Värdlandet (Ryssland) väljer på lördag

Ryssland

På lördag är det dags för värdlandet Ryssland, som kommer arrangera Eurovision Song Contest 2009 att välja ut sitt bidrag. Så här kommer det att gå till. Telefonröster kommer att avgöra vilka tre bidrag som tar sig vidare till en "superfinal" där en jury kommer att kora vinnaren.

Enligt esckaz.com, bryter fyra av de ryska finallåtarna mot EBU:s "1 oktober"-regel och kan därmed inte kan vara med i ESC om de skulle vinna den ryska finalen.

Förutom finalen kommer även man gästas av artister som fjolårets vinnare i Belgrad, Dima Bilan samt Yulia Savicheva, Alsou, Maria Kats, Natalia Podolskaya, Prime Minister och Serebro.

Showen startar 18.00 svensk tid och slutar 21.20. Du kan följa den live via den här länken

Nedan följer startordningen på alla bidrag.

1. Anastasia Prikhodko - Mama ***
2. Alexa - Ne dumat o tebye
3. Arishata - Breakdown
4. Valeriya - Back to love **
5. Alexey Vorobyov - Heart hunting *****
6. Venger Collective - 9 o'clock Moscow night *
7. Polina Griffith - Cry for you **** ("Love is independent" diskvalificerades.) *
8. Kvatro - Ya tebya lyublyu * ‡
9. Thomas Christiansen - One more try
10. Princessa Avenue - Never, never...
11. Tim Rox - The happiest man *
12. Anna Semenovich - Love lovila
13. Nikolay Fokeev - You can stop the time
14. Plazma - Neverending story
15. Nano - Triator
16. Unisex - Ai-ai-ai

* Dessa bidrag har brutit mot "1 oktober"-regeln vilket i korta drag betyder att låten har, antingen i sin helhet eller delvis, spelats upp för allmänheten, släppts som ljud- eller videofil, publicerats på Internet eller på annat vis gjorts tillgängligt för allmänheten, något som alltså ej är tillåtet innan den 1 oktober året innan låten eventuellt ska delta i ESC. Dessa kan därmed diskvalificeras vid en eventuell vinst.

** Detta bidrag bryter mot regeln av vad låten får innehålla då denna innehåller avsnitt av Tjajkovskys Pianokonsert nr 1 som inte kan ses som så kallad sampling då de tagna komponenterna ingår i bidragets kör. Därmed riskerar detta bidrag att diskvalificeras vid en eventuellt vinst.

*** Detta bidrag har den 5 mars röstats in i den ryska finalen av en jury som ansåg att den behandlats felaktigt av ukrainska motsvarigheten till uttagning för ESC. Bidraget har alltså diskvalificerats i Ukraina den 28 februari men tagits till nåder av Ryssland. Det är dock oklart vad orsaken till diskvalifikationen från början var.

**** Polina Griffiths första bidrag diskvalificerades som en följd av brott mot ovan nämnda "1 oktober"-regel och har den 5 mars ersatts av ett nytt bidrag.

***** Alexey Vorobyov bestämde sig för att dra sig ur tävlingen den 28 februari för att satsa på sin skådesspelarkarriär men meddelade den 5 mars att han vill satsa på musiken istället och är därför med i tävlingen igen.

 Kvatros bidrag får inte vinna på grund av brott mot "1-oktober"-regeln men den 5 mars bytte de bidrag till "Lyubov". Den 6 mars bestämde sig dock bandet ändå att ställa upp med sitt första bidrag, trots att detta alltså inte kan vinna.

Värt att notera är att dessutom 12 av de hittills kända bidragen bryter mot 3-minutersregeln.

Robbans kommentar: Ryssland som värdland blir intressant och säkerligen bra. Jag har inte hört alla 14 bidrag. Men åtminstone 10 stycken. En blev ju stryken i det sista. Den låten som fastnade för mig var Anna Semenovich med "Love lovila". Den håller jag stenhårt på. Annars tyckte jag om Plazma och Valeriya, men bara lite.

Tomas kommentar: Ärligt talat, den stora underhållningen här är allt liv man fört kring uttagningen innan den ens har fått äga rum. Jag menar hur tänker man när fyra, ja kanske fem av låtarna i startfältet inte får lov att vinna tävlingen men ändå tillåts ställa upp? Eller att man plötsligt slänger in ett bidrag som inte får vara med i grannlandets tävling.. En sak är säker, det här är ju antagonisten till Christer Björkman och den här röran skulle ju ge den samme magsår fyrtio gånger om. Jag kan inget annat göra än att skratta och hoppas att rätt låt vinner.

Andrés kommentar:

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?