Piosenka dla Europy 2009 (Final på lördag)



Dags för Polen att ta ut sin artist samt bidrag till årets ESC.
 
TV-bolaget TVP meddelade från början att 12 låtar var tänkt att tävla om att få representera Polen i Eurovision Song Contest 2009, men två bidrag blev diskvalificerade.

Hela listan med musikvideor från samtliga finns nedan. Finalen kommer att sändas nu på lördag (14:e februari) direkt från Warzawa.
 
Svenska Man Meadow är med för andra året i rad. De gjorde bra ifrån sig förra året med "Viva La Musica" som kom på tredjeplats. Denna gång tävlar gruppen med låten "Love is gonna get you" som är skriven av Thomas G:son och Andreas Rickstrand, och det här är en minst lika bra låt som den de hade i fjol.
 
Man Meadow består av Fredrik Olofsson (Tv serien "Vänner och fiender", dasat bakom Ani Lorak i ESC 08 samt en rad artister i svenska Melodifestivalen, b.la Marie Serneholt i år) och Niklas Vestberg (Tv4 "Hallåa").

Så här har det gått de sju senaste åren:

2001 "2 Long" Piasek (20:e)
2003 "Keine Grenzen - Zadnych Granic" Ich Troje (7:e)
2004 "Love Song" Blue Cafe (17:e)
2005 "Czarna Dziewczyna" Ivan & Delfin (11:e i semin)
2006 "Follow My Heart" Ich Troje (11:e i semin)
2007 "Time To Party" The Jet Set (14:e i semin)
2008 "For Life" Isis Gee (24:e)

Final 14/2 - Piosenka dla Europy

1. Stachursky - I nie mów nic
2. Det Beatles - Jacqueline
3. Man Meadow - Love Is Gonna Get You
4. Dali - Everyday
5. IRA - Dobry czas
6. Artur Chamski - Kilka słów
7. Marco Bocchino & Ola Szwed - All My Life
8. Tigrita Project - Mon chocolat
9.
Renton - I'm Not Sure
10. Lidia Kopania - I Don't Wanna Leave



Min kommentar:  Förra året tyckte jag att de hade den klart bästa låten, och borde ha gått till ESC. Nu måste det bli Man Meadow som tar hem det. Love Is Gonna Get You är en riktigt bra låt. Återstår att se om pop med 80-talsinfluenser, som samtidigt skall framföras som ett bra dansnummer, faller polackerna i smaken. Förövrigt gillar jag Marco Bocchino & Ola Szwed med bidraget "All my life" och även norska gruppen Det Beatles med "Jacqueline".

Förövrigt blir jag inte förvånad om Polen skickar någon helt annan. De skickar oftast de bidragen man minst gillar, dock kan jag säga att Isis Gee var en värdig vinnare och hon hade en bra ballad. Såg på en omröstning att Lidia Kopania ligger bäst till hos folket. Tigrita Project & Artur Chamski är populära att vinna. Nej, tack!  Lycka till Man Meadow, säger jag.

Tomas kommentar: Polen, detta musikaliskt missförstådda land. Landet har en enorm bredd på musiken men lyckas nästan alltid skicka något som de själva tror är internationellt gångbart men som resten av Europa sällan håller med om. Polen vill ofta för mycket och är dessutom inte de bästa förlorarna heller.
 
På lördag har de final i Piosenka dla Europy (Sång till Europa) och jag tycker följande om bidragen:

Stachursky inleder kvällen med en polsk poplåt som svänger ganska bra men rösten är jjag mest tveksam till, låter stundtals som den alkoholiserade mannen man inte vill ha bredvid sig på bussen. Inte så bildsköna men desto mer norska Det Beatles fortsätter kvällen med en bra Beatlesinspirerad låt.


Tredje bidraget kommer också från Norden via svenska Man Meadow, som framför en Modern Talkinghistoria signerad G:son/Rickstrand men som kanske kommer för mycket fel i tiden. Rockgruppen Dali fortsätter därefter med en låt som påminner om Green Day i sämre dager.


Femte låten är mer rock dock på polska av gruppen IRA och det här låter rätt okej med en viss ton av melankoli men har förmodligen språket mot sig om det hamnar i ESC. Mer polskt blir det med Artur Chamski som framför en låt om kärlek med en kanske för bräcklig röst i sammanhanget men sången har melodi som sätter sig.


Marco Bocchino & Ola Szwed står för kvällens sjunde bidrag där italienska, polska och engelska blandas hejdlöst i en fånig kärleksförklaring som ger mig utrymme att besöka toaletten under tävlingens gång. Väl tillbaka från toaletten fortsätter Tigrita Project med en lätt dramatisk tangovisa som kanske kan funka trots franskan.


Mer poprock i det nionde bidraget när Renton på lätt polskt bruten engelska framför en i övrigt helt okej och medryckande låt. Lidia Kopania får äran att avsluta denna tävling på engelska med en powerballad som låter given för radio men som kanske gör bäst i att stanna där.


Personligen tycker jag att Polen har ett hyfsat startfält med flera låtar som är medelmåttiga men med en handfull som sticker ut och allra mest är det de två nordiska bidragen som skiljer sig men frågan är om Polen vågar skicka någon av dem. Mina favoriter i tävlingen är således Man Meadow, Det Beatles och Renton och absolut jumbo hoppas jag att sörjan av Marco Bocchino & Ola Szwed blir.

André´s tre favoriter: Man Meadow, Tigirta Project & Lidia Kopania


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?