Eurovision Song Contest 2009 - Norge


Norge

Norge (Kongeriket Norge)

Huvudstad: Oslo
Population: 4 660 539 invånare (2009)
Yta: 323 802 km²

Norge ligger här:
Norge ligger här Norges flagga

Röstningshistorik:

 Röster mottagna:Poäng: Röster avlagda:Poäng:
1.Sverige138 p.1.Sverige217 p.
2.Irland107 p.2.Irland151 p.
3.Island99 p.3.Danmark145 p.
4.Belgien95 p.4.Frankrike129 p.
5.Danmark86 p.5.Storbritannien111 p.

Norge har vunnit ESC två gånger (1985 och 1995), kommit på andra plats en gång och på tredje plats en gång men också på sista plats hela tio gånger.

Årets bidrag

Artist: Alexander Rybak

Låt: Fairytale

Text och musik: Alexander Rybak

Språk: Engelska



Ladda ner

Sångtext:

Years ago when I was younger
I kinda' liked a girl I knew.
She was mine, and we were sweethearts,
That was then, but then it's true

I'm in love with a fairytale
Even though it hurts.
‘Cause I don't care if I lose my mind;
I'm already cursed

Every day we started fighting,
Every night we fell in love.
No one else could make me sadder,
But no one else could lift me high above

I don't know what I was doing
But suddenly we fell apart.
Nowadays I cannot find her.
But when I do we'll get a brand new start

I'm in love with a fairytale
Even though it hurts.
Cause I don't care if I lose my mind;
I'm already cursed

She's a fairytale
Yeah
Even though it hurts.
Cause I don't care if I lose my mind;
I'm already cursed

Startnummer 6, semifinal 2.

Fakta: Alexander Rybak, född 13 maj 1986 i Vitryssland, är en norsk musiker, kompositör och skådespelare som bor i Oslo, vann Norges final till Eurovision Song Contest i total utklassningsstil. "Fairytale" fick totalt mer än 747.000 röster, vilket var en fullständig jordskredsseger. Han och hans föräldrar flyttade till Norge när Rybak var fyra år gammal, och det är där han har växt upp. Han har spelat instrument sedan han var 5 år, och han kan nu spela violin och till viss del piano.  Rybak föräldrar är Natalia Valentinovna Rybak som är en välkänd pianist och Igor Alexandrovich Rybak som är en välkänd violinist i Norge. Alexander har alltid velat vara underhållande under sin uppväxt. År 2004 vann Alexander Anders Jahres Kultur Pris". Två år senare vann han den norska versionen av talang Kjempesjansen med egna låten Foolin. Alexander har uppträtt med en av världens mest största violinister, Pinchas Zukerman. och han varit konsertmästare för Norge största symfoniorkester för ungdomar, Ung Symfoni i Bergen. Han spelade också roll för Fiddler i Spelman på taket på Oslo Nye Teater (2007) och har en roll i den kommande filmen Yohan - Barn Wanderer (augusti 2009). Han är redan älskad av många och förhandstippad att bli segrare i Moskva. Lycka till, säger vi till Norge!

Se även betygsättning inför den norska finalen.

Se även resultat av den norska finalen.

Senaste bidrag

Norge deltog senast 2008 med Maria Haukaas Storeng och låten Hold on be strong och hamnade då på 5:e plats i finalen.



Panelen tycker

Robbans kommentar: Underbarnet Alexander var min största favorit i den norska uttagningen och är en av mina största favoriter i årets Eurovision. Han kommer att bjuda på ett fantastiskt uppträdande med sitt charmiga sätt på scenen och refrängen sätter sig direkt. Gammal folkmusik möter ny och fräsch pop. För mig får gärna Norge vinna med detta fantastiska bidraget! Bra text, bra låt, bra artist! Helt underbart bra. Kommer helt klart att gå hem i östländerna och det finns inget tvivel om att den kommer nå finalen och därefter ha riktigt stor chans att vinna.

Tomas kommentar: Jag är mycket medveten om att detta bidrag har skruvats till astronomiska höjder men jag personligen har svårt att köpa det hela. Jag tycker inte om blandningen av nytt och gammalt om det nu ens kan kallas det och det hela är bara så överdrivet hajpat. Jag tror det lätt blir final men vinst tror jag inte att det blir i slutändan, även om jag skulle älska det om Norge skulle få arrangera ESC nästa år. Norge hade överlag inte så mycket bra bidrag i sin egen uttagning tidigare i år.

Andrés kommentar: Här har vi den! Min favorit till segern och för övrigt stora favorit. Det finns inte så mycket mer att säga faktiskt.

Alla övriga bidragen 2009 hittar du här!

Bloggat av ESC-panelen

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?