Vinternytt vecka 6

 
Första veckan i februari är här - dags för en veckouppdatering för vad som har skett i ESC-världen!
 
 
 

En stor uttagningsmånad som tar fart

 
Efter många månader med lågsäsong inom ESC-världen så är det så äntligen dags för en riktig högsäsong. Igår söndag presenterades Tjeckiens representanter och dessutom höll Cypern i sin nationella final. Det var bara början på denna februari som innehåller en stor mängd uttagningar. Förutom att Melodifestivalen drar igång med den första deltävlingen nu på lördag så kommer det att hållas en rad nationella finaler - vilket panelen tycker ska bli oehört fantastiskt roligt!
 
Först ut är Danmark på lördag (samtidigt som Melodifestivalen), följt av Island den 14:e och då även att Italien väljer artist och Litauen väljer bidrag. Den 15:e februari sker sedan Israels och Serbiens respektive finaler. Den 21:a sänds Estlands final och Litauen väljer artist, och den 22:a sker Lettlands final. Den 28:e februari, vilket är samma kväll som Melodifestivalens fjärde och sista deltävling sänds, sker inte mindre än fyra nationella finaler på en och samma kväll: Finland, Moldavien, Slovenien och Ungern!
 
Under februari släpper även Spanien sitt bidrag, Armenien presenterar sin representant och Irland håller i sin nationella final. Det kan även tillkomma fler uttagningar då ett antal länder inte har talat om uttagningsdatum ännu.
 
Det sker också en hel del heats samt kvarts- och semifinaler i flera länder, som i Sverige men även i exempelvis Tyskland och Österrike.
 
ESC-Panelen är med hela vägen och ger dig senaste nytt och uppdateringar om vilka länder som väljer var, när och hur. Följ gärna vår samlingssida över tävlande länder 2015!
 
 
 

Äntligen dags för Melodifestivalen 2015

 
Det har gått ett helt år nu, men nu är det så dags för Melodifestivalen att dra igång igen. På lördag sänds den första deltävlingen från Scandinavium i Göteborg, där bland andra Eric Saade, Molly Petersson Hammar och Jessica Andersson tävlar.
 
Just nu håller scenen på att riggas upp i Scandinavium och detta arbete kommer att pågå fram till onsdag kväll. I år är scenen skapad av Frida Arvidsson och Viktor Brattström, som SVT engagerat sedan många år tillbaka nu (Brattström var med redan 2007). Tanken med årets scen (se bild nedan) är att den ska vara stor men samtidigt inkluderande som en slags landningsbana för publiken.
 
Foto: Frida Arvidsson och Viktor Brattström.
 
Scenen är den största scenen sedan Melodifestivalen började med turnéer. Den mäter 24 meter i bredd och 21 meter i djup, och dessutom finns det både inbyggda LED-paneler och hybrid-LED för effektljus. Även golvet har LED för att få till olika effekter. Ljuset i golvet består av sammanlagt 18 armaturer. Scenen ska alltså förbinda publik och scen för att skapa visuella effekter.
 

Green room flyttas

 
En nyhet för i år blir att Green room flyttas tillbaka till att hamna bredvid scenen, istället för längst bak i arenan som det varit de senaste åren. Senast Green room var placerad brevid scenen var år 2011.
 
Däremot i finalen kommer Green room placeras ungefär mitt på parkett. I finalen kommer scenen också att byggas ut något med t.ex. mer rörligt ljus på parkett.
 

Parallellsändning i TV och Play

 
Hanna Persson och Frans Strandberg. Foto: Christofer Högberg/SVT.
 
Vid varje direktsändning under Melodifestivalen kommer TV-programmet MVH TV att parallellsända en direktsändning i SVT Play. Programmet heter Det fantastiska (och helt inofficiella) Mellosnacket med bloggskrivarna Hanna Persson och Frans Strandberg som programledare. De kommer att ha olika inbjudna gäster och dessutom sker betygssättning med mera. Sändningarna kommer att pågå mellan kl. 19:30 och 21:30 (gissningsvis förlängs sändningen i finalen).
 
Läs mer om programmet här.
 

Husensemblen presenterad

 
Foto: Gustav Dahlander/SVT.
 
Under årets Melodifestival kommer det finnas med fyra personer som åker med i de sex städerna som huskör och husdansare. Detta är något SVT erbjuder samtliga tävlande artister för att förstärka upp med såväl körsång som dans i de 28 numren. Kören kommer att bestå av Simon Lingmerth och Mia Stegmar medan dansarna kommer att vara Edin Jusuframic och Carin Mårtensson. Både Simon och Carin var med förra året i respektive roller. Mia Stegmar känns nog mest igen från sin egen Melodifestivalsmedverkan 2004 när hon sjöng gruppen Itchycoos bidrag "Super Mega Nova".
 
Husensemblen medverkar i mer än 20 av årets 28 bidrag. Övriga körsångare och dansare kommer att förekomma i de 28 numren.
 
 
 

Israel: 6 artister kvar i Next Star

 
I torsdags (28 januari) hölls ytterligare en elimineringsrunda i Israels ESC-uttagning The Next Star. De åtta kvarvarande artisterna fick kämpa sig kvar men de som till slut fick lämna tävlingen var Yefi & Osher Aricha. Sedan hölls ytterligare ett heat den 1 februari där Nava Tehila Walker i en avgörande duell mot Orit Biansey röstades ut.
 
De kvarvarande sex artisterna i Next Star är således:
  • Avia Shoshani
  • Iki Levy & The Rasta Hebrew Men
  • Nadav Guedj
  • Orit Biansey
  • Sa’ar “Rusty” Davidov
  • Sari Nachmias
Från nu kommer upplägget för Next Star att ändras något. Den 8:e februari sker en semifinal och den 15:e februari kommer en vinnare att koras. Om Eurovisionsbidraget framförs då eller ej är inte presenterat.
 

Lettland: första heatet av Supernova

 
Efter två presentationsshower i januari var det så dags för Lettland att dra igång med sin uttagning Supernova. I heatet tävlade 10 bidrag där först två av de tio bidragen utsågs genom telefonröstning och därefter utsåg juryn (Kaspars Roga, Guntars Račs, Dons och Ieva Kerēvica) ytterligare två finalister av de åtta bidragen som ej hade gått vidare. Så här slutade semifinalen (OBS! bidragen sätts i bokstavsordning inom respektive kategorisering):
 
  • Antra Stafecka - "It's The Night" (juryns val)
  • Framest - "Ziemā" (juryns val)
  • MNTHA - "Nefelibata" (tittarnas val)
  • ElektroFolk - "Sundance" (tittarnas val)
De fyra bidragen ovan har nu gått vidare till programmets semifinal som hålls den 15 februari. Från denna semifinal går endast fyra bidrag vidare till finalen. Totalt blev det i denna omgång sex stycken bidrag som röstades ut vilka var:
 
  • Katrina Cīrule - "Bass"
  • Atis Ieviņš - "Catfish"
  • Milenin & Kamilla - "Colours Of Love"
  • Rihards Saule - "Life Lines"
  • Linda Ķaukule - "Save Our Love"
 

Litauen: Femte showen avklarad

 
I lördags avgjordes den femte showen av Litauens Eurovizijos där sju tävlande slutligen blev fem kvarvarande. Deltagarna framförde de bidrag som sedan tidigare tagits ut till tävlan för att bli Litauens ESC-bidrag, även om det precis som i tidigare rundor bara var artisterna som eliminerades i denna runda och inte bidragen. Unikt var dock att Mia and Edgaras Lubys framförde ett bidrag som duett, men deras röster räknades individuellt.
 
Efter att juryn och tittarna hade sagt sitt hade Mia segrat med totalt 20 poäng, följt av Vaidas Baumila på andra plats. Botten två blev Neringa Šiaudikytė och Liepa Mondeikaitė, som därmed får lämna tävlingen. Onlineröstningen för bidragstävlingen är fortfarande i full gång (10 bidrag återstår).
 
 
 

Deadline för att bestämma uttagningsform

 
Så här i månadsskiftet januari/februari infaller en av EBU:s regler gällande de nationella uttagningarna. Regeln lyder "Publication by each Participating Broadcaster on its national ESC website of the rules for its national selection process and the rules and criteria used for the national televoting" och innebär således att var och ett av de 39 länder som ska tävla i ESC 2015 måste ha publicerat reglerna för sin uttagning och kriterier för hur röstningen i uttagningen ska gå till. En ytterligare regel är att de tävlande länderna måste ha offentliggjort sin egen Eurovisionsida.
 

Azerbajdjzan återtar tidigare tävlingsformat

 
Förra året valde Azerbajdjzans nationella TV-bolag Ictimai att skrota tävlingen Milli Seçim Turu för att istället välja ut sin representant via talangtävlingen Böyük Sehne. Nu väljer dock Ictimai att ta tillbaka det tidigare formatet igen som sin ESC-uttagning 2015. Själva tävlingen kommer att inledas med castingrundor och slutligen kommer en final att hållas i mars.
 
Azerbajdjzan var tillsammans med San Marino de två länder som debuterade senast i Eurovision Song Contest, men är samtidigt ett av de länder som gått bäst i tävlingen. Det har blivit topp 10 alla åren, inklusive en seger, förutom förra året då Dilara Kasimovas "Start A Fire" slutade på tjugoandra plats i finalen.
 

Irlands artister presenteras nästa vecka

 
Det irländska nationella TV-bolaget RTE kommer under nästkommande vecka att presentera namnen på de fem artister med tillhörande bidrag som har valts ut till finalen av Irlands Eurosong. I höstas kom RTE med beskedet att mentorsskapet skulle upphävas och istället skulle det bli ett nationellt inskickande av bidrag. Totalt inkom det mer än 300 bidrag till Eurosong, vilka gallrades ned av en första jury till 40-50 stycken. Sedan lämnades ansvaret över till en ny jury som fick välja ut fem av de 40-50 bidragen.
 
RTE kommer att sända Eurosong någon gång under slutet av februari. Exakta datum är inte offentliggjorda, men lär nog bli aktuella i och med publiceringen av de tävlande akterna.
 

Polens representant presenteras den 9 mars

 
Sedan tidigare har det polska nationella TV-bolaget TVP sagt att Polens representant till ESC 2015 ska väljas internt, både artist som bidrag. Måndagen den 9 mars kommer beskedet om vem det blir som ska tävla för Polen. Förra året återvände Polen till Eurovisionen efter två års frånvaro. Då tävlade Donatan & Cleo med låten "My Slowanie - We Are Slavic" som slutade på fjortonde plats i finalen.
 

Två semifinaler och en final för Portugal

 
I år kommer Portugals nationella ESC-uttagning Festival da Cançao innehålla tre shower: två semifinaler med 6 bidrag per semifinal och därefter en final, vilken hålls i mars. Resultatet av semifinalerna kommer att avgöras genom jury- och telefonröstning. Tittarna väljer ut två bidrag och juryn ett bidrag som får gå till finalen.
 
I finalen tävlar sedan 6 bidrag om segern och denna final kommer att pågå i två rundor. I den första rundan framförs finalbidragen varpå jury och tittare får rösta. De tre bidragen som har fått högst totalpoäng går vidare till den andra rundan (superfinalen) där det blir enbart tittarna som får avgöra resultatet.
 
Till årets upplaga av Festival da Cançao har det nationella TV-bolaget RTP valt att bjuda in 12 kompositörer, vilka har fått skriva ett bidrag vardera. En del av dessa låtskrivare har medverkat i Festival da Cançao förut.
 

Startordningen för Moldaviens semifinaler

 
Den 24:e och 26:e februari hålls de två semifinalerna i Moldaviens uttagning O melodie pentru Europa. Tidigare under januari valde en urvalsjury ut de 24 tävlande bidragen. Dessa bidrag har nu delats upp i de två semifinalerna och även en startordning har publicerats. Så här ser ordningen ut:
 
Semifinal 1 (24:e februari)
 
  1. Eduard Romanyuta – "I Want Your Love"
  2. Marcel Rosca – "Feelings Will Never Leave"
  3. Kitty Brucknell – "Remix"
  4. Mihaela Andrei – "About Love"
  5. Raby – "Hero"
  6. Glam Girls – "Magia"
  7. Diana Brescan – "Up and Down"
  8. Serj Kuzenkoff – "Danu Nazdravanu"
  9. Domenico Protino – "Let Me Fly"
  10. Sunstroke Project & Michael Ra – "Day After Day"
  11. Irina Kitoroaga – "I’m Gonna Get You"
  12. Edict – "Our Star"
 
Semifinal 2 (26:e februari)
  1. Vera & Diana Popa – "Faith"
  2. Valeria Pasa – "I Can Change All My Life"
  3. Carolina Gorun – "Sublime"
  4. Stela Botan – "Save Me"
  5. Cezara – "Am devenit straini"
  6. Doinita Gherman – "Inima fierbinte"
  7. Dana Markitan – "Love Me"
  8. Doredos – "Maricica"
  9. Vitalie Todirascu – "Tu singura"
  10. Julia Sandu – "Fire"
  11. Lidia Isac – "I Can’t Breathe"
  12. Miss M – "Lonely Stranger"
 
Varje semifinal kommer att avgöras genom kombinerad jury- och telefonröstning. De sju bidragen som får högst totalpoäng i det kombinerade läget går vidare till finalen den 28:e februari. Av de fem bidrag som ej röstas vidare i det kombinerade läget kommer tittarna sedan ensamt få rösta vidare ett wildcard till finalen. I finalen blir det således 16 bidrag som gör upp om segern.
 
Fyra bidrag som tävlar i Moldaviens uttagning har helt eller delvis svenska upphovspersoner. Dessa bidrag är:
 
* Julia Sandu - "Fire" (Calle Kindbom, David Wilhelmson, Philip E Morris Åkerblad)
* Dana Markitan - "Love Me" (Patrik Öhlund, Madelene Hamberg)
* Irina Kitoroagă - "I’m Gonna Get You" (Gicu Gimbir, Keith Almgren, Madelene Hamberg, Patrik Öhlund, Erik Anjou)
* Carolina Gorun - "Sublime" (Ylva & Linda Persson, Natasha Turner)
 

Tio tyska wildcards presenterade

 
Tysklands nationella final Unser Song für Österreich den 5 mars kommer att ha åtta tävlande artister. Inför denna uttagning har redan sju så kallade etablerade artister valts ut, medan den åttonde artisten väljs ut genom en wildcardtävling.
 
I wildcardtävlingen kommer tio artister att tävla i en så kallad club concert som arrangeras i Hamburg den 19:e februari. Artister har under en period kunnat ladda upp videoklipp på en webbplattform och därefter har en jury beståendes av personer som representerar TV-bolagen NDR och ARD, produktionsbolaget Brainpool samt från skivbolagen Sony, Universal och Warner. De tio artisterna som har valts ut är:
 
  • Aden
  • Alisson Bonnefoy
  • Ann Sophie
  • Ason
  • Klangpoet
  • Lars Pinkwart
  • Lou
  • Moonjos
  • Sendi Hoxha
  • Sophie
 
 
 

Oma Ella död

 
Foto: EBU.
 
Eurovisionens äldsta fans, tyska Oma Ella (egentligen Eleonore Kastner), har avlidit. Hon föddes i tyska Bayern den 7 januari 1910 och sedan Eurovision startade följt tävlingen helhjärtat. Hon fick det inofficiella rekordet i att vara Eurovisionens äldsta fan. För några veckor sedan firade hon sin 105:e födelsedag. Trots åldern så reste Oma mycket och hann träffa stora personligheter som Dalai Lama samt Eurovisionsprofiler som Lys Assia och Conchita Wurst. När Eurovisionen var i Malmö 2013 träffade Oma Mark Levengood för en intervju och när ESC var i Köpenhamn förra året träffade Oma Sanna Nielsen på den tyska festen.
 
En kondoleanssida har inträttats på Facebook.
 
Oma Ella blev 105 år gammal.
 
 

Lilla Melodifestivalen förändras

 
Sverige kommer att delta i Junior Eurovision Song Contest 2015, men uttagningsmetoden för det svenska bidraget kommer inte att bli genom Lilla Melodifestivalen. Istället kommer det att bli en annan dock fortfarande hemlig uttagning. Mer info följer under våren. Senast Sverige deltog var i höstas när Julia Kedhammar slutade på trettonde plats (tredje sist), vilket var Sveriges sämsta placering i JESC sedan 2005.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?