Nu börjar Eurovision Song Contest 2015

Årets Eurovisionscen i Wiener Stadthalle. Foto: Roman Zach-Kiesling/ORF.
 
Idag har det gått ett år sedan Conchita Wurst vann Eurovision Song Contest i Köpenhamn med låten "Rise Like A Phoenix". Och vad passar då inte bättre än att 2015 års ESC inleds imorgon måndag!
 
 
Som sagt ett år har gått sedan Queen of Europe, Conchita Wurst, tog hem Eurovisionen till Österrike - 48 år efter senaste segern. Nu har nationella TV-bolaget förberett sig i ett helt år. Man har valt en värdstad, en arena, byggt upp en storslagen scen (bilden ovan) och välkomnar i år 40 länder att göra om upp segern. Inte illa!
 
Nu är arenan Wiener Stadthalle redo att ta emot de 40 ländernas artister för först en veckas repetitioner och fest och sedan en vecka för tre riktigt stora härliga fester. Först om två veckor vet vi vem som vinner och som får stå värd 2016, men fram tills dess börjar nu Eurovision 2015 på allvar.
 
Här på ESC-Panelen kan du under kommande veckan följa vår repetitionsblogg. Vi rapporterar om det som sker i arenan och även om andra händelser runt Eurovisionsvärlden med som sagt dagliga inlägg. Under veckan ger vi även panelens sista personliga topp 10. Veckan därpå, när det är dags för direktsändningarna, ger vi er läsare både införer och resultat.
 
Väl mött!
/ESC-Panelen
 
Här nedan ges alla viktiga händelser för de två kommande veckorna.
 

Vecka 20 (11-17 maj)

 
Viktigt att veta:
Under första repetitionstillfället genomgår varje delegation nio stationer som pågår totalt sett under 4 timmar och 30 minuter (utan paus). Stationerna är:
 1. 15 minuters ankomstsamtal
 2. 30 minuter backstage att göra sig i ordning för repetition (byta om till scenkläder)
 3. 30 minuter för in-earing
 4. 15 minuter bakom scenen
 5. 30 minuter scenrepetition (press och fans får följa repetitionerna från Euroclub)
 6. 20 minuter i Viewing Room
 7. 30 minuter make-up konsultation
 8. 20 minuter med Eurovision.tv
 9. 20 minuter i pressrummet ("Meet & Greet")
Under andra repetitionstillfället genomgår varje delegation fem stationer som pågår totalt sett under 2 timmar och 20 minuter (utan paus). En del av stationerna som de genomgår i första vändan slås nu ihop. Statonerna är:
 1. 45 minuter ankomst (fixa inför repetitionen som byta om till scenkläder, in-earing etc.)
 2. 15 minuter backstage bakom scenen
 3. 20 minuter scenrepetition (press och fans är välkomna in i arenan)
 4. 20 minuter i Viewing Room
 5. 20 minuter presskonferens
 
Måndag 11 maj:
Repetitionerna inleds. Idag repeterar Moldavien, Armenien, Belgien, Nederländerna, Finland, Grekland, Estland och Makedonien.
 
Tisdag 12 maj:
Idag repeterar Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien och Georgien.
Sista delen av SVT:s "Inför ESC" sänds.
 
Onsdag 13 maj:
Idag repeterar Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal och Tjeckien.
 
Torsdag 14 maj:
Idag repeterar Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Cypern, Slovenien och Polen.
 
Fredag 15 maj:
Idag repeterar samtliga länder i första semifinalen en gång till.
Efter Georgiens (sista landet ut) presskonferens är avslutad repeteras första semifinalens öppningsnummer. Detta sker tillsammans med de tävlande ombytta i scenkläder.
 
Lördag 16 maj:
Idag repeterar samtliga länder i andra semifinalen en gång till.
Efter Polens (sista landet ut) presskonferens är avslutad repeteras andra semifinalens öppningsnummer. Detta sker tillsammans med de tävlande ombytta i scenkläder.
 
Söndag 17 maj:
Idag repeterar de sju direktkvalificerade länderna för första gången. Eftersom ingen startordning är gjord förutom för Österrike kommer länderna att repetera i följande ordning: Italien, Österrike, Spanien, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Australien.
 
På söndagskvällen hålls Eurovisionens invigningsfest som officiellt sparkar igång ESC 2015!

Vecka 21 (18-24 maj)

 
Måndag 18 maj:
Den första semifinalens första publika genrep hålls på måndagseftermiddagen. På kvällen hålls sedan det andra publika genrepet. Detta genrep är jurygenrepet, dvs. det genrep som de röstande jurygrupperna ska utgå ifrån när de gör sin poängsättning. Ett viktigt genrep med andra ord eftersom att hälften av resultatet avgörs redan nu.
 
Tisdag 19 maj:
På eftermiddagen hålls ett tredje genrep för den första semifinalen. Därefter är det dags för direktsändning där juryns röster från kvällen innan läggs samman med tittarnas poäng under denna kväll. Vid ca 23:00 CET har vi ett resultat med 10 länder som har gått vidare till finalen. Dessa länder kommer efter sändningen att få lotta sina starthalvor i finalen.
 
ESC-Panelen publicerar på dagen en inför om vilka vi tror respektive tycker ska gå till finalen. Efter sändningen släpper vi en resultatartikel samt resultatet av lottningen.
 
Onsdag 20 maj:
De sju länderna som från början är direktkvalificerade gör sin andra repetition. Därefter håller varje land sin presskonferens som avslutas med halvindelningslottning. Vi kan förvänta oss besked om starthalvorna vid dessa tidpunkter:
 • Italien (11:00-11:20)
 • Österrike (11:25-11:45, OBS! Har redan fått sitt startnummer bestämt)
 • Spanien (11:50-12:10)
 • Tyskland (12:15-12:35)
 • Storbritannien (12:40-13:00)
 • Frankrike (13:05-13:35)
 • Australien (13:30-13:50)
Klockan 15:00 hålls sedan andra semifinalens första genrep. På kvällen hålls sedan det andra publika genrepet. Detta genrep är jurygenrepet, dvs. det genrep som de röstande jurygrupperna ska utgå ifrån när de gör sin poängsättning. Ett viktigt genrep med andra ord eftersom att hälften av resultatet avgörs redan nu.
 
Torsdag 21 maj:
På eftermiddagen hålls ett tredje genrep för den andra semifinalen. Därefter är det dags för direktsändning där juryns röster från kvällen innan läggs samman med tittarnas poäng under denna kväll. Vid ca 23:00 CET har vi ett resultat med 10 länder som har gått vidare till finalen. Dessa länder kommer efter sändningen att få lotta sina starthalvor i finalen.
 
ESC-Panelen publicerar på dagen en inför om vilka vi tror respektive tycker ska gå till finalen. Efter sändningen släpper vi en resultatartikel samt resultatet av lottningen.
 
Fredag 22 maj:
Efter att andra semins lottning är klar kommer producenterna för årets tävling att sätta finalens startordning. De måste utgå ifrån halvindelningarna som är gjorda samt att de inte får byta Österrikes startnummer 14. I övrigt har de all rätt att annars sätta länderna i vilken ordning som helst. Startordningen ska dock vara godkänd och presenterad senast kl. 03:00 natten mot fredagen.
 
På fredagseftermiddagen hålls sedan det första genrepet för finalen. På kvällen hålls sedan det andra publika genrepet. Detta genrep är jurygenrepet, dvs. det genrep som de röstande jurygrupperna ska utgå ifrån när de gör sin poängsättning. Ett viktigt genrep med andra ord eftersom att hälften av resultatet avgörs redan nu.
 
Lördag 23 maj + söndag 24 maj:
På eftermiddagen hålls ett tredje genrep för den finalen. Därefter är det dags för direktsändning där juryns röster från kvällen innan läggs samman med tittarnas poäng under denna kväll. Runt ca 00:00-00:30/00:45 CET kommer vi veta vilket land av de 40 som ställt upp i år som har vunnit. Efteråt blir det presskonferens med vinnaren och firande natten lång. Därefter avslutas ESC för den här gången och 2016 års värdland får börja planera för ett hektiskt men roligt år. Grattis!
 
ESC-Panelen publicerar på dagen en inför om vad vi tycker om finalen samt vem var av oss tror vinner. Efter sändningen släpper vi en resultatartikel. Och sedan på söndagen släpper vi en krönika om årets tävling. Missa inte det!
 
 
Foto: ESC-Panelen
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?