ESC 2015: Repetitioner dag 5

Årets Eurovisionscen i Wiener Stadthalle. Foto: Roman Zach-Kiesling/ORF.
 
Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår torsdags avslutades den första repetitionsrundan för semifinalländerna och nu inleds således den andra omgången med repetitioner.

Under fredagen repeterar länderna i första semifinalen en gång till, denna gång alla samma dag. Denna gång ges mindre tid för förberedelser samt även endast 20 minuter reptid på scenen, 20 minuter i Viewing Room och avslutningsvis en presskonferens på 20 minuter per land.
 
Vid det andra repetitionstillfället är nu fans och press välkomna in i arenan, men får endast vara i arenan när bidragen repeterar. Övriga tider hålls nämligen arenan stängd då andra saker repeteras. De första repetitionerna hölls stängda för press och fans.
 
För denna semifinal sker på måndag två genrep och sedan på tisdag ett genrep samt direktsändning där 10 länder avancerar vidare till finalen.
 
ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.
 

Schemat för dagen

 
Tiden anger scenrepetitionstid.
 
 
Efter att Georgiens presskonferens är avslutad vid kl. 19:30 kommer alla artister som repat idag att repetera inledningsnumret till semifinalen.
 

 
Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Även nu är filmerna filmade ur publikvinkel (vinklarna varierar) och nu får man se hela framträdandet istället för bara ett kort referat. Observera dock att ljudkvalitén varierar kraftigt.
 

#1 Moldavien

 
 
Moldaviens framförande kommer att bli ett riktigt dansnummer, mestadels på en byggnadställning som det ser ut. Dansare i polisuniform (nåja...) och Eduard i ärmlös skinnjacka. Värt att notera är den misslyckade tröjslitningen i slutet - kan detta bli ett problem framöver?
 
Presskonferensklipp:
 

#2 Armenien

 
 
Genealogys nummer är relativt stillastående, men klassiskt för grupper av denna storlek och utformning. Stundtals verkar detta bli 3 simultana duetter på scenen, vilket kan bli lite rörigt. Det stora trädet i bakgrunden är däremot något som skapar lite stabilitet i numret.
 
Presskonferensklipp:
 

#3 Belgien

 
 
Loïc bjuder också på dans, dels stående men också dels liggande. Med mörk kavaj och ljus skjorta mot en svarvit bakgrund blir detta mycket snyggt, men frågan är hur det blir i tv-rutan?
 
Presskonferensklipp:
 

#4 Nederländerna

 
 
Trijntje har en helt svart bakgrund som efter ett tag övergår till siluetter. Mest anmärkningsvärt är dock den svarta ögonbindeln hon har på sig i början. Varför? Behåller hon det till semifinalen? I övrigt händer väldigt lite på scenen mer än att kören fyller upp halvvägs in i låten.
 
Presskonferensklipp:
 

#5 Finland

 
 
Finlands framförande är ganska förväntat, mycket garagekänsla och mycket punk givetvis. Ingen direkt koreografi eller bakgrund mer än strålkastarna. Men detta kommer att sticka ut tillräckligt mycket ändå.
Anmärkningsvärt är att trummisen halvvägs in i låten slutar spela och fummlar lite med trumstockarna istället. Frågan är om det var avsiktligt eller ej? Får se hur det ser ut i tv-rutan sen!
 
Presskonferensklipp:
 

#6 Grekland

 
 
Maria Elena gör ett mycket snyggt nummer idag. Bakgrunden med de cirkelformade strålkastarna påminner om den gamla Eurovisionlogon från 60-talet - stort plus! Allt går i blått och Maria skiner återigen i sin silvriga klänning. Trots att inte mycket händer på scenen så är detta mycket underhållande.
 
Presskonferensklipp:
 

#7 Estland

 
 
Detta är det första av topp-5 favoriterna i speloddsen just nu som vi nu får se hela framförandet av.Elina & Stig gör ett ganska enkelt framförande - de håller sig på avstånd och tittar knappt på varandra. Känns ganska kallt. Däremot är bakgrunden snygg i början med skuggsiluetten bakom Stig. Denna övergår senare till en stadssiluett med höghus. 
 
Presskonferensklipp:
 

#8 Makedonien

 
 
Daniel får sällskap av 3 mörkklädda dansare i solglasögon, och tycks börja dansa ringdanser på scenen. I låtens tema är dock Daniel klädd i höstkläder. Bakgrunden är alltjämt renässanshuset.
 
Presskonferensklipp:
 

#9 Serbien

 
 
Tempot höjs betydligt med Serbiens framförande. Bojana börjar balladliknande, med bakgrundsdansare i teatermasker och flaggor. Det hela löper sedan ut i klädbyte hos dansarna och housemusik med strålkastare. Intressanta växlingar.
 
Presskonferensklipp:
 

#10 Ungern

 
 
Boggie sänker tempot i semifinalen igen, denna gång får vi se att hon börjar med en stjärnhimmel i bakgrunden som sedan blir till en jordglob, sedan till "våldsspiral" av vapen som sedan förvandlas till ett träd. Hon behåller samma ansiktsuttryck genom hela framförandet - vilket känns lite läskigt. Man kan nu också notera att hennes engelska uttal inte är lika bra som i studioinspelningen, stundtals hör man inte alls vad hon sjunger.
 
Presskonferensklipp:
 

#11 Vitryssland

 
 
Vitryssland gör ett ganska enkelt framförande, där Uzari får sköta det mesta själv. Maimuna gör mest sin insats med att (låtsas) spela fiolen. Bakgrunden är genomgående stråkar och strängar av olika slag - effektfullt med tanke på musiken.
 
Presskonferensklipp:
 

#12 Ryssland

 
 
Rysslands stora dragningskraft på scenen kommer att bli Polinas klänning som belyses med ljusprojektioner. I bakgrunden ser vi virvlar och stjärnor som rör sig till musiken. Polina har ett band med sig också, men detta kommer troligen inte att få så mycket fokus.
 
Presskonferensklipp:
 

#13 Danmark

 
 
Danmark spelar vidare på Beatleskänslan och 60-talstemat. Ett ganska klassiskt nummer, utan dans men med genomgående 60-talskläder och instrument/musikutrustning. Svartvit grafik i bakgrunden. Frågan är om detta håller? Intressant att notera är grafikstrulet i början av låten som nog gav danskarna lite huvudbry.
 
Presskonferensklipp:
 

#14 Albanien

 
 
Elhaida har semifinal etts största crecendo, vilket jag hoppas kommer märkas i tv-rutorna också. Detta är annars en ganska lugn låt med en enkel koreografi. Mycket kommer därför att avgöras i hur kameraarbetet blir just här. Bakgrunden är ett virrvarr av ljuspelare av olika slag. Kan bli mycket bra live detta.
 
Presskonferensklipp:
 

#15 Rumänien

 
 
När vi nu ser Voltajs fulla framträdande så ser vi att man inleder med en helt svart bakgrund, som först halvvägs in i låten övergår till att spela upp delar ur musikvideon. Man anstränger sig verkligen för att få ut sitt budskap, men sen är frågan hur det ser ut i tv-rutan? Annars ett mycket klassiskt framförande utan dans eller annat iögonfallande.
 
Presskonferensklipp:
 

#16 Georgien

 
 
Nina är återigen sista artist ut, och nu får vi se hela hennes framträdande som är magnifikt! Detta är utan tvekan det snyggaste numret i semifinal 1. Klädd i svarta fjädrar och svart läder ser hon nästan ut som en korp, men kraxar inte det minsta utan sjunger faktiskt väldigt bra. Den fantastiska bakgrundsgrafiken med blixtar, moln, änglavingar och ögon ger framträdandet en drömsk karaktär. Känns finalklart redan nu.
 
Presskonferensklipp:
 
Postat av:▲ R O B I N N S

Gud vad jag ser fram emot ESC!! HEJA SVERIGE


Skrivet: 2015-05-15| 12:46:28     Av: http://robinns.blogg.se/

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?