ESC 2015: Repetitioner dag 4

Årets Eurovisionscen i Wiener Stadthalle. Foto: Roman Zach-Kiesling/ORF.
 
Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår onsdag fick de första länderna i den andra semifinalen repetera och idag torsdag gör de sista semifinalländerna repetitioner på scenen. Idag hör bland annat Sveriges Måns Zelmerlöw för första gången och det ska således bli dags att se hur hans nummer har förändrats sedan Melodifestivalen.
 
Under torsdagen repeterar de länder som har startnummer 9-17 i den andra semifinalen. Vid första repetitionstillfället har varje land 30 minuter på scenen följt av 20 minuter i Viewing Room (där man kollar på bildmaterialet och talar om vad man vill justera bildmässigt). Varje land avslutar sedan med en mindre presskonferens kallad "Meet and Greet".
 
Idag ges det första av två enskilda repetitioner. Imorgon fredag och på lördag scenrepeterar semifinalisterna en andra gång och då blir det heldagar istället för halvdagar i arenan.
 
Under nästkommande vecka kommer det att hållas tre genrep per sändning + sändningarna vilket ger 9 repetitionstillfällen + 3 sändningar. Dagens rep hålls stängda för press och fans, men bara i själva arenan. Från EuroClub kan man följa repetitionerna.
 
ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.
 

Schemat för dagen

 
Tiden anger scenrepetitionstid.
 
 

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på ca 36 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.
 

#9 Israel

 
 
Israels "Golden Boy" Nadav är först ut idag, och vi får för första gången i år se ett riktigt ordentligt dansnummer som höjer temperaturen väsentligt i arenan. Mycket känns igen från musikvideon, även om bakgrunden är väldigt enkel här - liksom många andra nummer i år så använder Israel sig enbart av strålkastare i bakgrunden. Bra röstinsats, snygg koreografi. Detta känns i princip finalklart!
 
Presskonferensklipp:
 

#10 Lettland

 
 
Aminata från Lettland har gjort en rejäl omstyling sedan den lettiska finalen och uppträder nu i en massiv ljusröd klänning. Bakgrunden kan nog bäst beskrivas som ljusstrålar i olika färger, vilket faktiskt är lite tråkigt. Detta numret hade mått bättre av mer dynamiska rörliga bakgrunder, som Georgiens. Men röstmässigt imponerar Aminata helt klart!
 
Presskonferensklipp:
 

#11 Azerbajdzjan

 
 
Vi vet ju att Azerierna brukar storsatsa på sina framträdanden, vi minns ju alla 2013 när Farid låste in en av sina bakgrundssångare i en glasbur. I år verkar man inte ha någon sådan gimmick, men väl ett gäng dansare. Tyvärr var ju Israel före med sitt gäng dansare, vilket får detta att kännas lite kaka på kaka. Men snygg bakgrund, med solförmörkelser och skog. Elnur sjunger överkomligt men har en bit kvar för att nå studioinspelningens kvalitet.
 
Presskonferensklipp:
 

#12 Island

 
 
Island är sista land ut innan pausen och Sverige, och Maria Olafs gör ett snyggt framförande. Till bakgrunden av en natthimmel med norrsken, och iförd en rosa balettinspirerad klänning så gör Maria ett stort intryck. Lite som Loreen blir det tydligen mycket liggande på golvet, vilket märks på röstinsatsen. Där har hon ännu mycket kvar att göra. Men det blir förmodligen väldigt snyggt!
 
Presskonferensklipp:
 

#13 Sverige

 
Då var det till slut dags för Måns att inta scenen. Mycket känner vi igen ifrån Melodifestivalen, bland annat kläderna som ju kritiserats för att vara tråkiga. Däremot får vi se nya streckgubbar, som jag tycker ser betydligt bättre ut. Tydligare röd ljussättning, annars är numret mycket likt det i melodifestivalen. Måns verkar inte ha givit allt i sånginsatsen idag, men det låter helt klart överkomligt. Han har en vecka på sig att ladda upp röstresurserna.
 
Presskonferensklipp:
 

#14 Schweiz

 
 
Melanie från Schweiz bjuder på årets första klädbyte verkar det som - även om det bara är en slöja hon tar av sig. Bakgrunden är en skog, precis som i införvideon. Vi får också se trummor på scenen nu, ett kärt återseende som vi brukade se mycket av i Eurovision förr om åren. Sånginsatsen är däremot inte så god, tvärtom låter det ganska illa just nu - Melanie går alldeles för högt vilket förstör hela numret.
 
Presskonferensklipp:
 

#15 Cypern

 
 
John från Cypern har nu repeterat och vi får se ett typiskt balladframförande. Bakom honom ser vi en stjärnhimmel, med belysning underifrån av strålkastare. Kostym är klädseln, och ett helt stillastående framförande. Inte mycket annat att säga, mer än att John sjunger mycket bra. Ett snyggt nummer!
 
Presskonferensklipp:
 

#16 Slovenien

 
 
Nu är det duon Maraaya från Slovenien som repar och vi får se ett snyggt framträdande som dock är väldigt likt det från den slovenska finalen. Maya sjunger bra och har fått med sig sina karaktäristiska hörlurar. Raay håller sig vid pianot, medan de båda har sällskap av en luftfiolspelande dansare. Bakgrunden går i mörkblått och gult, med strålkastare. 
 
Presskonferensklipp:
 

#17 Polen

 
 
Polen avslutar andra semifinalens repetitioner, och Monika gör som första rullstolsburne deltagare i Eurovisionhistorien debut på scenen. Hon framför låten i en välpyntad rullstol, med ett stort vitt släp. Släpet är även med i bakgrundsgrafiken, tillsammans med blommor och träd. Allting går i rosa och vitt, och grönt. Mycket stilistiskt! Något krystad röstinsats, men det funkar ändå. Bra avslutning på repetionerna för dag 4.
 
Presskonferensklipp:
 


Nu är arenan stängd för dagen, men imorgon återkommer vi med fler repetitioner då det har blivit dags för länderna i första semifinalen att repetera en andra gång. Missa inte det!
 
Avslutningsvis en liten sammanfattning:
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?