ESC 2015: Repetitioner dag 3

Årets Eurovisionscen i Wiener Stadthalle. Foto: Roman Zach-Kiesling/ORF.
 
Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår tisdag skedde repetitionerna för de tävlande i den första semifinalen. Idag onsdag är det dags för länderna i andra semifinalens första halva att repetera. ESC-Panelen ger här information om vad som ges från scenen.
 
Under onsdagen repeterar de länder som har startnummer 1-8 i den andra semifinalen. Vid första repetitionstillfället har varje land 30 minuter på scenen följt av 20 minuter i Viewing Room (där man kollar på bildmaterialet och talar om vad man vill justera bildmässigt). Varje land avslutar sedan med en mindre presskonferens kallad "Meet and Greet".
 
Idag ges det första av två enskilda repetitioner. Under nästkommande vecka kommer det att hållas tre genrep per sändning + sändningarna vilket ger 9 repetitionstillfällen + 3 sändningar. Dagens rep hålls stängda för press och fans, men bara i själva arenan. Från EuroClub kan man följa repetitionerna.
 
PS. Idag åkte den svenska delegationen till Wien eftersom att Sverige har sin första repetition imorgon. Här nedan syns en glad delegation på flygplanet:
 
Foto: SVT (från officiella Facebooksidan).
 

Schemat för dagen

 
Tiden anger scenrepetitionstid.
 
 

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på ca 36 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.
 

#1 Litauen

 
 
Monika och Vaidas blir första artister ut på scenen idag och får sällskap av 4 bakgrundssångare. Framförandet är väldigt likt vad vi såg i den litauiska finalen, mycket fokus på Monika och Vaidas som sjunger mot varandra. Bakgrunden går i rött, med inslag av blommor och en sol. Svårt att säga om röstinsatsen var bra eller inte, låtens olika vokallägen tycks hela tiden balansera på gränsen till falsksång, men de verkar iallafall vara rätt säkra i framförandet och glada på scenen.
 
Presskonferensklipp:
 

#2 Irland

 

Molly för Irland går ut som nummer två och verkar även hon satsa på ett ganska lugnt scenframträdande bakom sitt piano. Med sig har hon en ackustisk orkester och två körsångerskor. Bakgrunden är riktigt fin: en skog i solljus. Detta är en skarp kontrast mot de trista och gråa industrilokalerna i Mollys musikvideo. Ett starkt lyft alltså! Däremot är Molly än så länge lite osäker på de låga tonerna. Hon har drygt en vecka på sig att öva upp rösten. 
 
Presskonferensklipp:
 

#3 San Marino

 
 
San Marinos Anita och Michele är nästa artister ut, och vi får verkligen se en bakgrundsgrafik som är lika svulstig som låten själv: en jordglob som representerar "ljuskedjan". Effektfullt men kanske lite väl pråligt.
De båda artisterna delar scenen med sin kör, men det verkar som att de agerar mest som två soloartister. Anita är klädd i vitt, inte helt olika Litauens Monika tidigare. Michele däremot verkar köra på jeans och kavaj/jacka. Ganska bra röstinsatser dessutom.
 
Presskonferensklipp:
 

#4 Montenegro

 
 
Knez från Montenegro är nästa ut och vi får ett riktigt magiskt nummer här. Bakgrunden är ett bergsmassiv i rött och blått under en stjärnhimmel (lite som logon till Eurovision 1989!!!), medan Knez delar scenen med sin kör. Klädd i svart står han i centrum av fokuset, med en koreografi som påminner mycket om Marija Serifovic (2007). Knez sjunger fenomenalt bra, och jag är redan nu övertygad om att detta kommer att lyfta taket i arenan.
 
Presskonferensklipp:
 

#5 Malta

 
 
Maltas Amber framträder i en mörk klänning, framför en bakgrund av eld och lågor. Numret ser inte så intressant ut, hon verkar vara ensam på scenen och ingen avancerad koreografi verkar förekomma. Dock sjunger även Amber helt fantastiskt, vilket är intressant. Rösten kommer bli hennes stora styrka.
 
Presskonferensklipp:
 

#6 Norge

 
 
Norska duon Mørland & Debrah Scarlett satsar på ett mycket enkelt framförande, och i klippet vi får se (som är ifrån sista delen av låten) så verkar det inte finnas någon bakgrundsgrafik. Istället får vi se strålkastare, som ger en snygg ljuseffekt. De är klädda i vitt, och Debrah lyckas med en frisyr som starkt påminner om Celine Dions från 1988. Röstmässigt klämmer Debrah i lite för hårt, vilket gör att hennes röst skär sig lite grann.
 
Presskonferensklipp:
 

#7 Portugal

 
 
Leonor från Portugal bjuder även hon på ett nedskalat framträdande, men har en imponerande bakgrundsgrafik bestående av vågor och vibrerande linjer. Hela framträdandet går i svart och blått, och Leonor är klädd i en mörk klänning ackompanjerad av sina körsångare i bakgrunden. Detta är betydligt bättre än framträdandet i den portugisiska finalen, vilket är glädjande. Framförallt sjunger hon mycket bättre än då. 
 
Presskonferensklipp:
 

#8 Tjeckien

 
 
Marta och Václav för Tjeckien är sista gäng ut för idag. Även dessa går ut i helsvart, till en bakgrund bestående av speglar, pelare och himmel. Effektfullt, men ganska grov dataanimering. Emellertid gör de båda en god röstinsats, med ett av de mer rörliga duettnumren hittills i tävlingen.
 
Presskonferensklipp:
 


Nu är arenan stängd för dagen, men imorgon återkommer vi med fler repetitioner då de nio sista länderna från denna semifinal ska få testa på scenen en första gång. Missa inte det!
 
Avslutningsvis en liten sammanfattning:

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?