Uppdaterat: Låtversioner till ESC 2015

 
Denna vecka är det sista chansen för årets tävlande länder att officiellt presentera artist och bidrag till årets Eurovision Song Contest. Under helgen kommer några länder, bl.a. Sverige, hålla i nationella finaler och en del presentationer kommer också att göras. Samtidigt arbetar de länder som redan är klara med sina uttagningar med att finputsa numren och lämna ifrån sig musikvideos.
 
I denna artikel publicerar vi några av de musikvideos som har släppts och kommer att släppas under veckan. Under måndag och tisdag kommer EBU att presentera samtliga tävlande länders musikvideos. Dock släpps Montenegros bidrag först den 21:a mars och det är ännu oklart vilket bidrag som Australiens Guy Sebastian ska tävla med.
 
 

 Albanien

 
I december avgjordes den nationella albanska festivalen Festivali i Këngës där sångerskan Elhaida Dani tog hem segern med låten "Diell". På grund av att låten vid framförandet översteg 3 minuter (maxgränsen för Eurovisionbidrag) skulle låten behövts gjorts om till Eurovision, vilket också var tanken. Men i början av mars kom beskedet att så blir det inte alls. Elhaida får förvisso tävla i ESC, men låtskrivarna till "Diell" drog tillbaka bidraget. Senare kom beskedet att Elhaida ska tävla med låten "I'm Alive" som har fått text och musik av duon Zzap & Chris.

 
Nu har det nya albanska tävlingsbidraget fått klart med sin musikvideo som också släpptes på söndagen. Så här låter Elhaidas ESC-bidrag:
 
 
 

 Armenien

 
I år tävlar musikgruppen Genealogy för Armenien med låten "Don't Deny". Gruppnamnet betyder släkforskning och består av 6 personer vilka kommer ifrån fem världsdelar men som alla har armeniska rötter genom sina släkter. Därav också gruppnamnet. Vid tillfälltet när Genealogy presenterades meddelades inte vilka som skulle ingå i gruppen, utan detta har skett vid olika tillfällen sedan februari.
 
Men så på torsdagen släpptes så både låten offentligt samt namnet på den sjätte och sista deltagaren i gruppen - Inga Arshakyan, som år 2009 tävlade för Armenien med sin syster Anush då de slutade på tionde plats i finalen med låten "Jan Jan".  Inga är den som idag är bosatt i Armenien, de övriga medlemmarna i gruppen är (och är bosatta i):
  • Essaï Altounian (Frankrike)
  • Tamar Kaprelian (USA)
  • Vahe Tilbian (Etiopien)
  • Stephanie Topalian (Japan)
  • Mary-Jean O’Doherty Vasmatzian (Australien)
 
Låten "Don't Deny" har musik av Armen Martirosyan och text av Inna Mkrtchyan. Videon är regisserad av Aren Bayadyan.
 
Här nedan följer musikvideon för Armeniens bidrag:
 
 

 Cypern

 
Efter en lång uttagning valde Cypern i februari ut sin representant till Wien, vilket blev Giannis Karagiannis med låten "One Thing I Should Have Done". Efter detta har låten bearbetats något och dessutom har en musikvideo spelats in. I Eurovision 2015 kommer Giannis Karagiannis gå under artistnamnet John Karayiannis.
 
Så här ser videon ut:
 

Georgien

 
Den 14:e januari avgjordes Georgiens nationella final där Nina Sublattis "Warrior" (samma titel som Maltas bidrag) tog hem segern. Sedan dess har låten fått putsning, bl.a. av svenska låtskrivaren Thomas G:son, och under onsdagen släpptes låtens officiella musikvideo. Så här ser det ut och låter nu:
 
 
 
 

 Island

 
Februari var en hektisk ESC-månad där flera nationella finaler avgjordes. En av dessa finaler var Islands final, där María Ólafsdóttirs "Unbroken" tog hem segern. Låten framfördes ursprungligen på isländska, men i sista omgången framfördes Eurovisionsversionen som blev en engelsk variant av låten. Efter segern har nu en musikvideo spelats in som ser ut så här:
 
 
 

 Israel

 
För drygt en månad sedan avgjordes det israeliska talangprogrammet The Next Star, som vanns av 16-åriga Nadav Guedj. Förutom att vinna programmet fick han också äran att tävla för Israel i årets ESC. Det bidrag som Nadav ska tävla med heter "Golden Boy", vilket valdes ut internt. Låten har text och musik av Doron Medalie och genremässigt är det en blandning av etno, pop och RnB.
 
Först nu i mars släpptes bidraget offentligt och så här ser musikvideon till låten ut:
 
 
 
 

 Italien

 
Trion Il Volo tog i februari hem segern av italienska San Remofestivalen och får därmed representera Italien vid årets ESC. En kort tid efter sin seger meddelades det även att bidraget "Grande Amore", som de tävlat med i San Remo, blir tävlingsbidraget i Wien. Dock är låten just nu för lång varför en kortare version måste släppas till ESC. Nu har EBU publicerat trions musikvideo (som funnits tillgänglig online sedan tidigare) men fortfarande är det i den längre versionen. Det verkar således som att det kommer dröja tills ESC-versionen av låten släpps. Så här ser videon ut:
 
 
 
 

Malta

 
I november valdes Amber ut som den tävlande artisten för Malta till årets ESC tillsammans med vinnarbidraget "Warrior". Sedan dess har det putsats på låten och gjorts en slutversion som låter så här:
 
 
 
 
 

 Moldavien

 
Sista februari avgjordes Moldaviens nationella final där Eduard Romanyuta vann med låten "I Want Your Love". Nu har en musikvideo gjorts som har gjorts som en riktig actionfilm med biljakter, poliser och tjuvar. Se resultatet här nedanför.
 
 
 

 Nederländerna

 
Förra året utsågs Trijntje Oosterhuis till Nederländernas representant till ESC 2015. Ett kort tag senare presenterades hennes ESC-bidrag "Walk Along", med text & musik av Anouk (ESC 2013). Anouk har även producerat låten tillsammans med svenska låtskrivaren/producenten Tobias Karlsson.
 
Nu har musikvideo spelats in, tidigare har bara en studioversion funnits tillgänglig. Så här ser videon ut:
 
 
 
 
 

 Rumänien

 
Förra söndagen (8 mars) avgjordes Rumäniens nationella final där gruppen Voltaj tog hem segern med låten "De La Capăt". I finalen framfördes låten på rumänska, men sedan tidigare hade gruppen även gjort en engelsk version av låten ("All Over Again"). I Wien kommer gruppen att tävla med en kombinerad rumänsk-engelsk version. Så här ser låtens musikvideo ut:
 
 
 
 

 Ryssland

 
För bara några dagar sedan släppte Rysslands nationella TV-bolag Channel One vem man ska skicka till Wien - sångerskan Polina Gagarina med låten "A Million Voices". På söndagen offentliggjordes bidragets video:
 
 
 
 

 San Marino

 
Imorgon måndag 16 mars släpps San Marinos bidrag men på söndagskvällen släppte nationella TV-bolaget SMRTV dels låttiteln "Chain Of Light" samt en smyglyssning av bidraget. På måndagen släpptes sedan musikvideon (även om studioversionen hade läckt ut redan under söndagskvällen) som ser ut så här:
 
 
 
 
 

Schweiz

 
Schweiz började redan avgöra sin uttagning i höstas då de fyra nationella TV-bolagen anordnade sina respektive grunduttagningar. Därefter tog en jury över och valde ut 6 bidrag till en final som hölls den 31 januari. I den nationella finalen korades Mélanie René till segrare. Hennes låt har nu fått en musikvideo som ser ut så här:
 
 
 
 

 Serbien

 
Efter ett års frånvaro från ESC valde Serbien att återvända till tävlingen igen. Denna gång togs artist och bidrag ut via en nationell final. Dock var det bara tre artister som tävlade där alla hade fått ett bidrag komponerat av Molitva-kompositören Vladimir Graić. Vinnare blev Bojana Stamenov som i finalen framförde sitt bidrag på serbiska (med text av Leontina Vukomanović). Efter detta har en engelsk version gjorts (med text av Charlie Mason) och det är den engelska versionen som Bojana ska tävla med i Wien.
 
En musikvideo har också spelats in som ser ut så här:
 
 
 

 Sverige

 
Under lördagskvällen avgjordes Melodifestivalen 2015 där Måns Zelmerlöws "Heroes" tog hem segern. Innan finalen släppte Måns en musikvideo till låten som vi publicerar här. Vi vet dock inte om detta kommer att vara den officiella videon eller om det nu i och med segern spelas in en ny version.
 
 
 

Tjeckien

 
I november förra året kom den glada nyheten att Tjeckien skulle återvända till årets ESC, efter fem års frånvaro. Tjeckien debuterade så sent som 2007 och deltog även 2008 och 2009. Samtliga tre år hamnade landet aldrig bättre än på plats 40 totalt sätt. Detta gjorde att Tjeckiens nationella TV-bolag CT hoppade av tävlan och har varje år, fram tills nu, sagt nej till att återvända.
 
Det blev ett internval av såväl artist som bidrag för Tjeckiens del. Den artist som valdes ut visade sig vara en duo beståendes av Marta Jandová & Václav Noid Bárta. Vid presentationstillfället i början av februari släpptes även låtens titel, "Hope Never Dies", men först nu så här dagarna före deadline släpptes låten för allmän spelning.
 
På söndagen släpptes även musikvideon till låten:
 
 
 

 Ungern

 
För två veckor sedan hölls Ungerns nationella final av uttagningen A Dal där Boggie med låten "Wars For Nothing" tog hem segern. Nu har en musikvideo spelats in till låten som släpptes under torsdagen. Så här ser den ut:
 
 
 

 Vitryssland

 
I december förra året hölls Vitrysslands uttagning till Wien där duon Uzari & Maimuna vann med låten "Time". Sedan dess har en omarbetning av låten gjorts och på torsdagen släpptes en musikvideo. Så här låter det och ser ut nu:
 
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?