Vinternytt vecka 2

 
2015 är här och det innebär att det bara är 4,5 månader till ESC i Wien drar igång på allvar. Inför detta har det hänt och händer en hel del i ESC-världen. Här får du senaste nytt från föregående vecka!
 

ESC-Panelen välkomnar Alexander som ny panelmedlem!

 
 
ESC-Panelen hälsar Alexander från Borgå i Finland varmt välkommen som ny panelmedlem! Alexander har en egen podd som går under namnet Eurovisionpodden och driver dessutom bloggen Älska Eurovision. Här kommer nu en närmare presentation från Alexander:
 
Hejsan!
 
Jag är Alexander, en 16 årig kille från Borgå, Finalnd, ungefär 52 minuters bilresa från huvudstaden Helsingfors i riktning Ryssland. Eurovisionen, Melodifestivalen och schlager har varit en stor del av mitt liv ända sedan 2006 i stora drag, och sedan dess har jag varit helt fast i det träsket. Första året jag egentligen var intresserad av Eurovisionen råkade mitt hemland, Finland, vinna, vilket gjorde att jag trodde att Finland var ett av de där landen som alltid vinner. Det fick jag långsamt lära mig att inte stämmer.
 
Förutom att jag börjar skriva här på bloggen, så gör jag också en podcast, som jag strävar efter att få ut ett avsnitt varje vecka, med varierande resultat.
 
Om du följde med på bloggen under december månad, så kan det hända att du såg bloggens julkalender i år. Bakom den stod jag, med lite hjälp av bloggens övriga medlemmar. Dessutom kommer jag att hålla huvudfokus på UMK-Tävlingen för ny musik, Finlands Eurovisionsuttagning alltså, eftersom jag ju är finlandssvensk.
 
Från 2015-säsongen består panelen således av Alexander, Erik, Felix, Haris, Hollac16 och Robban. Har du frågor till oss kan du mejla oss på info@escpanelen.se, alternativt förnamn@escpanelen.se (byt ut förnamn mot något av våra namn).
 

Viktiga datum för 2015

 
Så här efter nyår kan det vara läge att delge en rad viktiga händelser och evenemang som sker inför Eurovision Song Contest. Den 26 januari kommer semifinalslottningen att ske och i samband med detta lämnar Köpenhamn också officiellt över ansvaret till Wien som värdstad för 2015. I mitten av februari kommer det ske en volontärcasting där ett stort antal personer som vill hjälpa till på plats i Wien under Eurovisionveckorna i maj kommer att väljas ut till detta. Den 16-17 mars hålls det så kallade "Head of Delegation"-mötet, där de 39 ländernas delegationer får komma till Wien för att dels se förberedelserna inför 2015 men också lämna in information till ORF om representanter och hur bidragen ska se ut på scenen etc.
 
Därefter kommer tävlingsproducenterna för ESC 2015 att sätta startordningen för semifinalerna, vilket troligen sker i slutet av mars eller början av april. Från den 7 april tar ORF officiellt över tävlingsarenan Wiener Stadthalle och börjar bygga scenen med mera. Detta pågår i ca en månad, då repetitionerna börjar den 11 maj. Söndagen den 17 maj hålls sedan invigningsfesten och därefter är ESC-veckan igång på allvar. Efter två semifinaler den 19:e och 21:a maj är det dags för finalen där 2015 års segrare ska koras.
 
Hittills har fem länder helt klart med artist och bidrag och ytterligare tre länder har klart med artist. Det kommer alltså nu bli en intressant tid när ESC-uttagningarna avlöser varandra. I januari är det två stycken: Georgien och Schweiz som håller i nationella finaler. Panelen är med hela våren och ger dig senaste nytt!
 

Resultatet av Litauens första show

 
I lördags hölls det första programmet av Litauens ESC-uttagning Eurovizijos. I år tävlar 12 artister, bl.a. Vaidas Baumila och Mia som var finalister ifjol. Uttagningen går till som så att artist och låt väljs parallellt med varandra. Från början är det en slags Idol-liknande artisttävling där jury och tittare röstar ut artister efter hand tills det bara återstår några artister och finalen hålls. Efter det första programmet blir dock ingen artist utröstad. Det första programmet vanns av Tadas Juodsnukis.
 
Parallellt med artistuttagningen hålls också en låttuttagning där en segrande låt blir finalens låt och den låt som vinnaren ska tävla med i ESC.
 

Cypern: Resultatet av femte auditionprogrammet

 
Under söndagen sändes det femte (av sju) auditionprogrammet i Cyperns ESC-uttagning, som avgjorde ytterligare artister som får gå vidare i tävlingen. Likt tidigare veckor är det en jury beståendes av Elena Patroklou, Alex Panayi, Despina Olympiou och Tasos Trifonos som bedömer artisterna. 10 artister tävlade i det tredje auditionprogrammet där varje artist dels fick framföra sitt tävlingsbidrag samt en tidigare Eurovisionlåt. Varje jurymedlem röstade sedan antingen ja eller nej och fick artisten minst två ja-röster skickades artisten vidare till nästa omgång kallad "Eurochallange". Följande gick vidare:
 
 • Apollonia - "Don’t Give Up On Me (Just Yet)"
 • Hovig - "Stone In A River"
 • Yuri - "Victorious"
 
Utöver artisterna ovan är följande artister (med tillhörande bidrag) vidare till Eurochallange (sedan auditionprogram 1-4):
 
 • Charalambos “Luna” Iosif - "I Wanna Dance (I Say Tempo)"
 • Christina Tselepou - "In These Arms"
 • Christos Rialas - "Mine"
 • Doody - "Magic"
 • Eleni Irakleus - "Dawn"
 • Emily Haralambous - "Right In"
 • Eva Diva - "Come And Fight For Freedom"
 • Giannis Karagiannis - "One Thing I Should Have Done"
 • Ioanna Protopapa - "Beat Of My Heart"
 • Maria Evangelou - "Still"
 • Maria Moskofian & Christiana Chatziiordanus - "Sailing Ships, Pirates And Dragons"
 • Minus One - "Shine"
 • Nearchos Evangelou & Charis Savva - "Dila Den Agapo"
 • Pieros Kezou - "Said it All Before"
 • Valence - "Scared"
 

Snart vet vi vilka 18 som tävlar i Finlands UMK

 

Foto: YLE
 
Den 13 januari avslöjar Finlands nationella TV-bolag YLE vilka artister som ska tävla i UMK (Tävlingen för ny musik). Fram tills nu har det varit tyst om hur uttagningen ska gå till, men den 13 januari kommer YLE gå ut med mer information. Än så länge vet vi att det blir 15 tävlingsbidrag... Läs mer om panelens reaktioner om UMK 2015 här.
 

...och snart vet vi även vilka som tävlar i Danmarks Melodi Grand Prix

 
Även det danska nationella TV-bolaget DR har varit tysta om vilka deltagare som ska medverka i årets upplaga av Dansk Melodi Grand Prix. Men snart vet vi svaret. Den 26 januari släpps samlingsskivan med de 10 bidragen som tävlar i Dansk Melodi Grand Prix och antingen då eller något tidigare kommer namnen på de tävlande att offentliggöras.Tittarna har då två veckor på sig att lyssna in sig på tävlingsbidragen.
 
Dansk MGP sänds från Gigantum Arena i Ålborg den 7 februari. Jacob Riising och Esben Bjerre kommer vara programledare för sändningen. En nyhet för året är att Dansk MGP har fått en ny logga och dessutom sloganen "Drømmen lever".
 

Mer info om Tjeckiens uttagning

 
Kompositören Ondrej Soukup. Foto: OndřejSoukup.com.
 
I höstas släppte EBU den glada nyheten att Tjeckien gör comeback i ESC efter fem års uppehåll. Vid detta tillfälle meddelade det tjeckiska nationella TV-bolaget CT att Tjeckien skulle göra ett internval av artist och låt. Nu kommer mer information som säger att kompositören Ondřej Soukup har fått äran att delta i att komponera Tjeckiens comebackbidrag. Soukup kommer att komponera ihop tre bidrag som lämnas in till en av CT tillsatt jury. Ytterligare en eller två bidrag kommer att göras av kollegor till Soukup. Juryn får sedan ta hänsyn till dessa fem låtar och välja ut den bästa. Sedan kommer en artist väljas ut men det kommer varken Soukup eller hans kollegor att göra.
 

Ny vinjett till EBU

 
När 2014 blev 2015 inleddes också feståret när Eurovision Song Contest firar 60 år! Det kommer att märkas under året som går att det är 60 år sedan musiktävlingen ESC drog igång. En sådan sak är ett EBU nu har uppdaterat sin vinjett. Denna vinjett används såväl i ESC-programmen som i de nationella uttagningarna. Så här ser vinjetten ut nu:
 
 

Datum för två Eurovision-partys

 
Inför ESC hålls två partys där flera av de som ska tävla i årets ESC kommer att framträda. Det handlar om Eurovision In Concert som arrangeras i Amsterdam i Nederländerna den 18 april och London Eurovision Party som hålls i London i Storbritannien den 26 april. De båda evenemangen sker knappt en månad innan Eurovision börjar. Artisterna som medverkar (och som sedan ska tävla i årets ESC) får således chansen att repa sina nummer och att dessutom få träffa fansen.
 
Än så länge har det i princip bara meddelats om datum för respektive arrangemang, men nu när 2015 är här har bägge evenemangens hemsidor uppdaterats för 2015. Vill du vara med på dessa fester är panelens tips att hålla utkik på respektive arrangemangs hemsidor och i sociala medier. Vi kommer såklart uppdatera när vi får mer info om såväl biljetter som vilka artister som ska delta!
 
Eurovision In Concert: hemsida respektive Facebook-sida. samt info om priser och bokning här.
London Eurovision Party: hemsida respektive Facebook-sida.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?