Eurovision Song Contest 2015 - Tjeckien

 
FAKTA
  • TV-kanal: CT
  • Deltagandeår: 4:e gången
  • Första tävlingsåret: 2007
  • Senaste tävlingsåret: 2009 (Sist i semifinalen)
  • Bästa resultat: 40:e - 18:e i semifinal (2008)
  • Sämsta resultat: 42:a - sist i semifinal (2009)
  • Uttagningsprocess 2015: Internval
  • Startnummer i semifinal 2: #8
  • Tjeckien tog sig inte vidare till finalen!
 
PANELENS TIPS!
Tjeckien har tidigare bara tävlat tre gånger i ESC och då med följande artister och låtar:
 
Kabát - "Malá damá" (2007) - Rockgruppen Kabát blev den första tjeckiska representanten i ESC som hamnade sist i semifinalen med bara 1 poäng.
 
Tereza Kerndlová - "Have Some Fun" (2008) - Andra året Tjeckien tävlade blev det mer popinspirerat än rockigt. Trots tuggummirefräng och nödrim blev Tereza inte bättre än näst sist i sin semifinal. Detta är Tjeckiens hittills (!) bästa placering i ESC. Två av körtjejerna bakom Tereza var tvillingarna Daniela & Veronika Nízlová i gruppen TWiiNS som tre år senare representerade Slovakien i ESC.
 
Gipsy.cz - "Aven Romale" (2009) - För andra gången slutade Tjeckien sist, denna gång med noll poäng i den första semifinalen i Moskva. Det blev således sextonde gången sedan 1975 ett land slutat på noll poäng.
 
 
 
Efter fem års uppehåll från ESC har Tjeckien valt att återvända till ESC igen! Sedan 2010 har det nationella TV-bolaget CT varit tveksamma till att återvända igen och även i somras sade man nej till att återvända. Men allt vändes i november då EBU kunde bekräfta att Tjeckien skulle återvända.
 
Denna gång valdes artist och bidrag genom internval genom CT. Till det nationella TV-bolaget inkom bidrag från olika kompositörer (däribland kompositören Ondřej Soukup) och sedan blev det upp till en expertjury att välja ut det vinnande bidraget. Under arbetet med att ta fram det vinnande bidraget visste inte juryn om vem/vilka som låt bakom de tävlande bidragen.
 
I början av februari meddelades vilket bidrag man skulle tävla med samt de tillhörande artisterna. Låten släpptes dock först i början av mars.
 
 
 
Foto: Monika Navrátilová
 
MARTA JANDOVÁ & VÁCLAV NOID BÁRTA är en duo som ska representera Tjeckien i årets ESC. De har bägge olika musikaliska bakgrunder som presenteras här nedanför.
 
Marta Jandová är född den 13 april 1974 i Prag i dåvarande Tjeckoslavakien (nu Tjeckien). Hon är dotter till rockartisten Petr Janda (en av Tjeckiens mest populära rockmusiker). Marta har gått i pappas musikerfotspår och fortsatt med musiken hon med.1993 flyttade hon till Tyskland där hon framträdde som en del av rockgruppen Die Happy. År 2000 släppte gruppen sitt första av åtta studioalbum. Under 2011 sjöng hon med sin syster den officiella VM-låten för det tyska damfotbollslaget.
 
Václav Noid Bárta är född den 27 oktober 1980 i Prag i dåvarande Tjeckoslavakien (nu Tjeckien). Han växte upp i en musikerfamilj där pappan var textförfattare/producent och mamman sångerska. Som 17-åring blev han sångare i rockgruppen Dolores Clan, men det har också blivit en del musikalroller för Václav. Numera är han allsidig konstnär som både sjunger, skriver låtar och skådespelar.
 
Duons bidrag i ESC heter "Hope Never Dies" och har text av Tereza Šoralová medan Václav har gjort musiken. Här nedan kan du lyssna på ESC-bidraget:
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Tjeckiens bidrag.
 
Tjeckien är utan tvekan landet som procentuellt gjort sämst ifrån sig bland alla ESC-länder. Även om landet bara har deltagit 3 gånger tidigare (2007, 2008, 2009), så har man kommit sist i semifinalen 2 gånger av dessa. Och kommit näst sist 1 gång. Efter 2009 så beslöt man sig för att hoppa av tävlingen några år, förmodligen p.g.a. en blandning mellan ekonomiska svårigheter och bitterhet. I år däremot, är man tillbaka igen, även om framtidsutsikterna ser (om möjligt) ännu sämre ut än förut.

Bidraget "Hope Never Dies" och artisterna Marta och Václav valdes ut internt (för att spara pengar), och av någon anledning så gick man rakt in i årets mest populära musikträsk "man-kvinna duetter med en sorglig ballad". Grattis! Konkurrensen i denna genre är redan mördande i år, och när landet dessutom valt en manlig duettpartner som låter som en heavy-metalsångare så anar jag att man kommer hamna i bottenträsket igen. Detta kan verkligen inte ha någon chans att göra sig ihågkommen bland 17 andra mer eller mindre liknande bidrag. Jag kan bara inte se det... Tvärtom är frågan snarare om landet slipper ännu en sistaplacering eller om landet kanske klarar av att tangera sitt bästa resultat hittills - d.v.s. näst sista platsen? Det blir mycket spännande att följa! Men finalen har de inte chans på. Tyvärr.
 
 
 
 
Alexander
Booooooriiiing..... Det här var ju nog inte så jätteintressant dethär. Tyvärr så växer den inte ens med tiden, så den har nog ingen chans i den här tävlingen inte...
 
 
Erik
Låten är tråkig vid både första och andra anblicken och jag har svårt att se hur den här ska ta sig till final även fast jag hoppas att "nya" länder ska få en bra start så de fortsätter vara med i ESC-gemenskapen (Tjeckien har endast deltagit tre gånger sedan 2007 och sammanlagt skrapat ihop 10 poäng på sina tre försök). 
 
 
Haris
Jag vill gilla det mer än jag gör. Jag tog till mig låten snabbt, men intresset för den försvann lika snabbt. Det är annars en typ av musik som jag skulle kunna tänka mig att lyssna på utanför dessa sammanhang. Känns som att de vill göra en mörk metallåt i stil med Evanescence eller Within Temptaion, men det händer ingenting. Och refrängen känns för anonym.
 
 
Hollac16
En av mina personliga favoriter i år! Jag blev överlycklig när Tjeckien skulle återkomma och med en sådan stark duo! Tyvärr är det ju en ballad som vid första anblick kan kännas rätt anonym. Men jag tycker att de har fått ett bra utgångsläge i semihalvan (gissar starkt att de hade fått #2 om SVT hade gjort ordningen). Med den tyvärr dåliga historiken i bakgrunden för Tjeckien samt att grannlandet Slovakien fick utså samma behandling (dvs, komma sämre än vad de förtjänade) så inser jag att det nog kanske är kört för Tjeckien 2015, men jag hoppas på att de går till final!
 
 
Robban
Först av allt vill jag bara säga att jag är glad över att Tjeckien kommer tillbaka till tävlingen och att man ställer upp med något seriöst för en gång skull. Det är en vacker ballad som har potential, men den känns på något sätt alldeles för tråkig och seg för min smak. Det är en av årets låtar som jag har gett minst lyssningar, så den kanske växer till sig när det är dags för scenframträdande. Men nu landar betyget inför på en tvåa. Jag tror inte att det blir någon fjärde gången gilt för Tjeckiens del, men kul är det åtminstone att de är tillbaka.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?