Eurovision Song Contest 2015 - Litauen

 
FAKTA
  • TV-kanal: LRT
  • Deltagandeår: 16:e gången
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (11:e plats i semifinalen)
  • Bästa resultat: 6:a i final (2006)
  • Sämsta resultat: 39:e - sist i semifinal (2005)
  • Uttagningsprocess 2015: Eurovizijos
  • Startnummer i semifinal 2: #1
  • Startnummer i finalen: #7
 
PANELENS TIPS!
Litauen har ju varit med en relativt kort tid, bara sedan 1994. Unde de första åren haade de inte riktigt något så hemskt strålande i tävlingen, men sedan 2006 så har det funnits några guldkorn. 2006 deltog Litauen med det mycket annorlunda bidraget "We are the winners" med gruppen LT United. Den här "hejarklacken" tog sig hela vägen till final, men det blev aldrig någon vinst. Redan nästa år, 2007, deltog de med en vacker, nedstämd låt. 4fun deltog med låten Love or Leave. Lite vibbar av Nederländernas ESC-bidrag från 2014 hittar man i den här. Sist och slutligen, år 2012 deltog landet med låten Love is blind av Donny Montel. Även det här en mycket avskalad låt, som gör sig förvånasvärt bra på Bakus enorma scen.
 
 
Litauen har en riktigt, riktigt invecklad process för att få fram både artist och låt. Mycket längre och mer invecklad än Melodifestivalen. Från en början deltog tolv stycken deltagare, och tolv stycken fristående låtar. 8 stycken  tävlingar, där två stycken artister föll ut per show (förutom den första, där ingen föll ut och den andra då bara en artist blev eliminerad).
 
Varje show hade olika teman som de tävlande artisterna skulle sjunga sånger enligt. Första veckan var det covers på internationella låtar som var på tapeten, och redan andra veckan var det dags att framföra de låtar som tävlade om att bli årets Eurovisionslåt.
 
Vem som skulle falla ut varje vecka bestämdes genom omröstning både av jury och av tv-tittarna, den/de som fått minst antal röster föll ut.
Tre artister var i final, tillsammans med tre stycken låtar. Låtarna föll även dem ut två per vecka, i samma takt som deltagarna.
 
I den sjunde showen fanns det tre deltagare kvar, och tre stycken låtar. I det här skedet föll inte längre någon artist ut, utan endast låtarna tävlade. de tre artisterna framförde sina versioner på de låtarna som kommit såhär långt. "This Time" var låten som vann i år, och i finalen fick de två tävlande grupperna/artisterna framföra den låten.
 
 
 
Foto: EBU
 
MONIKA LINKYTE & VAIDAS BAUMILA är den duo som efter en mycket lång och krånglig urvalsprocess valdes att representera Litauen i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Vare sig Monika eller Vaidas har varit särskilt aktiva inom medie-/nöjesbranchen tidigare, vilket kommer leda till att den här delen av inlägget kommer bli rätt så kort. Men den info som finns kommer vi att ge härnäst!
 
Vaidas Baumila är kanske inte ett så jättehett namn i våra öron, men om man skulle säga hans namn i Litauen skulle folk nog lystra till. Han placerade sig nämligen tredje i TV3s reality-musik-show Dangus. Dessutom så har han testat på det här med esc-uttagningar i Litauen redan tidigare. Förra året kom han tredje även där, men i år var det då dags att vinna!
 
Monika Linkyte i sin tur har hunnit tävla i den litauiska uttagningen redan fem gånger,  2010, 2011, 2012, 2013, 2014. Men utan resultat. Men nu är det dags för henne!
 
Låten är både komponerad och skriven av Vytautas Bikus och Monika Liubinaitė
 
Här nedan kan du lyssna på Monikas & Vaidas ESC-bidrag:
 
 
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Litauens bidrag.
 
Litauen har sedan 2002 blivit Baltikums förlorade son, ständigt i skuggan av sina mer framgångsrika grannar Estland och Lettland. Medan dessa länder vann Eurovision 2001 och 2002, har Litauen fått harva sig fram med mer eller mindre mediokra låtar, som ibland gränsat på vad som enbart kan betecknas som organiserat oljud. Ifjol missade exempelvis Vilija finalen, med låten "Attention" som mest gick ut på att Vilija dansade modern balett i svart latexdräkt och skrek "attention" på random ställen i sången. Inte undra på att Litauen fortfarande letar efter en ESC-segrare...

Och de lär få vänta ett bra tag känns det som. För årets litauiska bidrag är en felspekulering som heter duga... Medan Monika och Vaidas var för sig är etablerade sångare som faktiskt kan sjunga riktigt bra - så är de mindre framgångsrika som låtskrivare. Och som duett... Ni som har ett musiköra hör direkt att Monika sjunger i fel tonart - alldeles för högt i jämförelse med musiken. Samtidigt verkar ingen av dem vara direkt tonsäker, även om det nog kan bero på att låten ska låta "modern". Men det låter bara fördjävligt om ni frågar mig. Låten har förutom detta även problemet att den aldrig riktigt lyfter, hur mycket man än försöker efterlikna fjolårets nederländska bidrag "Calm after the storm". Detta fastnar på en genomgående låg nivå, i falsksång och amatörmässighet. Inte ens den teatraliska kyssen mitt i numret kan hjälpa det här... Ingen final i år heller för Litauen...
 
 
 
 
Alexander
Välkommen till den andra semifinalen av Eurovisionen. Vi inleder den snyggt i år, men en riktigt positiv och trevlig låt. Ganska så mysigt!
 
 
Erik
En härlig låt som får mig att dansa av glädje. Jag gillar låten från första början. Det behövs glada låtar i årets final så den här hoppas jag tar sig dit. 
 
 
Haris
Jag tycker faktiskt inte om det här. Det känns fjantigt om jag ska vara helt ärligt. Dessutom är det oerhört klyschigt med smöriga fraser.
 
 
Hollac16
Andra semifinalen inleds starkt med en duo som känns äkta och en låt som är bra. Jag tycker Litauen har fått till det för första gången på väldigt många år. Så jag hoppas att det ger utdelning att de faktiskt får finalplats i år. Bara för glädjen ger jag extrapoäng!
 
 
Robban
Trevligt och glatt från Litauen. Äntligen något bra från det lilla baltiska landet i öst. Skön duett mellan två artister som klickar väldigt bra tillsammans på scen. När majoriteten av bidragen i årets upplaga av Eurovision är ballader, sticker Litauen ut med sin trallvänliga låt. Rent statistiskt har Litauen inget positivt facit i ESC. Ett antal bottenplaceringar i ESC-finalerna och misslyckande att ens ta sig dit är senaste resultatet. Man stod utanför final ifjol. Jag tror att man är nöjda om man skulle nå final i år och göra ett bättre resultat än tidigare år.
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?