Eurovision Song Contest 2015 - Lettland

 
FAKTA
  • TV-kanal: LTV
  • Deltagandeår: 16:e gången
  • Första tävlingsåret: 2000
  • Senaste tävlingsåret: 2014
  • Bästa resultat: 1:a i final (2002)
  • Sämsta resultat: 40:e - sist i semifinal (2009)
  • Uttagningsprocess 2015: Supernova
  • Startnummer i semifinal 2: #10
  • Startnummer i finalen: #19
 
PANELENS TIPS!
Något av det bästa som Lettland genom tiderna tävlat med fick vi se förra året, då Aarzemnieki uppträdde med låten "Cake To Bake". Trots att det talades om att låten troligtvis handlade om droger, så fick den mycket kärlek från Europa. Dock inte tillräckligt. Förutom den så tävlade Lettland år 2007 med ett gäng höghattade herremän, som sjöng låten "Questa Notte". De här killarna kallade sig Bonarparti.lv. Och året därpå kom Lettland med alla barns favorit! Gruppen Prates of the sea, med den klockrena "Wolves of the sea" fick representera landet den gången.
 
 
Lettland valde artist och bidrag genom Supernova. Om någon minns den finska uttagningen till Eurovisionen år 2014, så vet du ungefär hur den här uttagningen gick till. Två stycken heat, med tio stycken låtar per heat. I heaten gick fyra stycken bidrag vidare, baserat på både telefonröster och en expertjury. Dock inte sådär som det oftast fungerar då det gäller telefon och juryröster. Av de fyra låtar som gick vidare från varje heat valde telefonrösterna två bidrag och juryn två bidrag.
I semifinalen var det då åtta bidrag som skulle tas ner till fyra. Återigen gick det till som så att två bidrag valdes av tittarna och två bidrag av juryn. I finalen var juryn slopad, då gäldei sin tur det att rösta endera via internet eller över telefon. Då det, bland de fyra tävlande bidragen hade röstats så stod det alltså klart en vinnare.
 
Supernova
 
 
 
 
Foto: Martins Cirulis
 
AMINATA eller Aminata Savadogo som hon heter på papper är alltså Lettlands representatn i årets upplaga av Eurovision Song Contest i Wien i maj. Hon är född den nionde januari 1993 i Lettland, men hennes föräldrar har en relatvit intressant bakgrun. Hennes mor är från Lettland, medan hennes far är ända ifrån Burkina Faso. Hon studerar för tillfället ekonomi vid University of Latvia.
Före det här har hon hunnit delta i den lettiska versionen av Körslaget. Där deltog hon som körmedlem. Dessutom försökte hon ta sig till Danmark och Eurovisionen redan förra året, men det lyckades inte så värst bra. Hon kom femte i den lettiska uttagningen.
 
Låten är helt och hållet gjord av Aminata själv, som en singer-songwriterstils låt.
 
Här nedan kan du lyssna på Aminatas ESC-bidrag:
 
  
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Lettlands bidrag.
 
Medan Israel har varit ute på en ökenvandring sedan 2011, har Lettland faktiskt varit ute på samma ökenvandring sedan 2009. Letterna har dessutom haft oturen att hamna helt sist i sina semifinaler - 3 gånger under dessa 6 år! Landet som ju vann så sent som 2002 (Marie N - "I Wanna") har alltså sedan dess blivit rejält ratat av Europa. Frågan är ju vad det hela beror på, men när man tittar på vad de senaste bidragen har handlat om: att baka kakor (2014), att få telefonsamtal från Mick Jagger (2012) och trafikstockning i Ryssland (2009), så förstår vi att letterna nog kanske får skylla sig själva.

Årets lettiska artist heter Aminata Savadogo, vars pappa är från Burkina Faso i Afrika - därav det exotiska efternamnet. Låten heter "Love Injected" och kan väl närmast beskrivas som en suggestiv avant-garde version av "Euphoria". Och jag tycker nog man kan dra många jämförelser med "Euphoria" - Aminata kan nog gott jämföras med en lettisk Loreen och röstinsatsen är helt klart jämförbar med Loreens. Skillnaderna mellan låtarna är dock också påtagliga. Medan Loreen bjöd på en minnesvärd scenshow så har Aminata långt kvar dit - dessutom är låten inte alls så svängig och dansvänlig som "Euphoria". Tvärtom kör man helt på suggestiviteten och försöker skapa nått helt nytt - vilket i och för sig gör låten minnesvärd, men drar också ned tempot rejält. Detta gör att åtminstone jag får svårt att känna mig berörd av låten och frågan är hur pass mycket den faktiskt kommer sticka ut nu när tempot bland alla andra bidrag också är så lågt. Lettland känns därför som ett osäkert kort i år, men vi slipper iallafall baka kakor eller få telefonsamtal med Mick Jagger. Detta är därför det mest seriösa bidrag vi har hört från Lettland på länge - och därför hoppas och tror jag på en finalplats för dem.
 
 
 
 
Alexander
Men, det här var ju verkligen tråååååååkigt!!!!! Och dåligt. Faktsikt tråkigt! Usch! Noll poäng.
 
 
Erik
Nu är det fjärde låten på raken som jag ger ett poäng till och jag förstår inte nu när värdlandet får sätta ordningen själv att de ska lyckas sätta de fyra sämsta låtarna i rad. Det känns som om sångerska skriker hela tiden och att det aldrig blir refräng. 
 
 
Haris
Det här är en av tävlingens absolut sästa låtar. Det är skrikigt och oerhört obekvämt.
 
 
Hollac16
Oerhört tråkig låt som bara känns skrikig och helt enkelt dålig. Den säger mig ingenting. Hade stora förväntningar på Lettland sedan de i höstas sa att de skulle byta uttagning för att lyckas bättre i Eurovision. Det här blir bara en i raden av bottennapp. Kanske en fjärde sistaplacering i semifinal?
 
 
Robban
Intetsägande och tråkig låt. Det blir ingen final för Lettland i år heller gissar jag på. 
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?