Eurovision Song Contest 2015 - Azerbajdzjan

 
FAKTA  
  • TV-kanal: ITV
  • Deltagandeår: 8:e gången
  • Första tävlingsåret: 2008
  • Senaste tävlingsåret: 2014 (22:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2011)
  • Sämsta resultat: 22:a i final (2014)
  • Uttagningsprocess 2015: Internval
  • Startnummer i semifinal 2: #11
  • Startnummer i finalen: #24
 
PANELENS TIPS!
Azerbajdzjan har sedan debuten 2008 haft succé samtliga år, utom förra året. Topp 10 inklusive en seger på så kort tid, inte illa! Vad finns det då att hämta från Azerbajdzjans forna ESC-bidrag? Ja samtliga bidrag utom det första ("Day After Day") bidraget har haft helt eller delvis svenskupphov och i de flesta fallen har det varit ballader, som exempelvis Safuras "Drip Drop" (2010) och Sabina Babayevas "When the Music Dies", den senare tävlade för landet på hemmaplan 2012. Men den låt som kanske är allra bäst från detta land är tveklöst AySel & Arash med låten "Always" från 2009 - som slutade trea i finalen.
 
 
 
Azerbajdzjan valde artist och bidrag genom internval. I början av februari kom budet att Azerbajdjzan skulle välja artist och bidrag genom den nationella tävlingen Milli Seçim Turu men dessa planer ändrades helt. Istället för nationell tävling kom İctimai TV att ta emot ansökningar från låtskrivare och artister och sedan gjordes ett internval av artist och bidrag. För artister gällde det att man kommer från/har rötter från eller är bosatt i Azerbajdzjan medan för låtskrivare fanns inga som helst restriktioner för att skicka in bidrag. Den 15 mars presenterades sedan landets representant till Wien.

 
 
Foto: Magnus Ragnvid
 
ELNUR HÜSEYNOV är född den 3 mars 1987 i Ashkhabad i Turkmenistan. Elnur växte upp i Turkmenistan och under sina barndomsår gick han i en specialskola där han bl.a. lärde sig spela piano. År 1999 flyttade hans familj till Azerbajdzjans huvudstad Baku och sedan dess är Elnur azerisk medborgare. År 2008 vann Elnur & Samir (Javadzadeh) landets första ESC-uttagning med låten "Day After Day". I ESC blev det sedan en åttondeplats i finalen. 2014 deltog Elnur i den fjärde säsongen av turkiska TV-programmet The Voice (O Ses Türkiye) som han vann.
 
Låten som Elnur ska tävla med i Wien heter "Hour of the Wolf" som har text och musik av Nicolas Rebscher, Nicklas Lif och Lina Hansson samt även text av Sandra Bjurman. Således är det svenskupphov för Azerbajdzjan även det här året.
 
Här nedan kan du lyssna på Elnurs ESC-bidrag:
 
  
 
Panelens senaste medlem Adrian kommer i införguiderna till årets ESC att ge sin personliga åsikt om bidragen som tävlar. Här är hans kommentar om Azerbajdzjans bidrag.
 
Jag brukar varje år klaga på det faktum att det alltid försiggår fuffens och oegentligheter kring Azerbajdzjans deltagande i Eurovision. Senast 2013 förekom rapporter om mutningsförsök och utdelande av gratis telefonkort till potentiella telefonröstare. Att landets eget värdskap 2012 dessutom kantades av brott mot mänskliga rättigheter, mutor och censur gör inte saken bättre. Ändå brukar alltid landet lyckas väl i Eurovision med idel topp-5 placeringar som följd. Förra året gick de dock på en rejäl mina för första gången och slutade på en chockartad 22-plats i Köpenhamn.

I ett försök att återupprätta sin stolthet så tar de nu hjälp av en veteran, nämligen landets första ESC-deltagare - Elnur Hüseynov, som var "ängeln" i duon Elnur & Samir (2008). Ni som minns det bidraget minns ju att det var en ängel och en djävul som sjöng opera mot varandra. I år har han dock skippat änglakostymen och operan - tack för det!  

Däremot fortsätter landet att undvika inhemska låtskrivare, till förmån för svenska. Sandra Bjurman stod bakom alla azeriska bidrag mellan 2010-2012, inklusive deras vinnarlåt "Running Scared" 2011. I år heter bidraget "Hour of the Wolf" och är väl i princip specialskriven till Elnur, som verkar vara som klippt o skuren för låten. Emellertid är detta ett av de minst moderna och mest klassiska av de azeriska bidragen genom åren - detta bär verkligen inte med sig något som känns "2015". Tvärtom får man en känsla av att operaambitionerna fortfarande spökar för Elnur, och någonstans känns detta mer som ett musikalnummer... Frågan är hur det kommer se ut på scenen? Storsatsningarna på scenframförandet är ju Azerbajdzjans signum - hur kommer det bli i Wien? Ett svårt bidrag att betygsätta, men finalplatsen är lika säker som amen i kyrkan!
 
 
 
 
Alexander
Ingen överraskning längre att Azerbaidzjan skickar en låt av en svensk låtskrivare. Låten känns på något sätt rätt så typsikt Azerbajdzajansk vilket blir lite tråkigt i längden. Men inte än. Gillar det här!
 
 
Erik
Azerbajdzjan skickar som vanligt en pampig ballad som är skriven av svenska låtskrivare. Jag tycker att det är en av de bättre balladerna som Azerbajdzjan har skickat. Extra kul är det att de väljer Elnur som var med redan 2008 och då spelade den skönsjungande opera-ängeln. Om ni ser video får ni gärna se om ni ser kopplingen till Dalarna i videon. 
 
 
Haris
Jag förstod mig inte på den här låten i början. Förstod inte vad som tilltalade folk. Men med tiden har jag börjat uppskatta den mer och mer. Idag är den en av mina favoritlåtar. Dock är jag rädd för att många, precis som jag, kommer behöva mer än en lyssning för att uppskatta låtens storhet. Kanske årets bästa manliga sångröst?
 
 
Hollac16
Finn fem fel och du kommer inte hitta några. Här är allt tillrättalagt på ett nästan konstigt sätt. Låten är det inget fel på och ej heller artisten. Ändå blir jag helt ointresserad av numret. Dessutom börjar jag bli trött på att Azerbadjzjan aldrig skickar något mer lokalt skrivet. Att ta hjälp från andra hela tiden börjar nu kännas ganska desperat. Men såklart kommer det här gå till final, men frågan är egentligen bara: varför då?
 
 
Robban
Azerbajdzjan är kända för att skicka låtar med bra produktion och hög kvalitet samt duktiga artister med svenska upphovsmän. Årets bidrag är inget undantag. Det är långt ifrån någon personlig favorit för mig, men visst fångar den mitt intresse. Jag är rätt säker på att man placerar sig högt i årets tävling. I fjol placerade man sig i botten av ESC-finalen. Det är landets hittils sämsta placering på sina sju framträdanden.
 
 
 

ESC-Panelen betygsätter årets ESC-bidrag med följande betyg:

Min favorit/
världsklass
Väldigt bra
Bra
Helt OK
Dålig
Sämst
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?