Melodifestivalen 2015: Samma grundupplägg men med stora förändringar
Grundupplägget för Melodifestivalen med deltävlingar, Andra chansen och final består även i år (för fjortonde året), men det blir stora förändringar inom dessa ramar. Bland annat minskas antalet bidrag ned från tidigare 32 stycken till 28 stycken, en röstningsbegränsning införs och i Andra chansen blir det enbart fyra dueller med fyra vinnare. I finalen tävlar hela 12 bidrag om segern! Det och lite till är vad SVT under sommaren har hållit hemligt.
Den 24 juni presenterades regelverket för Melodifestivalen 2015, men i detta regelverk nämndes aldrig något om hur många tävlingsbidrag som skulle tas ut ej heller hur många deltävlingar det skulle bli. Dock kunde man genom att läsa mellan raderna se att det om möjligen skulle bli samma upplägg som tidigare, vilket det på ett sätt blir men ändå inte.
Den stora förändringen blir att startfältets storlek minskar från 32 bidrag till 28 bidrag (fyra färre). Dessa 28 bidrag tas ut genom tre kategorier: 13 stycken från ordinarie tävlingsinskicket, 13 stycken som SVT specialinbjuder och 2 stycken från allmänna wildcards (Allmänhetens tävling och Kalle Johanssons nyskrivna bidrag). De 13 stycken från ordinarie tävling samt vinnaren av Allmänhetens tävling ska väljas ut av en urvalsjury som snart ska sätta igång med sitt arbete. Denna jurys sammansättning är hemlig fram till bidragen är presenterade senare i höst. När urvalsjuryn är klar tar SVT vid och väljer ut sina 13 bidrag samt Kalle Johanssons (Svensktoppen nästa-vinnaren) nyskrivna låt. Sedan tillsätts artister till de 28 tävlingsbidragen som har valts ut och någon gång i oktober/november kan vi nog räkna med att veta om vilka som ska tävla.
Här nedan följer nu reglerna kring varje moment under turnén i vår, inom de olika momenten:
Deltävlingarna
Det blir som vanligt fyra deltävlingar men med sju istället för åtta bidrag i varje deltävling. Tittarna avgör resultatet genom telefon- och SMS-röstning, men nu kan man max rösta 20 gånger på ett och samma bidrag. Det går alltså att rösta 20x7 gånger om man så vill (alltså max 140 gånger per deltävling). Denna begränsning är nog ett led i att undvika så kallad robotröstning. Annars blir tävlingsupplägget i deltävlingarna som det såg ut 2013 och 2014:
Först framförs de sju bidragen och tittarna kan telefon- och SMS-rösta. Efter att bidragen har framförts sker en snabbgenomgång varpå telefonslussarna stängs och resultatet räknas av. De fem bidragen med flest röster går vidare till en andra röstningsomgång medan bidrag som slutat på plats sex och sju åker ut.
Därefter körs en ny snabbgenomgång med de fem kvarvarande bidragen. Röstningen nollställs inte mellan de två omgångarna, utan bidragen behåller sina tidigare röster. Efter att slussarna har stängts för andra gången slås rösterna för omgång 1 och 2 ihop. Det två bidragen som hamnat på första och andra plats i detta läge går sedan till finalen, medan bidragen som hamnat på tredje och fjärde plats går till Andra chansen. Femman slås ut.
Andra chansen
Här slopas två omgångssystemet som har använts de senaste två åren och istället blir det fyra dueller mellan de åtta bidragen som kommit trea och fyra i deltävlingarna. Sveriges Television delar upp bidragen i dessa dueller (hur detta går till har inte meddelats). I varje duell möts två bidrag där det vinnande bidraget (som utses genom telefon- och SMS-röstning) går till finalen. Ingen andra omgång hålls alltså, utan det blir fyra duellvinnare och därmed också fyra finalister.
Finalen
Det blir totalt 12 bidrag som tävlar i finalen: åtta från deltävlingarna och fyra från Andra chansen. Finalen avgörs sedan som vanligt med hjälp av 50% telefon- och SMS-röstning och 50% juryröstning.
Finalen inleds med att de 12 bidragen framförs varpå tittarna samtidigt kan telefon- och SMS-rösta. Även här finns en röstningsbegränsning på max 20 röster per bidrag och abonnemang. (Således kan man från ett mobilabonnemang rösta som mest 240 gånger i finalen).
Efter att bidragen har framförts sker en snabbgenomgång och därefter avlägger 11 europeiska jurygrupper (länder som ska tävla i ESC 2015) sina röster. De ger som tidigare år poäng till sju bidrag på skalan 12 poäng till juryns etta, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean, 6 poäng till fyran, 4 poäng till femman, 2 poäng till sexan och 1 poäng till juryns sjua. Nytt för i år är att poäng 1, 2, 4 och 6 läggs fram direkt istället på resultattavlan för att juryns talesperson muntligen säger detta. De tre högsta poängen avges sedan muntligen. Juryerna delar totalt ut 473 poäng, lika många poäng som tittarna.
Under hela juryöverläggningen kan tittarna fortsätta att påverka finalens utgång. Först efter jurygruppernas dom hålls en ny snabbgenomgång innan slussarna stängs och siffrorna räknas av. Tittarnas röster omvandlas nu till procentuella poäng. Ett exempel, om ett bidrag får 10% av totalrösterna ska det också få 10% av tittarnas 473 poäng, poäng som avrundas till närmaste heltal. På det här viset kan samtliga bidrag i finalen få poäng av tittarna.