Höstnyheter på ESC-Panelen


Nu är hösten här och medan sommaren allt mer går över i fina minnen börjar vardagen ta vid. Här kommer lite senaste nytt från ESC- och Melodifestivalsvärlden den senare tiden.
 

1 september - deadlinedagen

 
Från och med idag den 1 september får tävlade bidrag för ESC släppas fria för allmän lyssning om så önskas. EBU:s regel säger att före detta datum får inga tävlande ESC-bidrag för 2015 ha varit släppta för allmän lyssning, men från idag kan alltså 2015 års tävlande länder börja med sina nationella uttagningar officiellt. Som det ser ut just nu kommer det dock att dröja ett tag innan 2015-låtarna kommer att komma. Först i november blir det riktiga nationella finaler från Makedonien den 13:e november och Malta den 22:a november.
 

Första artisten till Melodifestivalen

 
Igår söndag avgjordes Svensktoppen nästa 2014 där Kalle Johansson vann med låten "Den där dan". Därmed har Sveriges Television fått sin första artist klar till nästa års Melodifestival. I övrigt har det från SVT:s håll fortfarande inte meddelats om det blir större förändringar i upplägget med deltävlingar, Andra chansen och final. Kanske att städerna släpps snart så vi nyfikna får veta?
 
Däremot är det så att från idag kan man som låtskrivare och artist börja skicka in bidrag till Melodifestivalen 2015. Antagningen är öppen fram till den 16 september kl. 08:59. Vill du ta chansen vara med - skicka in din låt redan idag! Mer info hittar du på Melodifestivalens hemsida genom att klicka här.
 

Många ESC-spekulationer just nu

 
Inom ESC-världen är det fullt av spekulationer kring deltagande länder, artister, bidrag och även inom värdskapet. Precis som det ska vara med andra ord. Till dags datum har 26 länder bekräftat deltagande. Fortfarande återstår det 12 länder som tävlade i år som inte har sagt något om hur de ska tävla eller avstå tävlan 2015. Det handlar framförallt om två "Big Five"-länder (Italien och Spanien) men också Israel, vars TV-bolags framtid hänger på en skör tråd. Det handlar också om länder som vanligtvis brukar tävla som Albanien, Azerbajdzjan, Moldavien, Rumänien och Ukraina.
 
Det är också många spekulationer kring själva arrangemanget i Wien nästa år. När släpps biljetterna? Vem eller vilka blir programledare? Och så vidare.
 

Finland: UMK-final i mars

 
I somras publicerade finska YLE reglerna för Finlands nationella ESC-uttagning UMK 2015 (Tävlingen för ny musik). Precis som SVT öppnar YLE nu antagningen till UMK idag 1 september. Fram till den 8 september finns det möjlighet att skicka in bidrag. Antingen kan man skicka in bidrag per post eller via datorprogrammet Aspera Connect Plugin. Vem som helst har rätt att skicka in bidrag till uttagningen, men minst 1 upphovsman per bidrag måste ha finskt medborgarskap.
 
Det har tidigare meddelats att samtliga shower i UMK 2015 blir livesända och att jurysystemet stryks helt under dessa moment. Det har också nu meddelats att finalen kommer hållas i mars 2015.
 

EBU:s regelverk för ESC 2015 publicerat

 
Det har varit en del spekulationer under sommaren för 2015. En sådan har varit när tävlande ESC-länder måste ha anmält sig för att tävla. Vanligtvis sker denna deadline i december månad, men under sommaren hävdades det att skulle bli redan den 15 september eller den 10 oktober. Idag den 1 september kom så beskedet från EBU att båda datumen stämmer. Senast den 15 september måste tävlande ESC-länder ha anmält sig till ESC 2015. Länder kan dock före 10 oktober avanmäla sig utan att få ekonomiskt straff för detta.
 
Regelverket för 2015 är annars likvärdigt för det som var 2014. Av det kan nämnas att i både semifinalerna och i finalen blir det kombinerad röstning mellan tittare och jurygrupper, där bidragen som tävlar rankas. De tio bidragen som (i varje röstberättigat land) efter tittarnas och juryns kombinerade rankingar har lägst totalranking får sedan landets poäng på skalan 12 (etta), 10 (tvåa), 8 (trea) och sedan från 7 till 1 poäng. Skulle två eller fler länder hamna på lika många totalpoäng räknas först antalet poänggivande länder, därefter antalet 12-or, 10-or osv. nedåt. Länken vi har gett kommer från SVT:s hemsida som har fått ge ut den längre versionen av regelverket.
 

Kanalbyte och möjligt icke-återvändande

 
Frankrikes ESC-sändningar kommer från och med nästa år att sändas på kanalen France 2 istället för France 3. Under 1980- och -90-talet var det France 2 som hade ansvar för sändningarna i Frankrike. Under årens lopp har franska sändningarna haft många olika ägare: ORTF, TF1, France 2 och nu senast France 3. I årets upplaga av ESC kom Frankrike för första gången på allra sista plats i en final.
 
Turkiet har inga planer på att återvända till ESC hävdar många ESC-källor just nu, däribland ESC-Today. Det har bollats fram och tillbaka nu huruvida man ska vara med eller inte. Den 21 augusti kom beskedet i en nyhetssändning på det nationella TV-bolaget TRT att ett beslut om att möjligen återvända till ESC igen till 2015 skulle fattas i september. Men redan nu kan det alltså stå klart att Turkiet står över ytterligare ett år. Turkiet hoppade av ESC år 2013 då TRT sade sig hade tröttnat på att "Big Five"-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland slipper kvala samt att EBU införde 50% juryröstning. Förra året arrangerade TRT en egen ESC-tävling kallad Türkvision.
 

Firande på gång (och framtida planer)

 
Nästa år firar Eurovision Song Contest 60-årsjubileum och detta kommer att uppmärksammas på lite olika sätt. Vi på ESC-Panelen kommer tjuvstarta redan denna höst med att uppmärksamma två saker: dels hylla semifinalsystemet i ESC som i år firade 11-årsjubileum och dessutom kommer vi att fokusera på att se mer på "The Big Five"-länderna. I årets upplaga var det nämligen 15 år sedan detta moment infördes i ESC.
 
Vi kommer också från i höst och fram till mars/april att fokusera mer på varje enskilt lands uttagning. Vi kommer ge detaljer om artister och bidrag, lyssna igenom ländernas bidrag och bedöma själva vad vi anser om bidragens och artisternas kvaliteter. Mer information om detta kommer när det närmar sig.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?