Resultat av helgens ESC-uttagningar

Foto: EBU (OBS! Bilden är ett montage).
 
Efter en helg med många uttagningar till Eurovision Song Contest 2014 fortsatte även denna helgen att vara en lång stund av härlig musik över hela Europa. Inte mindre än fem låttuttagningar och ett artistval har det varit den här helgen och då har vi ändå inte berättat om alla de semifinaler och kvalheats som har hållits inte bara i Sverige. Läs mer om de länder som nu har artist och/eller bidrag klart för tävlan i Köpenhamn.
 

Dilara Kazimova representerar Azerbajdzjan

 
Foto: ITV.
 
 På söndagskvällen avslutades Böyük Səhnə som var Azerbajdzjans artistuttagning till Köpenhamn. Tävlingen har liknat ett slags Talang-program med först förkval i auditionform där sedan 14 artister togs ut. Därefter har dessa 14 fått tävla i tre heats där en jury på fem personer (som byttes ut mellan varje heat) har fått gallra bort deltagare genom heaten, från 14 till 10 till 6 och nu i finalen till tre.
 
I finalen stod det mellan tre artister (Khana Hasanova, Dilara Kazimova och Erkin Osmanli). Dessa tre fick framföra tre låtar vardera i tre omgångar. Efter att ett nummer hade framförts fick juryn ge poäng som sedan adderades samman. Vinnaren blev den som hade fått ihop mest poäng av juryn. Så här slutade finalen:
 
 1. Dilara Kazimova, 136p
 2. Khana Hasanova, 129p
 3. Erkin Osmanli, 122p
 
Det kan noteras att vid det här tillfället valdes endast artisten och inte något bidrag. Antagligen väljs det internt före den 17 mars (då alla länder senast måste ha gjort artist- och låtval). Det kan också noteras att Stefan Örn, som bl.a. var med och skrev Azerbajdzjans vinnarlåt 2011 "Running Scared" och Louise Hoffstens låt "Only the Dead Fish Follow the Stream" i Melodifestivalen 2013, satt med i juryn i det avgörande momentet.
 
I ESC i Köpenhamn kommer Dilara Kazimova att tävla i den första semifinalen den 6:e maj.
 

Tanja representerar Estland

 
Foto: Andres Putting/EBU.
 
 Estland valde att köra på den klassiska uttagningen Eesti Laul även det här året, vilket har inneburit två semifinaler och sedan en final. 20 bidrag valdes ut och delades upp i två semifinaler. Varje semifinal hade kombinerad telefon- och juryröstning och skickade vidare fem bidrag per semifinal till finalen.
 
Finalen hade sedan samma upplägg (50/50-röstning) där juryns och tittarnas röster rankades från högsta till lägsta (här räknat från 10 till 1 poäng). Juryns etta fick ranking 10, tvåan ranking 9 till den sista som fick ranking 1. Sedan skedde samma sak med tittarnas ranking. Rankingarna adderades samman och de två bidragen med högst totalranking gick vidare till en så kallad superfinal. I superfinalen avgjorde endast tittarna. Slutplaceringar för superfinalen blev som följer:
 
 1. Tanja - "Amazing" (53% av rösterna)
 2. Super Hot Cosmos Blues Band - "Maybe-Maybe" (47% av rösterna)

 

Se Tanja framföra vinnarlåten i klippet nedanför.

 

 

I ESC i Köpenhamn kommer Tanja att tävla i den första semifinalen den 6:e maj.

 

Twin Twin representerar Frankrike

Foto: France Televisions.
 
 För första gången sedan 2007 valde France Televisions att arrangera en nationell final. Dock kom denna att få en lite annorlunda form jämfört med tidigare år då man under själva finalkvällen inte avslutade telefonröstningen per omgående. Denna fick istället vara aktiv fram till förra måndagen och resultatet lästes av. Telefonröstningen lades sedan samman med ett juryresultat och vips så hade man nu ett resultat. Till den nationella uttagningen valdes tre bidrag ut av en kommitté. Bidragen som tävlade hade skrivits av både fransmän men också av två välkända malteser: Gerard James Borg och Philip Vella.
 
Så här såg uppställningen ut inför tävlingen (fetmarkerade vann):
 
 1. Destan - "Sans toi"
 2. Joanna - "Ma liberté"
 3. Twin Twin - "Moustache"
 
Då Frankrike är en del av gruppen "The Big Five" behöver landet inte kvala i semifinalerna. Därför är Twin Twin redan klara för finalen som hålls den 10:e maj.
 

Vilija Matačiūnaitė representerar Litauen

 
Foto: LRT.
 
 Litauen valde det här året att satsa på en riktigt stor Idoluttagning som fick gå under namnet "Eurovizijos" dainų konkurso nacionalinė atranka. Det började redan i slutet av december förra året med en jubileumskonsert (som uppmärksammade Litauens 20:e medverkan i Eurovision Song Contest) innan själva uttagningen drog igång.
 
Uttagningen var som sagt en Idolliknade tävling där tjugo artister valdes ut och delades upp i två shower med tio artister per show där fem per show avancerade vidare till huvudtävlingen. Därefter började själva elimineringsrundan då en artist per vecka blev utröstad, precis som Idol på TV4 går till. Under den sjätte showen började även låtvalet för Litauen att involveras i processen då artisterna fick välja ut olika inskickade bidrag som de framförde. Samtidigt som artister eliminerades gjorde även bidragen detta tills det bara var ett bidrag kvar. Både jury och tittarna röstade gemensamt under samtliga heats.  
 
Till slut hölls finalen där de då tre kvarvarande artisterna fick framföra vinnarlåten "Attention". Även finalen avgjordes genom kombinerad jury- och telefonröstning, där det bidraget som fått ihop mest poäng vann:
 1. Vilija Matačiūnaitė - "Attention" (13 jurypoäng + 9 596 telefonröster)
 2. Mia - "Attention" (12 jurypoäng + 7 506 telefonröster)
 3. Vaidas Baumila - "Attention" (5 jurypoäng + 962 telefonröster)
 Se vinnarartisten framföra "Attention" nedan:
 
 
I ESC i Köpenhamn kommer Vilija Matačiūnaitė att tävla i den andra semifinalen den 8:e maj.
 

Paula Seling & Ovi representerar Rumänien

 
Foto: TVR. 
 
 Det är inte bara Vallentina Monetta som återvänder till ESC i år, även Paula Seling & Ovi, duon som tog Rumänien till en tredjeplats i ESC 2010 i Oslo (med låten "Playing With Fire"), är tillbaka. Det talades först om att denna duo skulle ha valts internt men nu blev det en nationell final som de dessutom vann.
 
Uttagningen Selecția Națională användes även det här året vilket innebar en enda finalkväll med tolv tävlande bidrag. Merparten av bidragen framfördes på engelska med undantag för tre som sjöngs på rumänska. Finalen avgjordes med 50% juryröster och 50% tittarröster. Var för sig delade juryn och tittarna ut poängen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 poäng (enligt ESC-skalan). 12 poäng gavs till favoriten, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt till 1 poäng till tian. Två bidrag per grupp fick noll poäng. Poängen adderades samman för varje bidrag och ett totalresultat kunde läsas av:
 
#ArtistLåtJuryTittarnaTOTPlats
1 Paula Seling & Ovi "Miracle" 12 10 22 1
2 Bere Gratis "Despre mine și ea" 8 1 9 7
3 The dAdA "Unpredictable" 2 3 5 9
4 The Zuralia Orchestra "You Know" 3 0 3 11
5 Vizi Imre "Kind of Girl" 10 6 16 3
6 Anca Florescu "Hearts Collide" 5 8 13 4
7 Silvia Dumitrescu "Fiorul iubirii" 0 0 0 12
8 Renée Santana feat. Mike Diamondz "Letting Go" 6 4 10 6
9 Ștefan Stan feat. TeddyK "Breathe" 7 5 12 5
10 Naomy "Dacă tu iubești"  1 2 3 10
11 Vaida "One More Time" 4 12 16 2
12 Șăl "Hardjock" 0 7 7 8
 
Se vinnarvideon här nedan:
 
 
I ESC i Köpenhamn kommer Paula Seling & Ovi att tävla i den andra semifinalen den 8:e maj.
 

Övriga evenemang

 
Även Irland har nu hållit i sin nationella final. Läs mer om den här. Och i Sverige har det såklart varit Andra chansen. Via denna länk hittar du all information om ESC-Panelens medlemmars åsikter om bidragen och även resultatet samt startordning för finalen på lördag.
 
På lördag är det som sagt final av Melodifestivalen då det avgörs vem som ska få representera Sverige i Köpenhamn. ESC-Panelen kommer självklart att bevaka som aldrig förr. Men det avgörs inte bara i Sverige utan på lördag väljer även värdlandet Danmark och Slovenien. Innan dess kommer Storbritannien ha gjort sitt val av artist och bidrag, Israel kommer att ha valt bidrag till sin artist Mei Feingold och dessutom presenteras Österrikes bidrag till artisten Conchita Wurst. Och däremellan kan i princip vad som helst hända då 8 länder inte har släppt info om när deras artister och/eller bidrag presenteras. Inte illa på en hel vecka!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?