Korta nyheter i ESC-världen

De tävlande i Melodifestivalens final på lördag. Foto: SVT (OBS! Bilden är ett montage).
 
Den här helgen blir en intensiv Eurovisionhelg där inte mindre än fyra länder blir klara med artist och bidrag till Köpenhamn. Ett av dessa länder är Sverige. Här följer nu lite nyheter i korthet.
 

Fyra länder väljer artist och bidrag

 
Som rubriken säger - helgen blir en intensiv tävlingshelg. Samtidigt som Sverige håller Melodifestivalsfinal sker även nationell final i värdlandet Danmark och i Slovenien. Kanske blir det dessutom ett ryskt internval på lördag också! På söndag kommer även Montenegro att redovisa vilken låt som deras internutvalda artist Sergej Cetkovic ska tävla med i Köpenhamn.
 
Men det sker inte bara nationella finaler utan även nationella kvalheat och semifinaler. I Norge drar Norsk Melodi Grand Prix 2014 igång med tre semifinaler fredag kväll, lördag kväll och söndag kväll. I Portugal hålls semifinalen av deras uttagning på lördagskvällen och på söndag sker tredje semifinalen av Belgiens Eurosong. Som sagt en intensiv tävlingshelg väntar.
 

Datum för de sista ländernas besked

 
Foto: DR. 
 
Senast den 18 mars ska samtliga 37 länder ha valt artist och bidrag till årets Eurovision Song Contest. Flertalet länder har nu sagt hur detta ska ske medan andra har väntat in i det sista med att tala om hur det ska bli:
 
 
För Georgien gäller mitten av mars. Det har meddelats vilket bidraget och artisten blir men ännu inget officiellt släppdatum. För Ryssland har inga besked getts mer än rykten om att ett ryskt bidrag kan komma att väljas internt nu imorgon lördag.
 

Sverige: Melodifestivalsfinal

 
Foto: Olle Kirchmeier/SVT.
 
I fem veckor har 32 artister gallrats ned till tio när det nu är dags för den stora finalen. Finalen har samma upplägg som de senaste åren, dvs. att 11 tävlande ESC-länder agerar jurygrupper medan tittarnas poäng fördelas procentuellt utifrån hur många telefonröster varje bidrag har fått. Skulle exempelvis ett bidrag få 10% av telefonrösterna så får det bidraget 10% av tittarnas poäng. Juryn respektive tittarna har vardera 50% av makten att avgöra finalen, där varje jurygrupp delar ut poängen 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Totalt sätt 473 poäng för juryn och 473 poäng för tittarna.
 
De elva jurygrupperna kommer bestå av ESC-länderna Danmark, Estland, Frankrike, Israel, Italien, Malta, Nederländerna, Ryssland, Spanien, Storbritannien och Tyskland.
 
Ikväll (läs fredag) sker genrepet där de 11 ESC-jurygrupperna ska avlägga sina poäng. Detta genrep är alltså mycket viktigt för de tävlande då 50% av resultatet avgörs ett dygn i förväg. Precis som de tidigare veckorna körs genrepet igenom som om det skulle vara en riktig sändning, med skillnaden att resultatet av juryns och tittarnas poäng är på låtsas. Sändningen bandas och för att kunna spelas upp som reservinspelning om lördagens sändning havererar. Dock blir resultatet som tittarna röstar imorgon liksom de poäng som jurygrupperna sätter ikväll. En skillnad mot tidigare genrep är att i finalens genrep är det inte något omuppspelande av bidraget som "vinner" genrepet. Istället brukar det vara kören som "vinner" och får då framföra någon vinnarlåt/annan låt som finns tillgänglig.
 
Under finalen kommer mellanakterna bland annat bestå av en hyllning till 40-årsjubiléet av ABBA:s "Waterloo" med bland andra Charlotte Perrelli, Robin Stjernberg, Marie Bergman och Malena Ernman. Robin Stjernbergs vinnarlåt "You" från förra året tolkas i år av programledarna Anders & Nour. Robin Stjernberg kommer senare under sändningen att dela ut sångfågeln till vinnaren (priset som vinnaren får i Melodifestivalen).
 

ESC-Panelen rapporterar!

 
Vi på ESC-Panelen ger er senaste uppdateringarna kring varje lands val av artist och bidrag. Missa även inte våra topplistor av årets ESC-låtar som presenteras varje vecka fram till ESC!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?