Melodifestivalen 2014 - Deltävling 2


Artisterna i deltävling 2. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT
 

Nu börjar Melodifestivalen 2014 på riktigt och det är därför på tiden att lära känna de tävlande. Här kommer lite information om de tävlande i den andra deltävlingen som avgörs i Linköping den 8 februari. Om första deltävlingen endast bestod av soloartister kan man säga att den här deltävlingen består mestadels av musikgrupper (fem stycken). Och alla artister här utom två är debutanter i tävlingen! På låtskrivarsidan hittas både tidigare vinnare och floppare.

 

#1 J.E.M - "Love Trigger"

 

J.E.M är en trio som bildades under X Factor 2012. Den består av medlemmarna Jeremie Yumba, Elli Flemström och Mergime Murati och gruppnamnet är alltså en förkortning av medlemmarnas namn. Det man kan säga kort är att de alla tre sökte individuellt till X Factor men sattes där ihop till en enda grupp. I den tävlingen slutade man på fjärde plats. Efter X Factor har man släppt singeln "Zoom".

 

Låten är skriven av Thomas G:son, Peter Boström och Julimar Santos. De två förstnämda skrev som bekant Loreens "Euphoria" som vann ESC 2012. Låten beskrivs som en energisk partylåt som förhoppningsvis ska fylla publiken med glädje.

 

Hollac16 kommenterar: Jag såg aldrig på X Factor men jag såg ett klipp där jag tyckte att det inte lät så jättebra. Känns lite som en grupp som försöker göra ett skolframträdande. Lite som Youngblood gjorde 2012.

Erik: Följde aldrig X Factor och vet ingenting om denna grupp men eftersom de startar etta brukar det vara en bra låt med fart och fläkt.

 

#2 The Refreshments – "Hallelujah"

 

Rockgruppen The Refreshments bildades i Gävle 1989 och har alltså varit ett aktivt band i 25 år nu. De första åren spelade de mest covers men senare började de att göra egna låtar. Första albumet släpptes 1995 och det har sedan blivit många fler genom åren - med två platinavinster. Gruppen spelar förutom rock även en del countryinspirerade låtar.

 

Sångaren i bandet, Joakim Arnell, har skrivit text och musik till bandets melodifestivalsbidrag. Det är även han som har skrivit merparten av bandets låtar genom åren. Låten kom till genom en förfrågan från SVT, bidraget skrevs, skickades in och kom med. Den handlar enligt sångaren om att bandet vill nå ut med sin musik på en bredare plattform, vilket Melodifestivalen verkligen kan hjälpa till med.

 

Hollac16 kommenterar: Ok, här har vi nog det som dansbandsvärlden efterfrågat. Efter Top Cats kommer nu The Refreshments, även om det kanske är på andra villkor. Ska bli intressant att höra hur det här låter.

Erik: Dags för Rockabilly igen. 2011 och 2012 var The Playtones med låten "The King" och Top Cats med låten "Baby Doll" med i festivalen. Bägge grupperna gick till final så The Refreshments har goda möjligheter att ta sig åtminstone till andra chansen.  

 

#3 Manda – "Glow"

 

Manda Nilsénius, nu bara "Manda", deltar i Melodifestivalen för första gången. Hon är nog mest känd från sin medverkan i X Factor 2012 där hon slutade sjua (hon blev innan dess felaktigt utröstad och fick komma tillbaka till tävlingen igen). Hon har också deltagit i andra talangprogram som Idol och Talang på TV4. Hon har likt J.E.M gett ut en debutsingel, låten "Sweetest Heartbreak".

 

Låten är skriven av Joy Deb, Linnéa Deb, Melanie Wehbe och Charlie Mason. De två förstnämnda stod bakom Robin Stjernbergs "You", som ju vann Melodifestivalen. Låten beskrivs av Manda som "en poppig, glad låt. Lite Katy Perry-inspirerad med attityd, men väldigt positiv".

 

Hollac16 kommenterar: Har inte hört henne förut så jag tänker bli överraskad första gången jag ser henne på scenen den lördagen hon tävlar.

Erik: Den här tjejen har varit med i nästan samtliga talangprogram som gått på svensk television förutom The Voice. Låten är skriven av förra årets vinnarduo.

 

#4 Panetoz – "Efter solsken"

 

"Dansa Pausa" var sommarplågan år 2012 och den låten gjorde gruppen Panetoz kända. Gruppens medlemmar kommer från Jordbro utanför Stockholm och namnet kommer ifrån en ihopsättning av de tre grundarnas namn (Pa Modou, Nebeyu och Tobias). Tobias är dock inte med i bandet längre. Det hela startades som ett musikprojekt/en förening (Vägen Ut Vi Unga) i Jordbro för att skapa en kreativ plattform för ungdomar i Jordbro att vistas på.

 

Musikgruppen Panetoz består idag av fem medlemmar (Pa Moudou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Ismail Badjie och Daniel Nzinga) och de har förutom "Dansa Pausa" släppt singeln "Vissla med mig". Dessutom finns ett flertal musikvideos som gruppen har gjort. Låten "Efter solsken" som de tävlar med nu i Melodifestivalen har skrivits av alla i gruppen (utom Daniel Nzinga) i samarbete med Mats Lie Skåre. Enligt gruppen handlar låten mycket om att "hitta sin inre glädje".

 

Hollac16 kommenterar: "Dansa Pausa" var jag aldrig förtjust i, däremot gillar jag "Vissla med mig" mycket bättre. Jag antar att gruppen har en stor fanskara så det här kan nog gå riktigt bra. Kanske Andra chansen och till och med final! Det finns mycket som talar för ett avancemang med tanke på ung publik och ett ungdomligt tilltal utan att det blir dåligt. För det finns mycket bra sångtalang här.

Erik: Vem minns inte "Dansa Pausa" som var en riktigt bra sommarplåga som får en att minnas sommaren. Det har varit fler "sommarplågare" med i Melodifestivalen. 2006 ställde Gunther upp med låten "Like Fire Tonight". Låten floppade och tog sig inte vidare. 2008 var Frida Muranius med som hade hiten "Dunka mig gul och blå". Hon var med i Melodifestivalen 2008 med låten "Upp och Hoppa" som gick till final. Hur det går för Panetoz återstår att se, svaret får vi den 8:e februari.

 

#5 Pink Pistols – "I Am Somebody"

 

Pink Pistols består av fyra medlemmar (Dennis Bröchner, Conny Bäckström, Matias Garzon och Mikael Landby) som är ihopsatta från tre andra grupper: After Dark, Diamond Dogs och Straight Up. De har aldrig förut jobbat som en grupp under det nuvarande gruppnamnet men alla fyra har till och från samarbetat med varandra i olika sammanhang tidigare. Även om de alltså inte har erfarenhet av Melodifestivalen så har de erfarenhet från scenlivet tidigare. Enligt gruppen själva kommer de inte att bjuda på en dragshow (dvs. att de mimar) utan alla i gruppen kommer att sjunga live.

 

Låten är skriven av Joakim Törnqvist, Nestor Geli, Frost Per Hed, Susie Päivärinta och Diztord. Gruppen anger ingen beskrivning på vad låten ska handla om mer än att de hoppas på att det blir fest i tv-sofforna när framträdandet sker.

 

Hollac16 kommenterar: After Dark gjorde ett roligt framträdande 2004, men det var det. Tror att det här kommer bli lite som när Richard Engfors var med i Melodifestivalen 2005. Stort magplask med andra ord.

Erik: Många män har klätt ut sig till kvinnor i festivalens historia senaste var det Basan som ville ha en spanjor. Få har lyckats att ta sig vidare men After Dark är gruppen som lyckats bäst med en tredje plats i finalen 2004.

#6 Sanna Nielsen – "Undo"

 

Det finns de som har försökt vinna Melodifestivalen en gång, två gånger, tre gånger osv. Och så finns det de som har återkommit år efter år efter år utan att lyckas. Sanna Nielsen tillhör den skaran som har tagit den senare vägen - deltagit sex gånger i Melodifestivalen åren 2001-2011, alltid gått till final (om än via Andra chansen 2007) och slutat bland toppen i princip alla gånger. 2008 fick hon flest telefonröster av alla i finalen men slutade tvåa bakom Charlotte Perrelli. Då var det ballad och så blir det även nu. Blott 29 år gammal gör hon sjunde gången gillt.

 

Låten är skriven av veteranduon Fredrik Kempe, David Kreuger och Hamed ”K-One” Pirouzpanah. Den handlar enligt Sannas egen beskrivning om kärlek och vemod.

 

Hollac16 kommenterar: Jag har gillat Sanna Nielsen många av de åren som hon har medverkat i festivalen. Det enda bidraget jag egentligen inte gillat var "Vågar du, vågar jag" 2007. Att Sanna levererar bra är inget tvivel om. Gör hon ett riktigt fint framträdande kan hon säkerligen gå hela vägen till finalen och, ja, sjunde gången gillt ta hem segern. Men först ska låten framföras.

Erik: Ska detta bli Sannas stora år då hon äntligen vinner Melodifestivalen? Hon är i alla fall en av fem som definitivt har chansen. Alla schlagerfjollor har sin favorit av Sanna Nielsens låtar och min är "Hela Världen För Mig" som hon ställde upp med 2003.

 

 

#7 Little Great Things – "Set Yourself Free"

 

Tänk ABBA-arvet möter Grönvalls-arvet och kombinerar detta, sedan tar ned åldern minst 40 år och adderar 2014. Då får du fram Little Great Things. Gruppen består nämligen av två Nanne- och Peter Grönvall-söner (Felix och Charlie) samt två av Benny Anderssons barnbarn (Christoffer Wernqvist och Adam Dahlström). Men det är inte ABBA-musiken eller Nanne Grönvalls låtar som har inspirerats här utan det är helt eget material. En ung rockgrupp helt enkelt.

 

Låten har gruppen skrivit själva och beskrivs som en poprock-låt, ganska stark upptempo med en seriös och allvarlig ton.

 

Hollac16 kommenterar: Har inte hört något av bandet tidigare så även här blir det intressant att se vad de bjuder på. De kommer nog dock att bli The Refreshments unga variant i denna deltävling, kanske att de kommer ta ut varandra även om de nog spelar helt olika sorters musik. Känns idag lite som att de kommer åka ut på första försöket.

Erik: Den här gruppen gick inte att googla i november. Tänk om det blir ett nytt ABBA 40 år efter Björn var med och slog igenom i Melodifestivalen. Det tror jag inte men det skulle vara häftigt.

 

#8 Martin Stenmarck – "När änglarna går hem"

 

2005 deltog Martin Stenmarck i svenska Melodifestivalen och vann, tämligen enkelt dock inte med bred mariginal. Han fick jurygruppernas röster men endast näst flest telefonröster och vann över Nanne Grönvall med fyra poäng. I Eurovision slapp han kvalet däremot blev det Sveriges största magplask sedan 1992. En nittondeplats i finalen (av tjugofyra) och Sverige tvingades kvala året därpå.

 

Men Martin deppade inte ihop för det. Under de nio år som har gått sedan floppen i Kiev har han synts i mängder av olika roller såsom albumsläpp och nu senast i kärlekskomedin "Kärlek Deluxe". Låten, som sjungs på svenska, har han skrivit med Andreas Öhrn, Alexander Bard och Peter Boström. Öhrn och Bard skrev Army of Lovers låt förra året och Boström skrev som tidigare nämnt bl.a. "Euphoria" 2012. Men Boström har också skrivt Norges låt 2012 som kom sist i finalen det året. Stenmarcks låt det här året beskrivs som en förändring; att våga bryta upp och förändra något som man inte är nöjd med.

 

Hollac16 kommenterar: Kommer på förhand ha onda aningar kring honom eftersom jag avskydde "Las Vegas". Själv vill jag inte se en ny flopp á la Stenmarck i Köpenhamn så nog kommer han få överbevisa om han ska vinna igen. Men som sagt, det är upp till låten den här gången. Som jag hoppas är 100 gånger bättre än den tidigare mycket anonyma han oförtjänt vann över Nanne 2005.

 

Erik: Martin är 100% när det gäller vinster i Melodifestivalen sen slutade det väldigt olyckigt i Kiev 2005 men det är historia nu. Om jag bara skulle se titeln på låten skulle jag gissa att det här är en ballad.


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?