Ruth Lorenzo representerar Spanien i Köpenhamn

Foto: TVE.
 På lördagskvällen avgjorde TVE (Spaniens nationella TV-bolag) vem som får representera landet i Köpenhamn i maj. Förra året gjordes artistvalet internt medan låtvalet gjordes genom en nationell final. Det här året gjordes bägge delarna genom en nationell final (Mira quién va a Eurovisión).
 
TVE väntade ända till årsskiftet innan man meddelade hur man skulle välja artist och bidrag. Som tidigare nämnts gjordes både artist- och låtval samtidigt genom en nationell final. Fem bidrag valdes ut av TVE (ett bl.a. skrivet av Thomas G:son). Finalen avgjordes genom 50% juryröster och 50% tittarröster. Juryn bestod av sångarna Mónica Naranjo, David Bustamante och Merche. Bidragen som togs ut kunde både framföras på spanska men även i en kombination av engelska.
 
Då juryn och tittarna hade lika mycket att säga till om (129 poäng vardera) delades poängen ut i kategorierna 18, 21, 24, 30 och 36 poäng. Därefter adderades poängsummorna samman och vinnaren blev den med högst totalpoäng. Skulle två bidrag hamna på samma poängsumma avgjorde tittarrösterna (vilket också skedde).

Poäng och placeringar

# Artist Låt Språk Jury Tittarna TOT Plac.
1 Brequette "Más (Run)" engelska & spanska 36 30 66 2
2 La Dama "Estrella fugaz" spanska 18 18 36 5
3 Ruth Lorenzo "Dancing in the Rain" engelska & spanska 30 36 66 1
4 Jorge González "Aunque se acabe el mundo" spanska 24 24 48 3
5 Raúl "Seguir sin ti" spanska 21 21 42 4

Lyssna på vinnarlåten



Då Spanien är en del av "The Big Five" behöver landet inte kvala genom semifinalerna. Därför är Ruth Lorenzo redan klar för finalen den 10:e maj.





Hollac16: Det låter lite som en G:son-låt även om han faktiskt inte skrev den här låten. 2012 tävlade man med en G:son-låt och hamnade inom tiotoppen. Det tror jag att den här låten också kan göra. Det känns som om Ruth har det som krävs för en bra vinnarlåt.

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?