Ett möte med schlagerkungen!

 
Det är inte varje dag man har ett möte med Bert Karlsson, men över några semlor och en kopp kaffe på Music factory i centrala Skara berättade han allt om sin långa karriär och gav sin syn på årets festival. 
 
Kanske var jag nervös, men det är svårt att inte ha respekt för en man som är lika förknippad med melodifestivalen som tonartshöjningar. Mr Schlager himself dök upp pratandes i telefon, en telefons om konstant ringer och som Bert även svarar i - nästan skriker. Det går undan när det berättas om hur han hittade Carola som ung i Hylands Hörna och hur han tackat nej till Aqua, fick dra sig ur samarbetet med ABBA och skapade Sveriges eller kanske värdlens första musikdokusåpa långt innan Idol kom på tapeten. Han är en man i konstant rörelse och ljudnivån och humöret åker upp och ned likt en studsboll.
"Man ska inte syssla med något som man inte är bra på - det är därför jag inte jobbar med house, det överlåter jag till Avicii" säger Bert och tar en stor tugga på semlan.
 
- Men vad tycker du om årets festival då?
 
"Det är den sämsta på länge - jag skickade in så många bra låtar och inga av de bästa kom med. Vänta ska ni få höra" Bert sliter fram sin telefon och slår ett nummer. Inom 10 minuter står en laptop mitt på bordet och en rad trallvänliga mellodier med influenser från såväl country som ABBA och etnopop strömmar ut ur högtalarna. "Den här hade vunnit hela skiten - men man är rädd för ABBA-soundet, vad är det för fel med bra melodier?! Melodierna har inte förändrats på 50 år, det är arrangemangen som ändats, ni skulle inte ha trott era öron om ni lyssnat på Euphoria innan vi gjorde om den."
 
Bert blir så exalterad att han spottar ut bitar av semlan. Det är viktigt med bra melodier, och visst har han en poäng. De riktiga slagdängorna har lyst med sin frånvaro i årets festival och visst vore det trevligt med en Linda Bengtzing-schlager eller popigt i stil med Jenny Silver för att kunna koppla tävlingen till sina rötter?
"Folk är rädda att förknippas med det dom gjort förut, Linda Bengtzing ska göra sin grej och ABBA är det största vi haft i Sverige - varför skulle det vara fel att influeras av dem?"
 
Efter nästan två timmar av intensivt debatterande tackar vi för oss och får varsin schlagerbok signerad av Schlagerkungen själv. 
 
- Ses vi på efterfesten?
 
"Jag är så trött på efterfester, har varit på alla sedan 70-talet så du kan ju försöka räkna hur många det blir. Men ses vi så lovar jag att säga hej. Har ni några fler frågor får ni passa på nu, för ingen kan mer än mig om det här - det ska ni veta - artister kommer och går, men Bert Karlsson består". 
 
Till och med den mest hängivna schlagerfantast känner nog att man behöver en paus efter den totala mangling som levererades. Så frågorna uteblev, men faschinationen består - hur hade mellon sett ut utan denna man? Förmodligen helt annorlunda än idag - och förmodligen mycket, mycket sämre.
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?