Panelens semifinalshyllningar: Slutfinalen del 2

 
 
I år har det gått 11 år sedan EBU beslöt införa semifinalsystemet i Eurovision Song Contest. En förändring som har inneburit att ESC som tävling har växt enormt och nya röstningsmönster har bildats. Under hösten har fyra av panelmedlemmarna gått igenom varje ESC-år sedan år 2004 och korat den bästa låten från varje år bland de låtar som aldrig tog sig vidare till ESC-finalen. Nu har vi korat 12 vinnare från de 11 åren som har gått och det har således blivit dags att kora vilken låt som vi tycker har varit allra bäst!
 
I finalen tävlar således 12 finalister om att bli panelens gemensamma favorit. I grundomgångarna har dessa tävlat i första hand som länder, nu tävlar dessa som artister istället. Anledningen är att Schweiz och Israel fick med två bidrag och då förvirras ingen om landsbegreppet tas bort nu.
 
Precis som i grundomgångarna gör varje panelmedlem sin personliga topp 10, där placeringarna sedan omvandlas till poäng. Medlemmens vinnare ges 12 poäng, tvåan ges 10 poäng, trean 8 poäng osv. i nedåtgående led: 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Efter att panelmedlemmarna har röstat görs ett slutgiltigt resultat där det bidraget med högst totalpoäng vinner.
 

Startordning

 
I slutfinalens första del satte panelen betyg från 0-5 på varje bidrag samt gav ett kortare omdöme. Vill du läsa mer om varje enskild artist rekommenderas således ett besök till den artikeln. Här nedan presenteras bidragen i startordningen.
 
 1. Mei Finegold - "Same Heart"
 2. Marko Kon & Milaan - "Cipela"
 3. Tomas Thordarson - "Shame on You"
 4. Moran Mazor - "Rak Bishvilo"
 5. Poli Genova - "Na Inat"
 6. Omar Naber - "Stop"
 7. Kate Ryan - "Je t'adore"
 8. Paolo Meneguzzi - "Era stupendo"
 9. Stella Mwangi - "Haba Haba"
 10. Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost"
 11. Kristina - "Horehronie"
 12. Sinplus - "Unbreakable"
 
Här nedan kan du lyssna på bidragen i en snabbrepris:
 

Panelens topplistor

 
Erik
 
1.  Kristina - "Horehronie"
2.  Paolo Meneguzzi - "Era stupendo"
3.  Stella Mwangi - "Haba Haba"
4.  Sinplus - "Unbreakable"
5.  Kate Ryan - "Je t'adore"
6.  Mei Finegold - "Same Heart"
7.  Poli Genova - "Na Inat"
8.  Moran Mazor - "Rak Bishvilo"
9.  Tomas Thordarson - "Shame on You"
10.  Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost"
 
 
Haris
 
1.  Moran Mazor - "Rak Bishvilo" 
2.  Poli Genova - "Na Inat" 
3.  Sinplus - "Unbreakable"
4.  Kristina - "Horehronie" 
5.  Mei Finegold - "Same Heart" 
6.  Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost" 
7.  Marko Kon & Milaan - "Cipela" 
8.  Paolo Meneguzzi - "Era stupendo"
9.  Omar Naber - "Stop"
10.  Tomas Thordarson - "Shame on You"
 
 
Hollac16
 
1. Kristina - "Horehronie"
2.

Moran Mazor - "Rak Bishvilo"

3. Mei Finegold - "Same Heart"
4.

Kate Ryan - "Je t'adore"

5.

Sinplus - "Unbreakable"

6.

Tomas Thordarson - "Shame on You"

7.

Paolo Meneguzzi - "Era stupendo"

8.

Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost"

9.

Stella Mwangi - "Haba Haba"

10.

Poli Genova - "Na Inat"

 
  
Robban
 
1.  Mei Finegold - "Same Heart"
2.  Kristina - "Horehronie"
3.  Paolo Meneguzzi - "Era stupendo"
4.  Kate Ryan - "Je t'adore"
5.  Sinplus - "Unbreakable"
6.  Tomas Thordarson - "Shame on You"
7.  Stella Mwangi - "Haba Haba"
8.  Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost"
9.  Moran Mazor - "Rak Bishvilo"
10.  Marko Kon & Milaan - "Cipela"
 
 
 
Vinnaren presenteras här nedanför.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Panelens segrare är...

 
...Kristina (Slovakien 2010)
Foto: Vincent Hasselgård, Aktiv I Oslo.no
 
Efter elva grundomgångar har panelen så korat sin vinnare - Kristina som tävlade för Slovakien 2010 med låten "Horehronie"! Med totalt 41 poäng var det inte något snack om saken att det var Kristina som panelen gillat bäst av de 12 som korats till finalen under höstens grundomgångar. På övriga pallplaceringar blev det dubbelt Israel - Mei Finegolds "Same Heart" blev tvåa med 31 poäng och Moran Mazors "Rak bishvilo" blev trea med 27 poäng. Lite längre ned i artikeln hittar du samtliga placeringar och poäng.
 
Om Kristina
Kristina Pelakova är född den 20 augusti 1987 i staden Svidník i Slovakien. Hon började sin musikkarriär som barn och senare sökte hon på inrådan av sin musiklärare till musikskolan Conservatoire i Košice. Under utbildningen träffade hon producenten Martin Kavulič som hjälpte henne att säkra ett första skivkontrakt. 2007 släppte hon sin första singel och året därpå sitt första musikalbum. 2010 tävlade hon i Slovakiens nationella ESC-uttagning som hon vann. I den första semifinalen i ESC 2010 slutade hon dock på plats 16 av 17 med totalt 24 poäng. Således blev det ingen finalkvalificering då för henne.
 
Efter ESC har Kristina gett ut tre album till, som i hemlandet har varit tämligen populära. Under december i år är Kristina ute på en musikturné. Här kan du läsa mer om Kristina och även se hur panelens 2010-omgång slutade.
 
Kristinas musikvideo till låten "Horehronie":
 
 
Här följer nu hela resultatet av finalen (enbart låttitlar presenteras):
 
 
Analys: Som synes var det en ganska jämn omgång, vilket kan bero på att det bara var tolv tävlande. Panelen var dock helt eniga om segraren som vann med tio poängs mariginal mot tvåan. Därefter var det ganska jämnt hela vägen ned till botten.
 
Observera följande: Om två eller fler bidrag har fått samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand då räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner (alltså minst 3 röster mot 1 behövs). Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning.
 

Vi vill tacka alla som har följt panelens semifinalshyllningar under hösten. Det har varit roligt att gå tillbaka i arkivet och lyssna igenom de olika bidragen som har tävlat genom åren. Bland de 165 som aldrig fick chansen att gå till en riktig ESC-final har det funnits många guldkorn som genom åren blivit bortglömda. Förhoppningsvis har du som har följt tävlingen fått ett par favoriter genom dessa hyllningar.
 
Under Eurovisions 60-årsjubileum nästa år kommer vi återkomma med fler intressanta tävlingar som denna för att uppmärksamma ESC som vi tycker så mycket om!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?