ESC 2014: Repetition dag 1

 Foto: EBU.
 
Igår öppnade presscentret vid B&W Hallerne i Köpenhamn och så var det äntligen dags för Eurovision Song Contest att få börja. Vid tiotiden i morse inleddes de första repetitionerna på scenen där bidragen i semi 1 med startnummer 1-10 fick repetera. ESC-Panelen kommer under denna vecka och nästa vecka nu öka bevakningen kring ESC och nu till en början göra en daglig koll på repetitioner och annat kul som sker i Köpenhamnsområdet.
 
Vid de första repetitionerna är inte presskåren eller fansen välkomna in i arenan, utan de får följa repetitionerna från presscentret. Repetitionerna sker i fem steg: testa öronsnäckor (in-ears) bakom scenen, gå till scenen och där vänta på sin tur att få repetera, 30 minuters repetitionstid på scenen, bildproducenterna finslipar detaljer i numren och slutligen får artisten möta presskåren i presscentret.
 
Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på 38 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.
 

#1 Armenien

 
 
Armeniens Aram Mp3 inleder årets ESC med balladen "Not Alone". I klippet ovan ses han stå ensam på scenen med en mörk stjärnbakgrund och blåa ljusstrålar. Lite som Sanna har i år...
 

#2 Lettland

 
 
Lettlands "Cake to Bake" framförd av gruppen Aarzemnieki gör en upprepning av vad de gjorde i sin nationella final. Med skillnaden att de nu har en gigantisk LED-skärm bakom sig med färgglada bilder.
 

#3 Estland

 
 
Även Estlands Tanja gör en upprepning av sitt framträdande av "Amazing" från Estlands nationella uttagning. Och hon sjunger även när dansaren lyfter upp henne och snurrar henne (ingen kör syns till, åtminstone inte i klippet ovan).
 

#4 Sverige

 
 
Sanna går ut som nummer 4 och sjunger "Undo" precis som vanligt med sina gudaröst. Numret är lika fint som det var i Melodifestivalen men utifrån den här vinkeln skrämmande likt Armeniens nummer (dock inte låt- och röstmässigt).
 

#5 Island

 
 
Islands Pollapönk gör även de en favorit i repris från den isländska finalen. Här sjunger de "No Prejudice" iklädda färgglada overaller på samma sätt som de gjorde i februari. Fast nu sjunger de på engelska istället för på isländska.
 

#6 Albanien

 
 
Hersi från Albanien har till skillnad från många av de andra idag gjort om sitt nummer något. Nu står hon på en låda med två körtjejer i bakgrunden och en trummis i bakgrunden samtidigt som hon sjunger "One Nights Anger".
 

#7 Ryssland

 
 
Tolmachevy Sisters från Ryssland sjunger "Shine" i rött och dimma. De har dessutom fått till en båt som hissar segel i bakgrunden.
 

#8 Azerbajdzjan

 
 
Dilara från Azerbajdzjan gör ingen lex Armenien eller lex Sverige utan står rakt upp och ned och sjunger "Start A Fire". Enda detaljen är att en tjej snurrar runt på en gunga i bakgrunden. Det är ganska mörkt ljus och det tänds inte upp kring henne heller när det hon sjunger "Star A Fire".
 

#9 Ukraina

 
 
Ukraina fortsätter med det mörklagda temat när Maria Yaremchuk framför "Tick-Tock". Hon har med sig en dansare på scenen och ett hjul. Dansaren får sedan springa som en ekorre i hjulet medan Maria sjunger refrängen.
 

#10 Belgien

 
 
Axel Hirsoux från Belgien väljer också att stå helt still på scenen när han framför "Mother". Även här är det nedtonat och mörkt på scenen men med lite färgglatt i bakgrunden. Slutligen dyker "Mother" upp i bakrunden, precis som i den belgiska finalen. Som Sanna sparar inte Axel på rösten vid denna repetition.
 

Annat som har hänt under ESC-dagen

 
EBU har filmat dagens händelser om vad som sker backstage...
 
 
...och så har varje artist fått göra en personlig hälsning till publiken. Dessutom har Rumäniens duo Paula Seling & Ovi släppt sin video till deras tävlingsbidrag "Miracle":
 
 
och det har även Tysklands grupp Elazia gjort till sin låt "Is It Right":
 
 
Imorgon tisdag fortsätter repetitionerna för resterande länder i semi 1 (startnummer 11-16) och för de första länderna i semi 2 (startnummer 1-5).
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?