Exklusivt: Intervju med Paradise Oskar

Inför den kommande finska deltävlingen fick vi en pratstund över med en av de deltagande artisterna: Den 20-årige Axel Ehnström, även kallad Paradise Oskar.


 Hej Axel. Det är alltså du som är Paradise Oskar. Berätta lite om dig själv (född, uppvuxen m.m) och hur kom namnet till?

Jag är en vanlig människa som är uppvuxen i en vanlig by i södra Finland. Jag levde en vanlig barndom i en vanlig kärnfamilj i ett vanligt klimat. Mitt liv var helt som vanligt tills jag fann musiken i högstadiet. Sen dess har jag hållit på med musik och för tillfället studerar jag sång på Pop & Jazz konservatoriet i Helsingfors.
Jag har i några år nu publicerat mina egna låtar på nätet under olika pseudonymer och min senaste är Paradise Oskar. Det är en hyllning till livsstilen som luffaren Paradis Oskar lever.


 Hur beskriver man din musikstil och var hämtar du din inspiration?

Min musikstil varierar, men huvudsakligen är det en slags folk / Pop fusion. Akustiska instrument, meningsfylld lyrik och fina melodier. Jag får inspiration från livet, oftast från saker som väcker känslor.

 Hur kommer det sig att du ställer upp i den finska uttagningen?


Jag har alltid skrivit lite annorlunda musik än den som spelas i Finland, så jag tyckte det skulle vara intressant att se vad människorna här tycker om min musik.

 Vad handlar din låt "Da da dam" som du ligger bakom helt och hållet på egen hand. Var fick du inspirationen till låten någonstans?

Låten handlar om människors ignorans och lathet. Jag blev inspirerad av aktuella klimatdebatter och möten som bara diskuterade och stred om klimatförändringen stället för att åtgärda miljöförstörelsen. Det är en slags "wake up call"-sång, men inte bara för andra utan också för mig själv. Jag vet att jag själv också går omkring
och sopar problem under mattan och leker att livet är en sång.

 Hur kommer ditt framträdande att se ut på fredag?

Minimalistiskt.


 Vad är ditt mål med deltagandet av den finska uttagningen?

Jag hoppas såklart på att Finland kommer att rösta mig till vinnare och att jag på så sätt skulle få representera vårt land utomlands. Annars ser jag tävlingen som en bra möjlighet att få publicitet och sprida sin musik åt så många människor som möjligt. Om inte du vinner den finska uttagningen och får åka till Düsseldorf. Vem hoppas du på då och varför?

Jag vägrar tänka på att det finns en risk att jag inte vinner!


 Vad gör du förutom håller på med musik?

Mitt liv är nog nästan bara musik för tillfället, för jag vill så gärna utveckla mig själv. Om jag inte håller på med musik så läser jag, lagar mat eller ser på film.


 Är du ett fan av Eurovision Song Contest?

Nej. Det är en trevlig underhållning men det har sällan hänt att jag skulle ha lyssnat på en Eurovision-låt efter att tävlingen tagit slut. Någon favoritlåt genom tiderna?

"Angelique" framförd av Dario Campeotto för Danmark år 1961.


 Hur tror du att man ska lyckas I Eurovision? Räcker det att ha en låt som anpassar sig efter det typiska formatet eller hur klarar man sig bäst tror du?

Det gäller nog ganska samma regler som med all musik: Något bekant som görs på ett nytt sätt. Människor vill inte höra allt för radikalt ny musik, men de vill inte heller höra samma sak som gjorts förut.

 Jag själv och många med mig jämför din låt med Tom Dice och "Me and my guitar" som tävlade för Belgien 2010. Tycker du det ligger något i det?

Det finns tusentals, om inte fler, musiker som spelar gitarr och sjunger. Oftast sjunger de lite lugnare låtar eftersom det är då akustiska gitarren kommer till sin rätta. Tom Dice är en av dem, och jag har själv hållit på med det ända sedan jag började spela. Om man inom trubadur-genren tittar på likheter mellan oss så är vi nog ganska långt borta från varandra. Jag skriver min musik själv, han gör inte det. Han sjunger typisk mainstream popmusik, jag fokuserar mer på folkmusik och texter. Om man bara ser på utseende och inte lyssnar noga på låten så förstår jag nog att människor ser ikheter.


 Till sist.. Stor lycka till och hoppas att få se dig i finalen!

Tack så mycket, alltid trevligt att med lov få vara lite egoistisk och prata om sig själv!/Robban


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?