Vårnytt Vecka 20

 
Här är veckans ESC-nyheter!
 

Repetitionerna startade idag!

 
Idag startade repetitionerna till Eurovision Song Contest.
 
Vi på ESC-panelen kommer att följa repetitionerna med dagliga uppdateringar. Idag inledde länderna som har startnummer 1-8 att repetera. Sverige startar sina repetitioner på torsdag den 14:e maj.
 
Här kommer en länk med ett schema så du kan följa i repetitionerna. 
Här hittar du artikeln för dag 1, där vår analys samt klipp från presskonferensen finns.
 
 

Italien vann OGAE-omröstningen 2015

 

OGAE-klubbarna runt om i Europa har röstat och vinnaren i år är Italien, enligt fansen.
 
OGAE är fanklubbarna för de mest inbitna ESC-fantasterna runt om i Europa och de finns i de flesta länderna i Europa.
 
Rösterna är de samma som  i ESC då 1:an får 12 poäng, 2:an 10 poäng,  3:an 8 poäng o.sv ner till en poäng.
 
Förra året vann Sverige OGAE's omröstning medan Österrike kom först på fjärde plats! Israel som åkte ut i semifinal ifjol kom på en tredje plats i fjolårets omröstning. I år vann alltså Italien årets omröstning. 
 
Slutställning:

Italien - 367 poäng

Sverige - 338 poäng

Estland - 274 poäng

Norge - 243 poäng

Slovenien - 228 poäng

 

Sverige gav ut sina poäng i veckan och poängfördelningen såg ut på följande sätt:
 

OGAE SVERIGE (Melodifestivalklubben)

1 poäng - Storbritannien

2 poäng - Montenegro

3  poäng - Azerbajdzjan

4  poäng - Spanien

5 poäng - Slovenien

6 poäng - Norge

7 poäng - Israel

8 poäng - Australien

10 poäng - Italien

12 poäng - Estland

 

Om du vill veta mer om OGAE och röstning kan du ta kontakt med den svenska OGAE-klubben, Melodifestivalklubben . För att se resultatet i sin helhet kan du klicka dig vidare till denna länk.

 

Scenen står nu redo

 
(Bild:ORF)
 
Nu står då scenen äntligen helt redo för att börja ta emot deltagare från länder runt omkring i Europa och Australien. Repetitionerna inleddes idag och fortsätter imorgon, en kalender över alla repetitionstider hittar du högre upp i den här artikeln, och också på andra ställen i bloggen. Årets scen har design av Florian Wieder. Först ut och repetera på årets scen var Moldaviens Eduard Romanyuta. Länderna med startnummer 1-8 i den första semifinalen inledde repetitionerna igår.
 
 

De Eurovisas tredje avsnitt

 
 
I det tredje avsnittet av De Eurovisa, Finlands svenska inför-program, synades bland annat Sveriges och Norges bidrag i årets tävlig, och de slutade på topp i veckans avsnitt. De Eurovisa visar sitt fjärde och sista avsnitt på söndag. Hela programmet kan du se här.
 
Den norska panelen. Foto: NRK.
 
Missa inte heller Norges inför-program, där avsnitt två sändes i helgen. Du hittar programmet här.
 
I Norge kör NRK precis som SVT med samma konceptnamn för "Inför ESC", med skillnaden att i Norge heter programmet alltid Adresse följt av värdstaden ESC sänds ifrån (undantaget skedde 2010). I de norska programmen är det som i den svenska uppsättningen en panel som betygsätter bidragen, från noll till tio poäng. Sedan skapas en totaltabell över hur panelen gemensamt har tyckt.
 
I år är det Tarjei Strøm som leder programmet och panelen består av Tor Endresen, Bertine Zetlitz, Ingeborg Heldal, Linda Eide, Gisle Stokland och Vivi Stenberg.
 

Blackstreet till Eurovision Song Contest 2015

Makedoniens Daniel Kajmakoski sa tidigare att han hade en överraskning till årets Eurovision. Och vilken överraskning han bjöd oss på. Han avslöjade nämligen vilka hans körsångare skulle vara i Wien. Det visade sig vara gruppen Blackstreet! Mark Middleton, Eric Williams och Jeremy Hanna går idag under namnet MERJ, men var på 90-talet kända som Blackstreet. Detta är en grupp som dominerade R&B-scenen på 90-talet med Grammy-vinster och platina säljande skivor. Vi minns väl alla megahiten "No Diggity" från 1996?
 
Det har varit tyst från gruppen sedan 90-talet och ni undrar kanske vad de har gjort istället? De har fokuserat på att producera och skriva musik istället för att släppa eget. De har skrivit musik till artister som Whitney Houston, Bobby Brown, Vibe, Usher, Mary J. Blige, Jaheim, Guy, Next och Donnell Jones.

Detta är dock inte första gången som Daniel arbetar med MERJ. I april 2015 slog de sig ihop med bulgariske artisten Bobo och släppte välgörenhetslåten "Carry The Flame". Detta var en del av en kampanj i Bulgarien för att hjälpa utsatta och fattiga familjer.
 
Och nu ska alltså den tidigare Grammy-vinnande och platina säljande gruppen stå på scenen i Wien den 19 maj.
 
 

De sista oddsen inför repetitionerna

 
Oddschecker har nu kommit med de sista oddsen före repetitionerna inleddes i Wien. Topp 5 såg ut såhär:
 
1. Sverige:Måns Zelmerlöw-  Heroes
2. Italien:Il Volo-  Grande Amore
3. Australien:Guy Sebastian-  Tonight Again
4. Estland:Elina Born & Stig Rästa-  Goodbye to Yesterday
5. Finland:Pertti Kurikan Nimipäivät-   Aina Mun Pitää
 
Sist på listan hittar vi för tillfället Portugal:Leonor Andrade-   Há Um Mar Que Nos Separa
 
Det var allt i nyhetsväg för den här veckan. Mer info kan eventuellt fyllas på under veckan. I annat fall dyker det upp fler nyheter till kommande vecka, då det är dags för själva ESC-veckan.
 
Imorgon tisdag fortsätter repetitionerna och bevakningen från vår sida, vår sista topp-tio presenteras och SVT:s sista inför-program sänds på kvällen, kl 21.00 i SVT 1.
 
Mycket nöje!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?