Vinternytt vecka 12

 
Dags för en ny koll på det senaste inom ESC-världen från föregående vecka.
 
 

Förberedelser inför ESC 2015

 
Idag måndag och imorgon tisdag pågår det så kallade "Head of Delegation"-mötet i Wien. Redan under söndagen anlände delegationerna till Wien. Under detta möte får varje tävlingslands delegation en rundvandring i de olika ESC-områdena i Wien, framförallt i tävlingsarenan Wiener Stadthalle för att få en överblick kring hur det kommer att se ut i maj. Dessutom ska samtliga länder lämna in sina skisser på hur tävlingsbidragen ska framföras samt vilken artist man ska skicka. Görs inte detta utdelas ett bötesbelopp!
 
Vid den första mötesdagen fick delegationerna en rundvandring i Wiener Stadthalle (tävlingsarenan) samt vid Ottakringer Brauerei (där Euroclub ska hållas). Därefter fastställdes en rad olika beslut rörande det här årets tävling samt även för ESC 2016:
 
- Österrike fick sitt startnummer i finalen lottat. Artisten The Makemakes kommer att starta som nummer 14 av 27 i finalen den 23 maj. Vilket betyder mitt i startfältet.
 
- Söndagen den 17 maj invigs årets ESC på röda mattan på Rathausplatz. På samma plats kommer även Eurovision Village hållas som öppnar dagen efter invigningen, dvs. den 18 maj. Repetitionerna i arenan startar den 11 maj.
 
- Tre personer valdes in på en tvåårsperiod i EBU:s styrelse. Det handlar om Aleksander Radic (Slovenien), Emilie Sickinghe (Nederländerna) och Nicola Caligiore (Italien). Radic och Caligiore är sedan tidigare med i styrelsen där bl.a. Christer Björkman och Martin Österdahl är med.
 
- Det presenterades även datumen för 2016 års tävling: 10:e, 12:e och 14:e maj 2016 arrangeras nästa års ESC någonstans i ett av de 39 tävlande länderna (Australien är ej möjligt värdland). Datumen är samma datum som 2007 års ESC hade (även om det då bara var en semifinal den 10:e maj). Obsevera att dessa datum är endast preliminära!
 

Officiella musikvideos släpps/släppta

 
I vår artikel om uppdaterade låtversioner har ett flertal länder nu släppt sina färdiga bidragsversioner till årets ESC. Vissa har valt att byta språk medan andra har finslipat detaljer eller gjort större ingrepp i text och musik. Vissa har behållit det mesta eller allting. På EBU:s officella YouTube-kanal släpps nya videor i omgångar och så lär fortsätta ett tag till.
 
Samtliga länder har nu gjort artist- och bidragsval men ännu är inte alla låtar släppta. Så här säger källorna:
 
Australien
Artisten Guy Sebastians ESC-bidrag släpptes under måndagen. Bidraget heter "Tonight Again" - läs mer om detta i vår artikel om detta!
 
Montenegro
Enligt uppgift från Montenegros nationella TV-bolag RTCG kommer den färdiga versionen av artisten Nenad "Knez" Knezevic bidrag "Adio" (musik av Zeljko Joksimovic, text av Marina Tucakovic och Dejan Ivanovic) att lämnas in till EBU under "Head of Delegation"-mötet men låten släpps först den 21 mars.
 

Daniel Kajmakoskis bidrag framförs på engelska

 
Daniel Kajmakoski. Foto: ESCUnited.com
 
I november förra året avgjorde Makedonien (som första land av de tävlande länderna) artist och bidrag till Wien. Vinnarlåten blev låten "Lisja Esenski" framförd av Daniel Kajmakoski. I den nationella finalen framfördes låten på makedonska och var då något för lång för att godkännas av EBU. Därför har låten nu arrangerats om dels så att den inte är längre än 3 minuter men så har man beslutat att framföra låten på engelska istället. Den nya titeln är "Autumn Leaves".
 
Så här låter den nya versionen av Makedoniens bidrag:
 

Kommande Eurovisionevents

 
Om drygt en månad drar de stora eventen kring Eurovision igång. Förutom EBU:s Eurovisionsgala den 31 mars i London så sker i april två sedan tidigare inbokade ESC-evenemang. Vi talar om Eurovision In Concert den 18:e april och London Eurovision Party den 26:e april. Det är än så länge ett tag kvar men redan nu fylls gästlistan på. Så här ser det ut än så länge:
 
Eurovision In Concert:
  • The Makemakes (Österrike)
  • Lisa Angell (Frankrike)
  • Aminata (Lettland)
  • Guy Sebastian (Australien)
  • Nina Sublatti (Georgien)
  • Uzari & Maimuna (Vitryssland)
  • Monika & Vaidas (Litauen)
  • Trintje Oosterhuis (Nederländerna)
  • Daniel Kajmakoski (Makedonien)
  • John Karayannis (Cypern)
  • Elhaida Dani (Albanien)
 
London Eurovision Party:
  • Conchita Wurst (Österrike 2014)
  • Electro Velvet (Storbritannien)
  • Mélanie René (Schweiz)
  • John Karagiannis (Cypern)
  • Marta & Václav (Tjeckien)
  • Aminata (Lettland)
  • Sarbel (Grekland 2007)
  • Kurt Calleja (Malta 2012)
 
OBS! Med reservation för förändringar i uppställningarna angående vilka gäster som ska medverka (gäller bägge evenemangen)!
 

Röstningssiffrorna från Melodifestivalen 2015

 
Några dagar efter att finalen av Melodifestivalen har hållits brukar SVT släppa de exakta resultaten kring hur tittarna röstade i deltävlingarna, Andra chansen och i finalen. Dessa siffror hålls fram till finalens avgörande hemliga för att ingen ska bli påverkad i de avgörande momenten (samma sak sker även i ESC:s semifinaler inför finalen) även om andra länders uttagningar väljer att offentliggöra under tiden.
 
Så fort SVT har släppt siffrorna kommer vi att publicera dessa!
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?