Vinternytt vecka 11

 
Dags för en ny koll på det senaste inom ESC-världen från föregående vecka.
 
 
 
 
Den här veckan har årets tävlande ESC-länder sista chansen att välja artist & bidrag till Wien. På måndag hålls årets "Head of Delegation"-möte där alla delegationer får genomgång om vad som komma skall. Denna vecka kommer det således att hända en hel del saker.
 
Måndag:
  • Malta: ny låtversion av "Warrior" släpptes.
  • Polen: artist- och bidragspresentation.
  • Serbien: alternativ engelsk låtversion släpptes.
 
Tisdag:
  • Belgien: bidragspresentation.
  • Tjeckien: bidragspresentation (bidraget släpps fri).
  • Panelens första topp 10 inför ESC!
 
Torsdag:
  • Armenien: bidragspresentation (bidraget släpps fri).
  • Israel: bidragspresentation (bidraget släpps fri).
 
Fredag:
  • San Marino: bidragspresentation.
  • Österrike: Wer sing für Österreich? - final!
 
Lördag:
  • Norge: Norsk Melodi Grand Prix - final!
  • Sverige: Melodifestivalen - final!
 
Söndag:
  • Azerbajdzjan: artist- och bidragspresentation.
 
Ännu okända datum:
  • Albanien: bidragspresentation (bidraget släpps fri).
  • Australien: bidragspresentation.
  • Georgien: ny låtversion samt musikvideo.
  • Italien: ny låtversion.
  • Makedonien: ny låtversion.
  • Nederländerna: ev. ny låtversion.
  • Ryssland: artist- och bidragspresentation.
 
 

Allt inför finalen av Melodifestivalen 2015

 
Andra chansen är avgjord och det har blivit dags för final. Det kommer att bli den största finalen sedan 1997, om man räknar till antalet tävlingsbidrag. Hela 12 bidrag gör upp om segern och äran att få tävla för Sverige i Wien, året då ESC firar 60 årsjubileum!
 
Finalen kommer att ha samma upplägg som det haft sedan år 1999, dvs. att tittarna delar makten med 11 jurygrupper. Jurygrupperna är dock europeiska länder, vilka kommer att bli våra konkurrenter i ESC i maj. Det är dock deras uppgift att försöka tala om vilket bidrag som är mest lämpat att tävla för Sverige (även om tittarna har makten att ändra detta resultat).
 
Varje jury ger 12 poäng till sin favoritlåt, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean och därefter 6, 4, 2 och 1 poäng. Sju bidrag får således poäng medan fem blir utan (för respektive jurygrupp). Tittarnas poäng är dock procentuella, vilket innebär att om en låt får 10% av rösterna ska det också få 10% av tittarnas 473 totalpoäng. Totalpoängen är lika stor för både juryn som tittarna - även juryn delar således ut 473 poäng.
 

De röstande länderna i finalen

 
Nu på måndagskvällen presenterade SVT vilka 11 länder som ska utgöra de röstande jurygrupperna i finalen. Tre av dessa länder (Armenien, Slovenien och Österrike) medverkar för första gången som jurygrupper i Melodifestivalsfinalen. De röstande länderna är:
 
  • Armenien
  • Belgien
  • Cypern*
  • Estland
  • Frankrike
  • Israel*
  • Malta*
  • Nederländerna
  • Slovenien*
  • Storbritannien*
  • Österrike
 
Länder markerade med en asterix (*) är länder som röstar i samma ESC-semifinal som Sverige.
 
 
 

Österrike: dessa bidrag tävlar finalisterna med i finalen

 
Österrikes finalister. Foto: Thomas Ramstorfer/ORF (OBS! Bilden är ett montage)!
 
På fredagskvällen (6 mars) avgjordes det tredje programmet av Österrikes nationella uttagning Wer sing für Österreich? I programmet framförde de sex finalisterna två låtar vardera där sedan programmets jury röstade fram en låt till var och en av artisterna. I finalen nu på fredag kommer således finalisterna att framföra dessa bidrag och därefter kommer det ske röstning vem av artisterna som får tävla på hemmaplan i maj. Finalisterna och deras bidrag är:
 
 
 

Femte artisten i Armeniens Genealogy presenterad

 
Som tidigare presenterat kommer årets representant för Armenien att vara en sexmannagrupp beståendes av personer från fem olika världsdelar - dock med likheten att alla medlemmar i gruppen har armeniskt ursprung. Därav gruppens namn; Genealogy som betyder släktforskning. Vid tillfället för denna presentation av gruppens namn och bidrag valde dock Armeniens nationella TV-bolag att hemlighålla namnen på gruppmedlemmarna och släppa dessa vid olika tillfällen. Gruppens låt "Don't Deny" kommer att släppas den 12 mars.
 
De fyra medlemmarna som hittills har presenterats är fransk-armeniske Essaï Altounian, amerikansk-armeniske Tamar Kaprelian, armenisk-etiopiske Vahe Tilbian och japan-armeniska Stephanie Topalian. Nu har även den femte medlemmen presenterats: australisk-armeniska sångerskan Mary-Jean O’Doherty Vasmatzian (bilden nedan).
 
 
Foto: AMPTV.
 
Mary-Jean O’Doherty Vasmatzian är född i Huston i Texas i USA. Hennes mamma har armenisk-grekiska rötter och hennes pappa är australiensare. Hon utbildade sig på North Carolina School of the Arts och East Carolina University där hon tog kandidatexamena 2005. År 2007 vann hon ABC Symphony Australia Young Vocalist Award och året därpå blev hon mottagare av Australian International Opera Award som innehöll ett stipendium för att studera vid den internationella sångakademien i Cardiff under ledning av Dennis O'Neill. Under 2010 hade hon titelrollen i Lucia di Lammermoor på Prag-operan och 2011 gjorde hon stor succé under Classical Spectacular på Royal Albert Hall i London.
 

Georgisk musikvideo presenteras denna vecka

Foto: Nina Sublati/Facebook.
 
I månadsskiftet februari-mars spelades musikvideon till Georgiens bidrag "Warrior" in (framförs av Nina Sublatti). I videon förekommer fem andra artister (Nina Potskhishvili, Mariam Sanogo, Keta Gavasheli, Lina Tsiklauri och Dea Aptsiauri). ESC-bidraget har sedan segern i början av januari gjorts om något med hjälp av den svenska låtskrivaren Thomas G:son (som bl.a. ligger bakom Spaniens bidrag i år). Dessutom kommer den svenska koreografen Sacha Jean-Baptiste att vara en del av Ninas team i Wien.
 
Videon till "Warrior" släpps under denna vecka.
 

Startordningen till Norsk Melodi Grand Prix

 
Foto: Kim Erlandsen/NRK
 
Samtidigt som svenska Melodifestivalen avgörs nu på lördag hålls Norges final av Norsk Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum, som . Årets final har 11 tävlande, vars bidrag sedan tidigare är släppta för allmän spelning. Först nu presenterades dock startordningen som här ser ut så här:
 
  1. Erlend Bratland – "Thunderstruck"
  2. Raylee – "Louder"
  3. Tor & Bettan – "All Over the World"
  4. Jenny Langlo – "Next To You"
  5. Ira Konstantinidis  – "We Don't Worry"
  6. Contrazt – "Heaven"
  7. Marie Klåpbakken – "Ta meg tilbake"
  8. Staysman & Lazz – "En godt stekt pizza"
  9. Mørland & Debrah Scarlett – "A Monster Like Me"
  10. Alexandra Joner – "Cinderella"
  11. Karin Park – "Human Beings"
 
För första gången på 17 år kommer orkestermusik att vara tillgängligt för artisterna att användas (tidigare var det ett obligatorium för samtliga artister, nu är det istället valfritt att använda orkester eller play-back). Erlend Bratland, Tor & Bettan, Marie Klåpbakken, Staysman & Lazz, Mørland & Debrah Scarlett och Alexandra Joner har valt att använda sig av orkester, övriga fyra artister använder playback.
 

Musikvideosläpp idag måndag

 
Idag måndag presenterades Spaniens bidrag "Amanecer" (som framförs av Edurne) i sin musikvideoform. Bidraget släpptes officiellt den 1 mars, men först nu släpps alltså musikvideon. Här nedanför kan du se klippet:
 
 
Även Maltas bidrag "Warrior" (samma bidragstitel som Georgiens bidrag) har fått en ny touch sedan artisten Amber vann den nationella finalen på Malta i november förra året. En musikvideo har nu spelats in och som nu på måndagen släpptes.
 
Så här låter nya versionen av Maltas "Warrior":
 
 
På måndagen släpptes även en engelsk version av Bojana Stamenovs (Serbiens) bidrag "Ceo svet je moj" som ett alternativ till den serbiska versionen som framfördes i serbiska finalen i februari. Den engelska versionen heter "Beauty Never Lies" och har fått text av Charlie Mason (som även skrev texten till förra årets ESC-vinnare Conchita Wursts bidrag "Rise Like A Phoenix"). Under veckan kommer nationella TV-bolaget RTS ta ställning kring om vilken version som ska framföras i Wien.
 
Så här låter den engelska versionen:
 
 

 

Wien pyntas - med reklam

 
Foto: Milenko Badzic/ORF.
 
Med cirka 70 dagar kvar till Eurovision Song Contest drar igång i Wien i Österrike har nu staden börjat pyntas - med reklamannonser. På bilden ovan syns fullmäktigeledamoten Christian Oxonitsch  och ORF:s VD Alexander Wrabetz tillsammans med reklamannonseringens slogan: Vienna: 12 points.
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?