Startordningen för semifinalerna är nu fastställd

 
Under förra veckan har producenterna för årets upplaga av Eurovision Song Contest suttit och gjort startordningen för de två semifinalerna. På måndagseftermiddagen släpptes sedan ordningen offentligt. Vad som kort kan sägas om detta är att den första semifinalen kommer att både inledas och avslutas med upptempobidrag medan den andra semifinalen inleds med upptempo men avslutas med en ballad.
 
Startordningen bygger på den semifinalslottning som gjordes i januari, där det förutom att bestämmas vilka länder som ska tävla i respektive semifinal också avgjordes om man ska tävla i semifinalens första eller andra halva. Vid tillfället lottades exempelvis Sverige till den andra semifinalens andra halva. När producenterna sedan har satt startordningen har de fått utgå ifrån halvindelningen, men utöver detta har de haft all makt att själva avgöra ordningen. Halvindelningen tillkom första gången år 2010 för att alla länder ska veta om vilken dag man ska göra sin första repetition i arenan.
 
Här nedan presenteras startordningen.
 

Semifinal 1 (19:e maj)

 
I denna semifinal kommer även Australien, Frankrike, Spanien och Österrike att extrarösta.
 
  1. Moldavien
  2. Armenien
  3. Belgien
  4. Nederländerna
  5. Finland
  6. Grekland
  7. Estland
  8. Makedonien
  9. Serbien
  10. Ungern
  11. Vitryssland
  12. Ryssland
  13. Danmark
  14. Albanien
  15. Rumänien
  16. Georgien
 

Semifinal 2 (21:a maj)


I denna semifinal kommer även Australien, Italien, Storbritannien och Tyskland att extrarösta.
 
  1. Litauen
  2. Irland
  3. San Marino
  4. Montenegro
  5. Malta
  6. Norge
  7. Portugal
  8. Tjeckien
  9. Israel
  10. Lettland
  11. Azerbajdzjan
  12. Island
  13. Sverige
  14. Schweiz
  15. Cypern
  16. Slovenien
  17. Polen
 

Upplägget

 
Från varje semifinal kommer 10 länder gå vidare till finalen (vilket avgörs genom 50% juryröster och 50% tittarröster i varje tävlande land, samt från fyra extraröstande länder i respektive semifinal).
 
Efter att varje semifinal har avgjorts får dessa 10 länder lotta om de ska tävla i finalens första eller andra halva. Samma procedur sker även för de direktkvalificerade ("Big Five" och Australien), även om denna lottning sker efter den andra scenrepetitionen istället. Sedan när alla finalister har fått en starthalva i finalen kommer producenterna att sätta finalens startordning. Denna ordning måste vara EBU tillhanda senast kl. 03:00 den 22 maj.
 
Värdlandet Österrike har sedan tidigare lottats till startnummer 14 i finalen.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?