Helgens uttagningar: 6:e, 7:e och 8:e mars

 
Två veckor av uttagning till ESC 2015 återstår innan EBU:s deadline infaller. Denna helg är en ganska lugn helg jämfört med nästa helg då länderna har sista chansen att välja/presentera artist och bidrag. Med tanke på att det är kort tid kvar så kan ytterligare händelser komma att ske under dagarna.
 
Denna helg avgörs två nationella finaler, en artist- och bidragspresentation görs och två länder håller i olika shower/heats.
 
 

Fredag 6 mars

 
Wer singt für Österreich? - Tredje showen
 
Efter förra veckans coachning och testframträdanden på scenen har det blivit dags för de 6 finalisterna att få framföra sina potentiella Eurovisionsbidrag. I fredagens show avgör sedan programmets jury vilket bidrag som respektive artist tar med sig till den livesända finalen nästa fredag.
 
 

Lördag 7 mars

 
  Festival Da Cançao - final!
 
Inför: Portugals final Festival da Canção 2015
Datum: 2015-03-07
Tid: 21.25 - 23.45 CET
Plats: Lissabon
Röstningsprocess:
Omgång 1: 2 tittarfinalister - 1 juryfinalist
Omgång 2: Tittarna avgör hela omgången
TV-bolag/Stream: RTP 1 - Länk
 
I veckan har de två semifinalerna avgjorts där totalt 6 finalister har valts ut, tre från respektive semifinal. Nu i finalen kommer det således att avgöras vilka av de sex finalisterna som får representera Portugal i Wien. Finalen avgörs genom två omgångar; först genom kombinerad jury- och tittarröstning som tar vidare tre bidrag till en andra omgång. Sedan får tittarna själva avgöra vilket bidrag som ska gå segrandes ur omgången.
 
Panelens inför-rapport om finalen finns att läsa här.
 
 
Artist- och bidragspresentation
 
I höstas meddelade BBC sin uttagningsprocess för Storbritannien. Det skulle bli ett internval även till 2015 (senast nationell final arrangerades var 2010) men denna gång har det skett genom en process av nationellt inskickande av bidrag samt bidrag från skivbolag. En expertjury har sedan sållat och bestämt sig för det bidrag som helt enkelt är bäst. Idag lördag kl. 22:25 på BBC1 kommer så beskedet vilken artist samt låt som har valts ut till Wien. Vid kl. 22:40 CET kommer låten att presenteras i helhet.
 
 
Melodifestivalen - Andra chansen
 
Inför: Andra chansen
Melodifestivalen 2015
Datum: 2015-03-07
Tid: 20.00 - 21.30
Plats: Helsingborg
Röstningsprocess: 100 % tittarröster
TV-bolag/Stream: SVT1 & HD + SVTPLAY - Länk
 
De fyra deltävlingarna är nu avklarade och det har blivit dags för uppsamlingsheatet, dvs. där de bidrag som hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna får en ny chans på finalplats. I år är det endast dueller som gäller och vinnarna i respektive duell går till final. Det är inga kvarts- eller semifinalsdueller utan endast en duellomgång, vilket gör att det blir fyra vinnare från Andra chansen. Sanna Nielsen och Robin Paulsson är progamledare och Filippa Bark agerar sidekick. Efter Andra chansen vet vi således om vilka 12 bidrag som gör upp om segern i årets Melodifestival!
 
Via denna länk hittar du panelens inför-rapport till Andra chansen!
 

Söndag 8 mars

 
 Selecţia Naţională Eurovision - final!
 
Det har blivit dags för Rumänien att välja sin representant till Wien. Detta sker genom den nationella finalen Selecţia Naţională Eurovision som sänds från Craiova där totalt 12 bidrag gör upp om segern. Kombinerad jury- och tittarröstning kommer att användas som resultat. I finalen har ett antal svenska låtskrivare fått med bidrag däribland tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson (här med Peter Hägerås), trion Victor Thell - Aleena Gibson - Maria Smith samt låtskrivarduon Machopsycho (Niklas "Nikey" Olovson & Robin Lynch).
 
Här hittar du panelens inför-rapport om finalen!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?