Helgens uttagningar: 13e, 14:e och 15:e mars

 
Den här helgen är den avslutande helgen för årets 40 tävlande ESC-länder att välja artist och bidrag. Redan på måndag hålls nämligen årets "Head of Delegation"-möte i Wien där delegaterna sedan ska lämna in all information om sina respektive representanter till EBU. Efter detta möte får inga artist- eller låtändringar göras utan att ett ekonomiskt straff delas ut till de/det land/länder som gör ändringar.
 
Avgörande helgen innehåller för närvarande tre nationella finaler, en representantspresentation samt minst en videopresentation.
 

Fredag 13 mars

 
 
Wer singt für Österreich? - final!
 
Inför: Österrikes final Wer singt für Österreich?
Datum: 2015-03-13
Tid: 20.15 - 22.20 CET
Plats: Wien
Röstningsprocess: 50 % tittarröster - 50 % juryröster
TV-bolag/Stream:
ORF 1 - Länk
Eurovision.tv - Länk
 
I tre program har totalt 6 österrikiska artister/musikgrupper fått coachning och tid att öva inför finalen som hålls idag fredag. I första programmet valdes artisterna ut och därefter har var och en fått två potentiella ESC-bidrag där en jury har valt ut det bidrag som artisten ska framföra i direktsändningen i finalen. Nu har det blivit dags för värdlandet att välja ut sin kandidat till ESC - avgörandet sker denna gång live och med hjälp av kombinerad jury- och tittarröstning.
 
Panelens inför-rapport till Österrikes final finns att läsa via denna länk!
 
 

Lördag 14 mars

 
 
Norsk Melodi Grand Prix - final!
 
Inför: Norges final
Norsk Melodi Grand Prix 2015
Datum: 2015-03-14
Tid: 20.25 - 22.40
Plats: Oslo, Spektrum
Röstningsprocess: 100 % tittarröster i två omgångar
TV-bolag/Stream:
NRK 1
Eurovision.tv - Länk 
 
Årets norska uttagning innehåller precis som den danska uttagningen bara en enda finalkväll i en enda omgång. Finalen hålls i Oslo Spektrum och totalt tävlar 11 artister om segern, däribland svenska artisten Karin Park och svensknorska artisten Elisabeth "Bettan" Andreassen. En nyhet för året är att artisterna har möjlighet att framföra sina bidrag med orkestermusik istället för traditionell play-backmusik. Sju av bidragen framförs med orkester, fyra med play-back.
 
NMGP kommer att avgöras i två omgångar; först röstar tittarna vidare fyra bidrag till en andra omgång och därefter koras en segrare. Det kommer alltså inte vara några jurygrupper involverade denna gång.
 
Panelens inför-rapport till Norges final finns att läsa här!
 
 
Melodifestivalen - final!
 
Inför: Sveriges final
Melodifestivalen 2015
Datum: 2015-03-14
Tid: 20.00 - 22.00
Plats: Stockholm, Friends Arena
Röstningsprocess: 50 % juryröster & 50 % tittarröster
TV-bolag/Stream: SVT1 & HD + SVTPLAY - Länk
 
Efter fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat är det så dags för finalen av Melodifestivalen 2015 - den största finalen (sett till antalet tävlande bidrag) sedan 1997. I år tävlar nämligen 12 bidrag om segern, varav 8 vann i deltävlingarna och fyra kvalificerade sig från Andra chansen förra veckan. Likt tidigare års finaler avgörs även årets final genom 50% juryröster och 50% tittarröster. Jurygrupperna består av 11 tävlande ESC-länder medan tittarnas poäng delas ut procentuellt.
 
Panelens inför-rapport till Melodifestivalsfinalen hittar du via denna länk!
 
 

Söndag 15 mars

 
Låtsläpp
 
För en tid sedan meddelade årets albanska ESC-artist Elhaida Dani att hon ej kommer att framträda med sin vinnarlåt "Diell" i årets ESC. Detta efter att låtskrivarna till bidraget drog tillbaka det. Istället kommer Elhaida att framträda med låten "I'm Alive". Idag söndag släpps musikvideon till låten.
 
 
Artist - och bidragspresentation
 
Idag söndag kommer Azerbajdzjan att komma med besked om vem man ska skicka till Wien i maj. Landet har hållit tyst om sin uttagning ganska länge, men i början av månaden kom beskedet att det blir ett snabbt internval som gäller för såväl artist som bidrag. Nu kommer i alla fall ett besked om vem det kommer att bli som får åka till Wien.
 
Förra året blev det första gången som Azerbajdzjan hamnade utanför topp 10 - en 22:a plats blev det istället. Övriga år (2008-2013) har landet alltid annars hamnat topp 10 i finaler.
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?