Vinternytt vecka 4

 
Inom kort drar de flesta ESC-länder igång med sina nationella uttagningar. Därför sker just nu en hel del förberedelser inför detta. Under föregående vecka hände en hel del av dessa, så nu tar vi reda på vad som skedde i ESC-världen under förra veckan.

Felix lämnar ESC-Panelen

 
 
Inför säsongen 2015 har Felix valt att lämna ESC-Panelen. Vi tycker det är mycket tråkigt men vi tackar Felix för hans engagemang och vi önskar honom lycka till i framtiden. Panelen håller dock dörrarna öppna i framtiden för Felix - du är varmt välkommen tillbaka när och om du känner för det :)
 

Cypern: resultat av första Eurochallange-omgången

 
Efter sex stycken auditionprogram där 20 artister gick vidare gick Cyperns uttagning över till sina semifinalheats, här kallad Eurochallange. De tävlande artisterna framförde var och en sitt Eurovisionbidrag och sedan fick programmets jury beståendes av Elena Patroklou, Alex Panayi, Despina Olympiou och Tasos Trifono samt från nu även Christer Björkman och Dimitris Kontopoulos rösta. De 10 bidragen som juryn gav högst poäng till gick sedan vidare till Eurochallange andra semifinal.
 
De 20 tävlande bidragen listas nedan i tävlingsordning. De som är fetmarkerade gick vidare till andra omgången:
 
  1. Emily Haralambous - "Right In"
  2. Doody - "Magic"
  3. Nearchos Evangelou & Charis Savva - "Dila Den Agapo"
  4. Christos Rialas - "Meine"
  5. Maria Moskofian & Christiana Chatziiordanus - "Sailing Ships, Pirates And Dragons"
  6. Minus One - "Shine"
  7. Giannis Karagiannis - "One Thing I Should Have Done"
  8. Apollonia - "Don’t Give Up On Me (Just Yet)"
  9. Maria Evangelou - "Still"
  10. Eleni Irakleus - "Dawn"
  11. Yuri - "Victorious"
  12. Hovig - "Stone In A River"
  13. Panagiagiotis Koufogiannis - "Without your love"
  14. Valence - "Scared"
  15. Kyriakos Georgiou - "Shake dat"
  16. Charalambos “Luna” Iosif - "I Wanna Dance (I Say Tempo)"
  17. Christina Tselepou - "In These Arms"
  18. Ioanna Protopapa - "Beat Of My Heart"
  19. Eva Diva - "Come And Fight For Freedom"
  20. Pieros Kezou - "Said it All Before"
 

Länder som har bestämt uttagningsform

 
Här följer nu i korthet vissa länder som har gjort uttalanden om sina uttagningar
 
Montenegro
I slutet av oktober förra året presenterade Montenegros nationella TV-bolag RTCG artisten Knez som landets ESC-artist för 2015. Efter detta har det varit tyst om själva låten. Nu kommer beskedet att låten väljs ut internt och att presentationen av sker i mars. Således blir det en till stunds väntan på att få höra Montenegros bidrag.
 
Polen
Även Polens nationella TV-bolag TVP väljer artist och bidrag internt. Fortfarande är det tyst om vem som blir Polens representant för 2015 men svaret får vi precis som med Montenegro i mars.
 
Portugal
För Portugal blir det dock fortsatt nationell final, nämligen den klassiska Festival da Cançao. Det nationella TV-bolaget RTP har bjudit in 12 portugisiska kompositörer som var och en ska skriva ett bidrag till tävlingen. Hur formen för uttagningen ska se ut är dock inte bestämd (om det först blir en semifinal eller enbart en final). Tävlingen kommer dock att avgöras i mars månad.
 
Rumänien
Även Rumänien satsar på klassisk uttagning, Selecţia Naţională Eurovision blir Rumäniens ESC-uttagningsform även det här året. Den 8:e mars kommer det rumänska TV-bolaget TVR att hålla en nationell final i huvudstaden Bukarest. Hur själva finalen sedan kommer att se ut är dock inte avslöjat. Mer info kommer under vintern.
 
De flesta länder har nu meddelat form för sin uttagning. De enda länderna som ej har gjort detta är Azerbajdjan, Belgien (för bidraget), Grekland, Italien (till viss del) och Ryssland.
 

Serbisk final den 15 februari

 
Danica, Aleksa and Bojana som är de tre serbiska artisterna som ska göra upp om segern i Serbiens final. Foto: RTS.
 
I slutet av förra året började Serbiens nationella TV-bolag RTS att förbereda för sin nationella final. Från början utsågs sångerskan Danica Krstić som den första av tre artister till finalen (via ett nationellt intresse), vilket skedde i december. Därefter presenterades ytterligare en artist, sångerskan Bojana Stamenov. Nu presenteras den sista artisten Aleksa Jelić, som har valts ut av kompositören Vladmir Graic. Det är också han som ska komponera och skriva de tre finalbidragen som artisterna sedan ska få framföra i finalen som är planerad att hållas den 15 februari.
 

Dessa artister deltar i Lettlands Supernova-uttagning

 
Artist- och bidragspresentation för Supernova. Foto: LTV.
 
Sedan Lettland gjorde debut i ESC har landet alltid använt sig av tävlingsformatet Dziesma, men så blir det inte det här året. I höstas presenterades det nya formatet Supernova som en förändring i steg att Lettland ska kunna kvalificera sig till ESC-finalen (det har inte skett sedan år 2008). Supernova-uttagningen kommer att bestå av tre semifinaler och en final, där resultatet koras genom 50% tittarröstning och 50% juryröstning. Programmets jury kommer att bestå av Eve Kerēvica, Kaspars Roga, Dons och Guntars Račs. Semifinalerna hålls den 2:a, 8:e och 15:e februari medan finalen hålls den 22:a februari 2015.
 
Totalt skickades det in 98 bidrag och 123 artister ville vara med. Efter detta har nu en jury beslutat att följande artister med tillhörande bidrag kommer att tävla i Supernova (bidragen står i bokstavsordning efter artist):
 
  • Aminata - "Love injected"
  • Antra Stafecka - "It's The Night"
  • Atis Ieviņš - "Catfish"
  • Dima Milenin feat. Kamilla - "Colours Of Love"
  • Elektro Folk - "Dieva Dēli"
  • Euphony - "Home"
  • Framest - "Ziemā"
  • Gunārs Gaumīgs - "Life lines"
  • Katrīna Bindere - "Run To You"
  • Katrīna Cīrule - "Bass"
  • Lana Švilpe - "Lions"
  • Linda Ķaukule - "Save Our Love"
  • Markus Riva - "Take Me Down"
  • Mārtiņš Ruskis & Ginta Krievkalna - "Debesis"
  • Minta - "Nefelibata"
  • Ornella - "Angel"
  • Riga Metro - "High Heels"
  • Rihards Bērziņš - "Your Eyes"
  • Signe - "Sweet Girl"
  • The Stones - "Free Your Mind"
 

Många svenska låtskrivare i Litauen

 
Under det tredje heatet av Litauens pågående ESC-uttagning fick de kvaravarande 11 deltagarna framföra varsitt bidrag som är aktuellt att bli Litauens ESC-bidrag i Wien. Av dessa elva bidrag som framfördes finns det tre bidrag kvar som är helt eller delvis gjord av svenska låtskrivare. Dessa är:
 
* "Dangerous (S.O.S.)" (Camilla Gottschalck, Christina Schilling, Henrik Szabo, Daniel Nilsson, Amir Aly)
* "No More Tears" (Patrik Öhlund, Madelene Hamberg)
* "Sound of Colours" (Daði Georgsson, Íris Hólm, Jonas Gladnikoff, Camilla Gottschalck, Christina Schilling) 
* "The Right Way" (Tina Almqvist Hilli, Daniel Persson)
 
Efter att det tredje heatet hade avgjorts hade samtliga tre låtar som nämndes ovan röstats kvar i tävlingen. Det blev istället låten "Say You Love Me" som fick lämna låttävlingen. På artistsidan var det Reda Striškaitė och Wilma La som fick minst antal röster och som därmed fick lämna tävlingen. Flest röster fick Monika Linkytė som framförde låten "The Right Way".
 

Dessa 24 artister tävlar i Moldavien

 
I december presenterade det moldaviska nationella TV-bolaget TRM att 50 bidrag (av 68 inskickade) hade valts ut att få gå vidare i processen att bli Moldaviens ESC-bidrag 2015. Bland dessa 50 fanns flera bidrag som hade skickats in från andra länder, däribland Sverige (fem stycken). Nu har de 50 bidragen framförts live för juryn och därefter har juryn nu valt ut 24 stycken bidrag som går vidare till de två semifinalerna av den nationella tävlingen O melodie pentru Europa, vilka hålls den 24:e och 25 februari.
 
Bidrag med svenska låtskrivare
Av de fem bidragen som har helt/delvis svenskt upphov är följande fyra kvar i tävlan:
 
* Julia Sandu - "Fire" (Calle Kindbom, David Wilhelmson, Philip E Morris Åkerblad)
* Dana Markitan - "Love Me" (Patrik Öhlund, Madelene Hamberg)
* Irina Kitoroagă - "I’m Gonna Get You" (Gicu Gimbir, Keith Almgren, Madelene Hamberg, Patrik Öhlund, Erik Anjou)
* Carolina Gorun - "Sublime" (Ylva & Linda Persson, Natasha Turner)
 
Tävlande i O melodie pentru Europa
Den totala uppställningen av de 24 semifinalsbidragen ser ut som följer (obs! presenteras i bokstavsordning efter artistnamn):
 
 

Sju artister klara i Tysklands final

 
Den 19 februari hålls den tyska wildcardtävlingen där en artist av tio får möjlighet att gå vidare till den stora finalen den 5 mars i Hannover. Där kommer wildcardet att möta sju redan etablerade tyska artister där de får tävla om segern att få representera Tyskland i Wien. Var och en av de åtta finalisterna kommer att få tävla med två bidrag, precis som det var förra året.
 
Följande sju artister är klara för tävlan:
 
  • Alexa Feser
  • Andreas Kümmert
  • Fahrenhaidt
  • Faun
  • Laing
  • Mrs. Greenbird
  • Noize Generation
Finalen av Unser Song für Österreich hålls i Hanover Arena och kommer att programledas av Barbara Schöneberger.
 

Även Slovenien kör 8

 
Tyskland och Slovenien får lika många tävlande i sina respektive nationella finaler, åtta stycken. I Sloveniens EMA, som hålls den 28 februari kommer dock själva uttagningsformatet att skilja mycket från den tyska finalen. Det blir två rundor som avgör vem som vinner. I första rundan framförs de åtta bidragen samtidigt som en tremannajury kommer att poängsätta bidragen. Varje jurymedlem kan ge mellan 1-5 poäng (totalpoängen går således mellan 3-15 poäng). De två bidragen som juryn ger högst totalpoäng till går vidare till den andra omgången. Nu blir det upp till tittarna att bestämma vem som ska vinna.
 
Artisterna till årets EMA har nu presenterats, medan bidragen till artisterna presenteras vid ett senare tillfälle. Dessa tävlar i EMA:
 
  • Alya & Neno Belan
  • Clemens
  • I.C.E.
  • Jana Šušteršič
  • Maraaya
  • Martina Majerle
  • Rudi Bučar
  • Tim Kores-Kori
Ett av dessa namn som nog känns igen direkt är Martina Majerle, som framförde Sloveniens bidrag 2009 "Love Symphony" tillsammans med stråkkvartetten Quartissimo. Martina har före det tillfället även agerat bakgrundssångerska åt Claudia Beni ("Vise nisam tvoja", Kroatien 2003), Alenka Gotar ("Cvet z juga", Slovenien 2007) och Stefan Filipović ("Zauvijek Volim Te", Montenegro 2008).
 

Regionala jurygrupper tillbaka i DGMP

 
När Danmark håller sin Dansk Melodi Grand Prix i februari kommer det vara regionala jurygrupper som har halva makten att avgöra finalresultatet. Sedan 2008 har DR valt att haft jurygrupper på plats i tävlingsarenan men nu när DGMP har gjorts om en hel del är en av förändringarna att jurygrupperna kommer att representera fem olika danska regioner: Hovedstaden (Huvudstadsregionen), Midtjylland (Mittjylland), Nordjylland (Nordjylland), Sjælland (Zeeland) och Syddanmark (Södra Danmark).
 
De 10 tävlande artisterna med tillhörande bidrag kommer att presenteras nästa måndag (26 januari).
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?