Vinternytt EXTRA vecka 4

 
Det händer mycket nu kring både ESC och MF, så mycket att Vinternytt denna vecka har fått delats upp i två delar. Här kommer därför en extradel som enbart handlar om Melodifestivalen och ESC i helhet.
 

Portal som förbinder scenen och publiken i Wien

 
Foto: ORF.
 
På tisdagen släpptes äntligen bilder på hur årets Eurovisionsscen ska se ut. Tanken bakom det hela är att den ska se ut som ett öga eller en portal som förbinder scenen och publiken. Så beskrivs årets Eurovisionscen av TV-bolaget ORF. Det är också en ganska stor scen som ska byggas upp i Wiener Stadthalle: 44 meter bred, 14,3 meter hög och 22 meter djup. Två olika LED-väggar kommer att användas; en som är 8,5 meter hög och en som är 11 meter hög. Scenen kommer att utgöra 1288 pelare!
 
Scenen har skapats av några av världens främsta kreatörer: Florian Wieder, Al Gurdon och Kurt Pongratz.
 
Enligt översiktsbilden av scenen (nedan) är det högst troligt att Green room kommer vara på en annan plats än i själva arenalokalen.
 
Foto: ORF.
 

Inför semifinalslottningen

 
På måndag (26 januari) blir Wien officiell värdstad för Eurovision Song Contest 2015. Då kommer Köpenhamns borgmästare Frank Jensen att lämna över det officiella ansvaret till Wiens borgmästare Michael Häupl att ta över Eurovision Song Contest. Detta sker genom en mindre ceremoni, en ceremoni som infördes efter ESC 2007 i Helsingfors.
 
Därefter ska de totalt 33 semifinalsländerna för årets ESC lottas in i de två semifinalerna. Vi har inte fått någon särskild information om det kommer att bli några förändringar hur detta ska gå till, så fram tills panelen i så fall meddelar annat kommer lottningen att gå till så här:
 
Först kommer EBU att dela in de 33 länderna i fem olika seedningsgrupper. Dessa grupper baseras på geografisk placering och röstningshistorik, exempelvis att en grupp hamnar Balkanländerna, i en grupp hamnar Nordenländerna osv. Uppdelningen är gjord utifrån att inte alla länder från samma geografiska område/röstningsområde sedan ska hamna i samma semifinal. Därefter kommer det att lottas från varje seedningsgrupp och dessutom vilken starthalva i respektive semifinal varje land ska tävla i (första eller andra halvan).
 
Vid lottningen kommer det också att lottas om vilka länder av de sex direktkvalificerade (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike) som ska sända och rösta i respektive semifinal.
 
Efter lottningen kommer producenterna för årets tävling att sätta startordningen och den ordningen följer utifrån hur lottningsresultatet blir. Producenterna får exempelvis inte byta plats på länder mellan de bägge halvorna men har inom respektive tävlingshalva rätt att sätta ordningen på vilket sätt de vill.
 

Filippa Bark sidekick i Melodifestivalen

 
Foto: Janne Danielsson/SVT.
 
I den första deltävlingen av Melodifestivalen 2007 medverkade humorkaraktären Filippa Bark som gäst i programmet. Nu kommer den något kaxiga 14-åringen tillbaka och blir sidekick/praktikant under Melodifestivalen 2015. Hennes uppgift blir att bl.a. intervjua deltagarna och representera ungdomen.
 
Skådespelaren bakom Filippa Bark heter Sissela Benn, är 34 år gammal och arbetar som komiker och skådespelare. Sissela har haft med sin karaktär Filippa Bark i många sammanhang, framförallt i programledaren Robin Paulssons egen talkshow Robins, men hon medverkade även som prisutdelare under Kristallengalan 2014. Som skådespelare har Sissela även synts i serier som Morgonsoffan, I Anneli och i julkalendern Barna Hedenhös uppfinner julen (2012).
 

Conchita Wurst i Melodifestivalsfinalen

 
Conchita Wurst träffar Robin Paulsson och Sanna Nielsen. Foto: SVT.
 
Sedan i maj förra året då Conchita Wurst vann Eurovision Song Contest har det inte varit en lugn stund för artisten. Hon har synts både hos FN som i EU-parlamentet och har uppträtt och ska uppträda i flera länders nationella finaler. Nu är det klart att Conchita även kommer till Melodifestivalens final 2015. Hur själva framträdandet ska se ut är fortfarande hemligt.
 
Övrig pausunderhållning i deltävlingarna och i Andra chansen är inte bekräftade av SVT.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?