De tävlande i UMK 2015 är nu klara!

Några av de tävlande i årets UMK. Foto: Instagram @evafrantz YLE
 
Trots att namnen till fler av de tävlande artisterna och bidragstitlarna till UMK-Tävlingen för ny musik 2015, den finska Eurovisionsuttagningen 2015, i förra veckan råkade läcka ut på Spotify, valde vi i panelen att vänta på äkta besked innan vi publicerade någonting om detta. Idag, den 13:e januari, avslöjades alla de 18 tävlande bidragen för årets tävling i en direktsänd presskonferens på YLE, det finska nationella TV-bolaget, och dessutom avslöjades det större förändringar i det redan några år gamla konceptet.
 
Förutom de 18 tävlande artisterna så avslöjades det också en del förnyelser i tävlingen: det blir tre semifinaler med sex stycken artister per semifinal. Från varje semifinal går tre vidare till en final. I finalen tävlar således nio bidrag. En annan nyhet är att det är endast tv-tittarna som får säga till om resultatet, YLE har alltså valt att skippa den jury som de tidigare åren haft hälften av makten då det har gällt att utse vinnare och finalister. Samtidigt som tittarna ska rösta mer än tidigare, så meddelade också YLE att alla inkomster från telefonröstningen kommer gå till välgörande ändamål.
 
Programledare för UMK blir Rakel Liekki och Roope Salminen.
 

Startfältet

 
18 tävlande artister avslöjades sist och slutligen idag, och länkar till deras låtar och musikvideor finns om du klickar på namnet på artisten här under. Dessutom hittar du under länken mer information om alla tävlande.
 
Semifinal 1
 
 
Alexander kommenterar: Då man ser namnen kan man konstatera att startfältet i det förstaprogrammet är ganska starkt. Både Hans on the bass och Satin Cirkus är större namn i Finland, och Satin Cirkus är dessutom rätt så stora i Norge. Pertti Kurikan nimipäivät är stora förhandsfavoriter bland pressen.
 
Semifinal 2
 
 
Alexander kommenterar: Opera Skaala är en dam som har lovat ta operan till en ny nivå, och vem vet, kanske blir hon en ny Malena Ernman. Shava är ett Helsingforsband som spelar musik som har sina rötter i Indien, och mångfald är verkligen något som man hittar i årets tävling. Förutom att vi hittar indisk musik kan man också konstatera att rekordmånga samiska artister deltar i år.
 
Semifinal 3
 
 
Alexander kommenterar: Järjestyshäiriö är ett, i Finland, ganska känt band, som säkert kan gå hem  hos tv-tittarna. Dessutom kan man i denna semifinal se Solju, som är en av de ensemblen som kommer från Lappland. Och de som ligger bakom deras bidrag är ingen mindre än våra svenska tvillingsystrar, Linda & Ylva Persson. Grattis önskar vi från panelen och stort lycka tilll.
 

Nya krafter i UMK-teamet

 
I och med att tävlingen förnyades, så valde man också att plocka in nya krafter i gänget. Den nya regissören heter Juha-Matti Valtonen, den konstnärliga ledaren heter Elias Koskimies och det kanske mest kända namnet hittas hos den nya show-producenten. Koreografen Reija Wäre har fått ta den platsen, och hon har ju bland annat gjort koreografin till Krista Siegfrids sång "Marry Me", som representerade Finalnd i tävlingen år 2013.
 
Tävlingen kör igång den 7 februari klockan 21:00 finska tid, vilket betyder 20.00 svensk tid (tyvärr helt samtidigt som Melodifestivalen, vilket nog säkert gör att UMK kommer tappa tittare till det). Den sista februari står det sedan klart vem som representerar Finland i årets Eurovision Song Contest i Wien.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?