Allt inför semifinalslottningen imorgon

 
Imorgon måndag (26 januari) avgörs det genom en officiell sändning från Wien vilka länder som ska tävla i respektive semifinal i årets Eurovision Song Contest. Lottningen avgör inte bara detta utan också vilka länder av de direktkvalificerade länderna som ska sända och rösta i respektive semifinal. Sändningen startar kl. 13:25 CET och stremas live via bl.a. Eurovisionens officella hemsida.
 
Inför själva lottningen kommer en annan ceremoni äga rum, den så kallade nyckelceremonin. Denna ceremoni är en slags symbol där borgmästaren från förra årets värdstad (Köpenhamn) officiellt överlämnar ansvaret till borgmästaren för årets värdstad (Wien). Detta programleds av Andi Knoll och by Kati Bellowitsch och sker kl. 12:00 CET. Även Eurovisionens högste chef, Jon Ola Sand, samt ORF:s generaldirektör Alexander Wabretz kommer att finnas på plats. Efter denna ceremoni kommer hela gänget bege sig ut till Rathausplatz där Eurovision Countdown Tower ska sättas igång, dvs. nu börjar nedräkningen till den första semifinalen den 19 maj. Nu är det bara 114 dagar kvar till ESC börjar!
 
Foto: Helmut Fohringer/APA.
 

Semifinalslottningen

 
Efter detta, vid kl. 13:25 CET, är det så dags för själva semifinalslottningen. Även denna sändning programleds av Andi Knoll och by Kati Bellowitsch, under överseende av Jon Ola Sand.
 
Totalt är det i år 33 länder som måste kvala genom en av två semifinaler. På förhand har EBU gjort en uppdelning att semifinal 1 ska ha 16 tävlande länder och semifinal 2 ska ha 17 tävlande länder. De 33 länderna har också delats upp i fem olika seedningsgrupper (se nedan), vilka baseras på geografisk placering och röstningshistorik de senaste åren. Att EBU väljer att dela upp länderna så är för att i den mån det går undvika grannlandsröstning/svågerpolitik.
 
På söndagskvällen presenterade EBU seedningsgrupperna, som ser ut som följer:
 
Grupp 1: Albanien, Makedonien, Malta, Montenegro, Schweiz, Serbien och Slovenien.
Grupp 2: Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Norge och Sverige.
Grupp 3: Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Israel, Litauen, Ryssland och Vitryssland.
Grupp 4: Belgien, Cypern, Grekland, Irland, Nederländerna och San Marino.
Grupp 5: Polen, Portugal, Moldavien, Rumänien, Tjeckien och Ungern.
 
 
Detta händer under semifinalslottningen:
 
Först kommer det att avgöras vilka länder av de direktkvalificerade länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike) som måste sända och rösta i en av de två semifinalerna. Detta sker genom lottning. OBS! Tyskland har efter tillstånd av EBU blivit tilldelade att sända och rösta i den andra semifinalen den 21 maj.
 
Därefter lottas ett land ur den första seedningsgruppen till den första semifinalen och i samma veva lottas det också ifall landet ska starta i den första eller andra halvan av den semifinalen. Sedan upprepas samma procedur för den andra, tredje, fjärde och femte seedningsgruppen. När första rundan för första semifinalen är avklarad går proceduren vidare till första rundan för den andra semifinalen med samma upplägg. Så upprepas processen tills alla seedningsgruppers länder har fått sina utdelade positioner i semifinalerna.
 
Inför sista rundan kommer det att finnas kvar ett land i seedningsgrupp 1, 2 och 3. Därför kommer EBU innan lottningen påbörjas behöva lotta igen; ett av dessa länder kommer att få tävla i semi 1 och två länder i semi 2.
 
Den ordning som länderna lottas i är inte startordning, utan den ordningen kommer sedan årets tävlingsproducenter att sätta så fort alla länder har valt artist och bidrag. Producenterna måste utgå ifrån halvindelningen i respektive semifinal men har all makt att inom halvorna sätta länderna i vilken ordning de vill.
 
Så här såg det ut vid förra årets lottning:
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?