Melodifestivalen 2015: Vad händer i Göteborg?

Artisterna som tävlar i Göteborg. Foto: Anders Wiklund/TT.
 
Nu är Melodifestivalen 2015 igång på mer eller mindre allvar. I Scandinavium i Göteborg förbereds arenan för den intensiva helg som komma skall, dvs. att TV-programmet äntligen ska börja. Men innan det blir lördag ska det ske en hel del repetitioner, dels för de tävlande men även för programledarna. Scenen ska byggas upp, kameror ska testas och publik ska komma och kolla. Så vad händer egentligen fram till lördag kväll? Här är svaret!
 

Onsdag 4/2

 
Idag (onsdag) anländer de tävlande artisterna och produktionsteamet Göteborg för att genomföra en första repetition. Denna repetition kallas för torr-rep, vilket innebär att varje artist repar sitt nummer i en gymnastiksal. På golvet markeras scenen upp och sedan får artisterna med sin ev. kör och sina ev. dansare öva numret medan tävlingsledningen, bildproducent, kameramän, koreografer med flera hjälper till att finslipa numren innan de sedan går upp på den riktiga scenen. Denna repetition hålls hemlig för alla andra utomstående. 
 
Under dagen släpper SVT också mer utförlig information om respektive bidrag (se bidragsbibeln).
 
På kvällen får journalisterna på plats lyssna på bidragens studioversioner och därefter kommer det att publiceras olika utlåtanden från exempelvis kvällstidningarna som Aftonbladet.
 
I år finns det ingen catwalk till scenen och således kommer det inte att bli några entrélåtar för artisterna, som det har varit de senaste åren. Istället kommer artisterna att hissas upp på scenen samtidigt som en specialskriven låt för Melodifestivalen spelas. Och det blir samtidigt korta intervjuer med artisterna där de får olika frågor från produktionen (dessa är förinspelade).
 

Torsdag 5/2

 
Scenen ska nu vara helt färdigbyggd för det är dags för respektive artist att göra sina första repetitioner. På plats i arenan finns samma team som dagen innan, men även presskåren är välkomna att lyssna. Även i år får tittarna möjlighet att smygkolla på respektive tävlandes första repetition, men denna gång är tiden satt till 30 sekunder (tidigare år 60 sekunder). På lördag kommer 2,30 min av varje bidrags studioversion att släppas.
 
Repetitionerna i arenan pågår mellan 10.50-16.40. Artisterna får 30 minuter vardera och ordningen sker enligt startordning.
 
På kvällen sker välkomstfesten som värdorten Göteborg anordnar.
 

Fredag 6/2

 
Under förmiddagen ägnas repetitionstid för programledarna och mellanakter och på eftermiddagen sker nya repetitioner med artisterna (omgång 2). Under dagen finns möjlighet att chatta med artisterna och programledarna.
 
Sedan på kvällen genomförs årets första genrep inför publik. Hela TV-programmet körs igenom som om det vore en riktig sändning, men resultaten är lottade (av rättviseskäl). Genrepet bandas också och blir reservinspelning ifall den riktiga livesändningen på lördagen inte skulle fungera att sända ut.
 

Lördag 7/2

 
Dagen då Melodifestivalens första deltävling ska sändas! På förmiddagen får programledare och mellanakter repetera igen och sedan blir det några lugna timmar innan det andra genrepet (matinégenrepet) genomförs. Precis som fredagens genrep görs detta rep för publik och resultaten är lottade. Därefter får både programledare och artister chans att vila.
 
Klockan 14.00 släpper SVT de sju bidragens studioversioner, dock endast 2 min och 30 sekunder av varje bidrag. Detta gör att 30 sekunder försvinner. Samtidigt som låtsläppet sker börjar det andra genrepet.
 
ESC-Panelen ger mer info om deltävlingen under lördagseftermiddagen.
 
Klockan 18.00 öppnas sedan insläppet till arenan för publiken och efter kl. 19.00 blir det lite inför-musik i arenan innan livesändningen börjar kl. 20.00. Nu tävlar artisterna på allvar - bidragen spelas igenom, telefon- och SMS-röstning genomförs och ett riktigt resultat framkommer. Två bidrag går till final, två bidrag till Andra chansen och tre bidrag åker ut.
 
Efter sändningens slut, vid 21.30, sker ett litet sändningsuppehåll. Men redan 22.00 går en livesändning på SVT Play igång där tittarna får följa med en av finalisterna till efterfesten. Denna fest hålls sedan med start kl. 22.30 och hela natten igenom.
 
För de två bidragen som går till final kommer SVT sedan plocka bort deras repetitionsklipp och studioversion från SVT Play. Dock kommer det vara möjligt att se hela deltävlingen i efterhand fram till måndag kväll.
 

Lördag/söndag 8/2

 
Medan artister med flera festar loss och firar börjar scennedmonteringen. Något senare kommer arenan vara tömd igen och scenen fraktas vidare mot Malmö och Malmö Arena.
 

Måndag 9/2

 
ESC-Panelen reflekterar resultatet och ger personliga kommentarer och betygsättningar för respektive bidrag.
 
Scenen börjar att byggas upp i Malmö Arena.
 
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?