Melodifestivalen 2015 - Deltävling 1 (Göteborg)

 
 
Så har det äntligen blivit dags för den första deltävlingen av årets Melodifestival!
 
Inför: Sveriges första deltävling Melodifestivalen 2015
Datum: 2015-02-07
Tid: 20.00 - 21.30
Plats: Göteborg
Röstningsprocess: 100 % tittarröster
TV-bolag/Stream: SVT1 & HD + SVTPLAY - Länk1
 
De sju första bidragen i årets Melodifestival ska göra upp om två platser i Andra chansen respektive final. Det är tittarna som har hela makten att avgöra resultatet. Som vanligt kan man både telefon- och SMS-rösta, men glöm inte att det i år även finns möjlighet att app-rösta medan bidragen framförs live. Appen är helt kostnadsfri och kan laddas ned via Windows phone store, Google play och App store.
 
Inför deltävlingen har SVT nu släppt studioversionerna av de sju bidragen (obs! endast 2:30 minuter per bidrag). I torsdags presenterades även 30-sekundersklippen från den första repetitionen.
 
Mycket nöje!
 
SVT 1 / SVT Play kl 20.00
 
PS. Som vanligt kommer panelen att reflektera deltävlingen efter att den har sänts. Denna artikel kommer att publiceras på måndag. Var och en i panelen poängsätter bidragen samt ger individuella topplistor!
 

Melodifestivalklubbens och Poplights publikundersökning
 
I denna deltävling är Eric Saade en het snackis som gör ett avancerat shownummer som många tippar ska gå till final. Detta bevisades i den första publikundersökningen som Melodifestivalklubben och Poplight höll i direkt efter att fredagens genrep var över. I den klassiska publikundersökningen, där genrepspubliken fick säga sitt om vem som är bäst, svarade totalt 900 personer så här:
 
  1. Eric Saade - "Sting" 42% (379 röster)
  2. Molly Pettersson Hammar - "I'll Be Fine" 27% (246 röster)
  3. Elize Ryd & Rickard Söderberg - "One By One" 12% (108 röster)
  4. Dolly Style - "Hello Hi" 10% (92 röster)
  5. Jessica Andersson - "Cant Hurt Me Now" 6% (50 röster)
  6. Behrang Miri & Victor Crone - "Det rår vi inte för" 2% (19 röster)
  7. Daniel Gildenlöw - "Pappa" 1% (7 röster)
 
Odds (direkt till final)
  1. Eric Saade (högsta: 1,20; lägsta: 1,05)
  2. Elize Ryd & Rickard Söderberg (högsta: 2,50; lägsta: 2,25)
  3. Molly Pettersson Hammar (högsta: 3,55; lägsta: 1,80)
  4. Dolly Style (högsta: 4,00; lägsta: 3,50)
  5. Jessica Andersson (högsta: 5,25; lägsta: 2,30)
  6. Behrang Miri feat. Victor Crone (högsta: 5,25; lägsta: 3,00)
  7. Daniel Gidenlöw (högsta: 20,00; lägsta: 7,00)
OBS! Oddslistan är senast uppdaterad kl. 01:00 den 7 februari.
 

 
Nu följer en närmare presentation av de tävlande artisterna i kvällens deltävling.
 
 
 
Molly Pettersson Hammar är född den 16 oktober 1995 i Umeå, numera bosatt i Hägersten i Stockholm. 2011 var hon blott 15 år gammal då hon sökte till TV-programmet Idol och kom med ända fram till veckofinalerna. Hon var då en av de två dittills yngsta deltagarna att komma med i veckofinalerna. Totalt sätt slutade Molly på fjärde plats i Idol.
 
För Molly blir det debut i Melodifestivalen. Hennes tävlingslåt handlar om en kärlekshistoria som bottnar i att man ska "resa sig och vara stark". Låten har Molly varit med och gjort tillsammans med Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren och Gavin Jones.
 
 
 
Daniel Gildenlöw är född den 5 juni 1973, uppväxt och bosatt i Eskilstuna. Till vardags är han frontfigur i hårdrocksgruppen Pain of Salvation, som deltog i Melodifestivalen 2010 med det mycket avskalade numret "Road Salt". Då gick gruppen till Andra chansen där de slogs ut mot Pernilla Wahlgrens låt "Jag vill om du vågar". Daniel medverkar även i gruppen Transatlantic.
 
I årets Melodifestival går Daniel solo med denna egenskrivna tävlingslåt. Daniel har beskrivit låten som en lugn låt som "lite angeläget naken sådär".
 

 
Elize Ryd är född den 15 oktober 1984, är uppväxt i Värnamo, men är numera bosatt i Karlskoga. Hon är sångerska och musikalartist, har bl.a. är/varit med i musikgrupperna Kamelot och Amaranthe (den senare är hon låtskrivare och frontfigur i).
 
Rickard Söderberg är född den 10 april 1975, är uppväxt i Halmstad men bor numera i Malmö. Rickard är operasångare (tenor) och debattör, den senare rollen har synts mycket i media under de senaste åren. Gällande musiken sjunger han inte bara opera sjunger han också jazzmusik och musikal. Han har sjungit på många olika scener runt om i världen men aldrig tidigare tillsammans med Elize Ryd.
 
Duons tävlingslåt har Elize varit med och gjort tillsammans med Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm och Sharon Vaughn. Den beskrivs som "att ingjuta hopp och kraft och tala om att ingen av oss är ensam egentligen".
 

 
 
Denna tjejtrio kan till det yttre likna tre gånger Yohio, men det är inte Yohiomusik de spelar utan det är en helt annan genre. Tjejerna hittar sin stil i japanska Fairy Kei men även från Lolita och Gyaru. Gruppens tre medlemmar (Molly, Holly och Polly) beskriver sig själva som tre dockor som är bosatta i ett dockhus i Dollyville. Nu ville de ut i världen för att sprida glädje och skapa gemenskap.
 
Låten de tävlar med är skriven av gruppens två grundare Emma Nors och Palle Hammarlund samt av Jimmy Jansson.
 
 
 
Behrang Miri är föddes den 17 januari 1984 i Iran men växte upp i Lund. Han är numera bosatt i Stockholm och Malmö. När Behrang deltog i Melodifestivalen 2013 (med låten "Jalla dansa sawa") var det med sina sidekicks Oscar Zia och Loulou Lamotte. Men denna gång blir istället featuring den 22-åriga Åkersbergakillen Victor Crone (som i USA går under artistnamnet Vic Heart).
 
Tävlingslåten har Behrang gjort tillsammans med Albin Johnsén, Måns Zelmerlöw och Tony Nilsson. Låten beskrivs som "mer mogen och väldigt reflektiv".
 
 
 
 
Jessica Andersson är född den 27 oktober 1973 i Skövde (numera bosatt i Trollhättan).
 
I år blir det sjätte gången som Jessica deltar i Melodifestivalen. De tidigare fem gångerna har hon fått en seger (Fames "Gime Me Your Love" år 2003), två övriga finalplatser samt en gång ej vidare från en deltävling och en gång nästan vidare från Andra chansen. Senast hon deltog var 2010 då med balladen "I Did It for Love" som slutade åtta i finalen men som sedan blev en superhit på Svensktoppen med hela 98 veckor i rad.
 
Även denna gång är det en ballad som Jessica tävlar med, som skriven och komponerad av Aleena Gibson och Fredrik Thomander.
 
 
 
Popidolen/flickfavoriten Eric Saade är tillbaka i Melodifestivalen, nu för tredje gången. Efter att ha blivit trea i Melodifestivalen 2010 med låten "Manboy" och etta med låten "Popular" året därpå (men enbart trea i Eurovision Song Contest) siktar nu Eric högt och vill gå för seger i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.
 
Eric är född den 29 oktober 1990, uppvuxen i Kattarp utanför Helsingborg men bor numera i Stockholm. Hans musikkarriär inleddes redan när han vid 13 års ålder blev upptäckt i en talangtävling och två år senare fick han sitt första skivkontrakt. 2007 startades gruppen What's Up där bl.a. Robin Stjernberg (senare Idoltvåa 2011 och Melodifestivalsvinnare 2013) ingick. Efter några år gick Eric solo och släppte sitt första musikalbum 2010, samma år som han deltog i Melodifestivalen för första gången.
 
Tävlingslåten, som är gjord av Sam Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed ”K-one” Pirouzpanah och David Kreuger, beskriver Eric som "en feelgood-låt".
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?