Helgens uttagningar: 14:e och 15:e februari

 
 
Andra veckan i februari kommer till att bli en av de största uttagningshelgerna det här året, även om de flesta länder som har uttagning denna helg enbart håller i heats/kvarts- och semifinaler. Dock är det nu fyra nationella finaler inplanerade under helgen. Läs mer nedan om vilka länder som är igång!
 

Lördag 14 februari

 
Eesti Laul - andra semifinalen
 
Estlands uttagning Eesti Laul drog igång förra veckan med den första av två semifinaler. Det är totalt 20 bidrag som tävlar genom semifinalerna, där de nu de sista tio bidragen gör upp om finalens fem sista platser. Resultatet avgörs genom kombinerad jury- och telefonröstning. Så här ser startfältet ut:
 
  1. Wilhelm – "Light up your mind"
  2. Kruuv – "Tiiu talu tütreke"
  3. Demie feat. Janice – "Kuum"
  4. NimmerSchmidt – "Kellega ma tutvusin?"
  5. Elina Born & Stig Rästa – "Goodbye to yesterday"
  6. Daniel Levi – "Burning lights"
  7. Triin Niitoja & John4 – "This is our choice"
  8. Kali Briis Band – "Idiot"
  9. Luisa Värk – "Minu päike"
  10. Mari – "Kolm päeva tagasi"
 
UMK - andra semifinalen
 
Inför: Finlands semifinal 2
Uuden Musiikin Kilpailu 2015
Datum: 2015-02-14
Tid: 20.00 - 21.30
Plats: YLE Studio 2 i Helsingfors
Röstningsprocess: 100 % tittarröster
TV-bolag/Stream: YLE 2 - Länk1
 
 
Även Finland var igång förra veckan med sin första semifinal där tittarna korade tre finalister. Denna vecka ska finalfältet fyllas på med tre finalister till. Precis som förra veckan tävlar 6 bidrag där tittarna har hela makten att avgöra vilka som ska gå till final. Rakel Liekki och Roope Salminen är programledare.
 
Panelens tankar om den andra semifinalen hittar du i denna inför-artikel!
 
 
Söngvakeppnin - final!
 
Inför: Islands final Söngvakeppnin 2015
Datum: 2015-02-14
Tid: 20.45 - 23.00
Plats: Reykjavik
Röstningsprocess: 50 % tittarröster - 50 % juryröster
TV-bolag/Stream: RÚV - Länk1
 
Den isländska uttagningen har i år innefattat två semifinaler med totalt 12 tävlande bidrag. Dessa delades upp i bägge semifinalerna, där tittarna sedan har röstat vidare tre från varje semifinal till finalen. Därefter har en jury fått utse ett wildcard bland de bidrag som tittarna ej röstade vidare (från bägge semifinalerna). Nu ska det således avgöras vem som ska få representera Island i Wien i maj.
 
Finalen är uppdelad i två omgångar. I den första omgången avgörs genom kombinerad jury- och tittaröstning. De två bidragen som fått högst totalpoäng går vidare till den andra omgången. I den avgörande omgången avgör sedan tittarna vem de vill se som ESC-representant. Observera att i den första omgången framförs samtliga bidrag på isländska, medan i andra omgången har superfinalisterna rätt att framföra låten på det språk de önskar framföra låten på i Eurovision.
 
Panelens topplistor för bidragen i Islands final hittar du här.
 
 
Italien - San Remofestivalen
 
Under hela denna vecka har den 65:e upplagan av den italienska musikfestivalen Festival della Canzone Italiana di Sanremo pågått. Förutom att festivalen genomförs har även det italienska nationella TV-bolaget RAI för avsikt att hitta Italiens ESC-representant till Wien genom denna tävling.
 
RAI har tidigare sagt att vinnaren av San Remo 2015 kommer att bli tillfrågad att få tävla för Italien i Wien, men att artisten har rätt att tack nej till erbjudandet. Om vinnarartisten tackar nej kommer det istället att bli ett internval inom RAI. 
 
I finalen återstår 16 tävlande varav en tidigare ESC-representant, Nina Zilli, är kvar i tävlan. Följande artister med tillhörande bidrag tävlar i lördagens final:
 
  • Annalisa – "Una Finestra Tra Le Stelle"
  • Bianca Atzei – "Il Solo Al Mondo"
  • Malika Ayane – "Adesso E Qui (Nostalgico Presente)"
  • Alex Britti – "Un Attimo Importante"
  • Chiara – "Straordinario"
  • Dear Jack – "Il Mondo Esplode Tranne Noi"
  • Lorenzo Fragola – "Siamo Uguali"
  • Irene Grandi – "Un Vento Senza Nome"
  • Gianluca Grignani – "Sogni Infranti"
  • Il Volo – "Grande Amore"
  • Marco Masini – "Che Giorno È"
  • Grazia di Michele & Mauro Coruzzi – "Io Sono Una Finestra"
  • Moreno – "Oggi Ti Parlo Così"
  • Nek – "Fatti Avanti Amore"
  • Nesli – "Buona Fortuna Amore"
  • Nina Zilli – "Sola"
 
Du kan se San Remofestivalen via denna länk. Sändningen startar kl. 20.35 CET.
 
 
 
Eurovizijos - sjunde showen (ESC-bidraget väljs)
 
Sedan början av januari har Litauens uttagning varit i full gång. Denna uttagning är något speciell då artist väljs genom en uttagning och låt genom en annan uttagning. Från början tävlade 12 artister i uttagningen och dessa har sedan succesivt minskat i antal till nu endast tre som kommer att göra upp om segern.
 
I den sjunde showen ska nu Litauens ESC-bidrag väljas. De tre finalisterna Mia, Monika Linkytė och Vaidas Baumila kommer att framföra de tre utvalda bidragen som är kvar i tävlan efter onlineomröstningen (två av de tre bidragen är gjorda av svenska låtskrivare). Var och en av artisterna framför respektive bidrag i sin egen tappning. Därefter kommer tittarna och juryn att rösta och den låt som fått högst totalpoäng är den låt som också vinner. Veckan därpå avgörs det vem av Mia, Monika Linkytė och Vaidas Baumila som får representera Litauen 2015.
 
De tre finalbidragen är (länkarna går till respektive bidrags demoversion):
 
- "Dangerous (S.O.S.)" (av Amir Aly, Camilla Gottschalck, Christina Schilling, Daniel Nilsson och Henrik Szabo)
 
- "The Right Way" (av Daniel Persson och Tina Almqvist Hilli)
 
- "This Time" (av Monika Liubinaitė, Vytautas Bikus).
 
Här nedan placerar panelen sin favoritlåt av de tre litauiska finalbidragen:
 
  • Robban: "This Time"
  • Alexander: "This Time"
 
 
Odbrojavanje za Beč - inför-final
 
På söndag tävlar de tre artisterna Aleksa Jelić, Bojana Stamenov och Danica Krstić om att få representera Serbien vid ESC 2015 i Wien. Inför finalen hålls ett inför-program på RTS1 som programleds av Dragana Kosjerina. Här kommer de tre finalbidragen att presenteras för tittarna, men förutom detta kommer finalisterna att framföra en mängd andra låtar (både internationella hits men också välkända serbiska bidrag). Dessutom kommer en lottning att hållas för att bestämma finalens startordning.

 
Melodifestivalen - andra deltävlingen
 

Inför: Sveriges andra deltävling Melodifestivalen 2015
Datum: 2015-02-14
Tid: 20.00 - 21.30
Plats: Malmö
Röstningsprocess: 100 % tittarröster
TV-bolag/Stream: SVT1 & HD + SVTPLAY - Länk1
 
 
På lördag sänds den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2015 från Malmö Arena i Malmö. Sju bidrag tävlar om två finalplatser och två platser i Andra chansen. Sanna Nielsen och Robin Paulsson är progamledare och Filippa Bark agerar sidekick i Green room. Här hittar du schemat för Malmöveckan.
 
I panelens inför-artikel om den andra deltävlingen får du mer info om de tävlande artisterna.
 
 
A Dal - första semifinalen
 
Inför: Ungerns första semifinal
A Dal 2015
Datum: 2015-02-14
Tid: 20.25 - 22.30 CET
Plats: Budapest
Röstningsprocess: 2 bidrag av tittare & jury + 2 bidrag av enbart tittarna
TV-bolag/Stream: M1 - Länk1 Länk2
Duna World - Länk
 
Det har blivit dags för semifinaler i den ungerska ESC-uttagningen, A Dal 2015.
 
Från början var de 30 tävlande bidrag. Nu återstår 18 bidrag som fortfarande har chansen att få representera Ungern i Wien i maj. Två semifinaler ska avgöras innan det är dags för den stora finalen, den 28:e februari. Juryn består som vanligt av Jenő Csiszár, Magdi Rúzsa (tävlade för Ungern 2007), Philip Rákay och Pierrot.
 
Ikväll avgörs den första semifinalen där endast fyra bidrag går vidare till finalen. Likt kvartsfinalerna avgörs första omgången genom kombinerad jury- och tittarröstning, där de två bidragen med högst totalpoäng går till final. Sedan avgör tittarna ytterligare två finalister. Resterande fem bidrag slås ut.
 
Panelens tankar om den första semifinalen hittar du i denna inför-artikel!
 
 

Söndag 15 februari

 
Supernova - semifinal
 
Lettlands Supernova-uttagning har nu klarat av två heats och är nu redo för semifinalen. Totalt är det åtta bidrag som har gått vidare hit: fyra som tittarna har utsett och fyra som juryn (Kaspars Roga, Guntars Račs, Dons och Ieva Kerēvica) har utsett. I semifinalen tävlar de åtta om fyra finalplatser. Följande tävlar (OBS! Startordning ej presenterad, bidragen presenteras således i bokstavsordning!):
 
 
Odbrojavanje za Beč - final!
 
Tre artister har valts ut till Serbiens final, vilka under lördagen har fått framföra olika låtar i en introduktionsshow till finalen. Under söndagen är det så dags för en jury och tittare att bestämma vilken artist som ska få representera Serbien i ESC 2015. Samtliga bidrag är komponerade av Vladimir Graić. Det kommer att stå mellan dessa (OBS! Artisterna står i bokstavsordning):
 
  • Aleksa Jelić - "Vodi me" (en: In the name of love)
  • Bojana Stamenov - "Ceo svet je moj" (en: The whole world is mine)
  • Danica Krstić - "U ime ljubavi" (en: Take me)

Sändningen sker på RTS1 och programleds av Maja Nikolić. Du kan se showen via Eurovision.tv livestream här. Den börjar 21.00 CET.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?