Helgens resultat: lördagen den 7 februari 2015

 
 
Under lördagen har det inte bara varit den första deltävlingen i Melodifestivalen och nationell final i Danmark, utan även deltävlingar/semifinaler i Estland, Finland, Island, Litauen och Ungern. Här följer nu sammanfattningar av resultaten av dessa program.
 
 

Estland: Eesti Laul, 1:a semifinalen

 
Under lördagskvällen genomfördes den första av två semifinaler av Estlands uttagning Eesti Laul. Totalt tävlade  10 bidrag om fem finalplatser. Resultatet avgjordes genom kombinerad jury- och telefonröstning.
 
Följande fem bidrag gick vidare till finalen:
 
Resterande fem bidrag åkte ur tävlingen. Dessa var:
 
  • Karl-Erik Taukar - "Päev Korraga"
  • Miina - "Kohvitassi Lugu"
  • Liis Lemsalu & Egert Milder - "Hold On"
  • Airi Vipulkumar Kansar - "Saatuse Laul"
  • Bluestocking - "Kordumatu"
 
 

Finland: UMK, 1:a semifinalen

 
Finska TV-bolaget YLE arrangerade på lördagskvällen den första semifinalen av UMK 2015. Totalt är det tre semifinaler, där 6 bidrag tävlar per semifinal. Tittarna röstar sedan fram tre bidrag per semi vilka går direkt till finalen.
 
Följande tre bidrag gick vidare till finalen:
 
Resterande tre bidrag åkte ur tävlingen. Dessa var:
 

Island: Söngvakeppnin, 2:a semifinalen

 
På lördagskvällen hölls den andra semifinalen av Islands ESC-uttagning Söngvakeppnin 2015. Av 6 stycken tävlande röstade tittarna vidare tre stycken till nästa veckas final. Därefter beslutade en jury vilket av de sex icke-kvalificerade bidragen från bägge semifinalerna som skulle bli wildcard i finalen. På det sättet är nu det isländska finalfältet komplett!
 
Följande tre bidrag gick vidare till finalen:
 
Dessutom utsågs följande bidrag till wildcard (vilket blev en av de som tävlat i denna semifinal):
 
Resterande två bidrag åkte ur tävlingen. Dessa var:
 
Nästa lördag är det dags för Islands stora final där de tre finalisterna samt wildcardet från denna semifinal möter de tre finalisterna från förra veckans semifinal. De som gick vidare förra veckan var:
 

Litauen: Eurovizijos, 6:e showen

 
Litauens uttagning Eurovizijos är i full gång och på lördagskvällen sändes den sjätte showen där fem artister tävlade om tre finalplatser. Varje artist framförde två bidrag av de 9 bidrag som återstår i låtuttagningen. Likt tidigare veckor var det endast artister och inte bidragen som röstades ut. 
 
Precis som tidigare omgångar var det jury- och tittarresultat som kombinerades för att få fram ett slutresultat. Juryn och tittarna hade lika mycket att säga till om, om än att juryerna satte dubbla poäng på artisterna eftersom att de framförde två bidrag vardera. Varje jurygrupp respektive tittarna gav 12 poäng till sin etta, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea, 7 poäng till sin fyra och 6 poäng till sin femma.
 
Efter att juryn och tittarna hade sagt sitt hade Monika Linkytė segrat med totalt 20 poäng, följt av Mia på andra plats med 19 poäng och Vaidas Baumila med också 19 poäng. Det är således bland dessa tre som avgörandet ska ske om vem som får tävla för Litauen i Wien.
 
Foto: LRT.
 
De två som fick lägst totalpoäng var Edgaras Lubys (16 poäng) och Jurgis Brūzga (12 poäng) - båda på bilden här ovanför. Det blir således dessa två som får lämna Eurovizijos.
 
Nästa vecka, den 14:e februari, avgörs det i Eurovizijos vilket bidrag som den vinnande artisten får ta med sig till Eurovision i Wien och veckan därefter hålls den avgörande artistfinalen.
 

Sverige: Melodifestivalen, 1:a deltävlingen

 
Två mycket glada finalister, bägge veteraner i tävlingen! Foto: Stina Stjernkvist/SVT.
 
Efter en spännande första deltävling i ett fullsatt Scandinavium i Göteborg så har Melodifestivalen 2015 sparkat igång på allvar. Tittarna hade all makt att bestämma och valde att skicka Eric Saade och Jessica Andersson till finalen, medan Dolly Style och Behrang Miri feat. Victor Crone får en ny möjlighet att ta sig till finalen, via Andra chansen.
 
Totalt inkom det 1 215 965 telefon- och SMS-röster. Av dessa skänktes 609 463 kronor till Radiohjälpen. Antalet telefon- och SMS-röster i kvällens deltävling är en ökning med 800 544 röster jämfört med första deltävlingen förra året.
 
Så här blev slutresultatet:
  • Till final*: Eric Saade - "Sting"
  • Till final*: Jessica Andersson - "Can't Hurt Me Now"
  • Till Andra chansen**: Behrang Miri feat. Victor Crone - "Det rår vi inte för"
  • Till Andra chansen**: Dolly Style - "Hello Hi"
  • Femma: Elize Ryd & Rickard Söderberg - "One By One"
  • Sexa: Molly Pettersson Hammar - "I'll Be Fine"
  • Sjua: Daniel Gildenlöw - "Pappa"
 
OBS! Finallåtarna är satta i karantän fram till den 28:e februari. Övriga bidrag är fria att spela så mycket man vill och önskar.
 
Följ gärna vår sammanställningssida där du får all info om Melodifestivalen 2015!
 
* Finalisterna står i bokstavsordning efter artistnamn!
** Andra chansen-tävlande står i bokstavsordning efter artistnamn!
 

Ungern: A Dal, 3:e kvartsfinalen

 
Ytterligare sex bidrag kvalificerade sig vidare till semifinalerna av ungerska "A Dal" under lördagskvällen när den andra kvartsfinalen avgjordes. Fem av de valdes via juryn & tittarna medan det sjätte bidraget utsågs helt och hållet av tittarna.
 
När de fem semifinalisterna från juryn och tittarna hade valts fram, valde tittarna till slut att låta Spoon med låten "Keep Marching On" knipa den allra sista semifinalplatsen. Nu är semifinalerna kompletta och från nästa vecka är det dags för ungerska TV-publiken och A Dals jury att utse de första finalisterna.
 
De kvalificerande sex bidragen blev (i resultatordning):
 
 
De utslagna fyra bidragen var följande (i resultatordning):
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?