Vårnytt vecka 18

 
 
Här kommer en uppdateringar kring vad som har hänt kring ESC.
 
 

Nu är årets ESC-scen färdigställd

 
Scenen är klar. Foto: Thomas Hangweyrer/ORF.
 
Sedan början av april har ORF officiellt tagit över ansvaret för Wiener Stadthalle i Wien och därmed också startat bygget för scenen och publikplatser. I förra veckan publicerade Eurovision.tv de första officiella bilderna från scenbyggets färdigställande. Enligt bilderna ser det ut som att scenen kommer att vara betydligt mindre jämfört med exempelvis förra årets scen. Fler bilder hittar du via denna länk!
 
Dessutom har nu arenan utvändigt fått ett nytt utseende. Årets temaslogan "Building Bridges" har satts fast runtom arenan för att visa att tävlingen nu är på gång. Så här ser det ut just nu (fler bilder hittas här):
 
Foto: H.M. Prainsack/ORF.
 
Samtidigt har även Eurovision.tv nu ändrat strukturen så att det officiella temat även gäller för webbplatsen. Temat har övergått från svart till lila precis som det ser ut på bilden på arenan här ovanför.
 

Ny budgeträkning för ORF

 
Efter förra årets Eurovision i Köpenhamn kom budgeten att överskridas rejält vilket orsakade en hel del problem efter tävlingens avslut. Direkt efter att Österrike tog över stafettpinnen från Danmark sattes en budget på drygt 20 miljoner euro (motsvarande 190 miljoner svenska kronor). Nu visar det sig dock att den budgeten ej håller. Enligt våra Eurovisionskollegor ESCSverige är ORF:s budget uppe i 35 miljoner euro, alltså 15 miljoner mer än beräknat - innan ens tävlingen har avgjorts! Detta kan jämföras med SVT:s arrangemang i Malmö 2013 som kostade 15 miljoner euro (ca 125 miljoner svenska kronor).
 

Mariette Hansson delar ut Sveriges poäng i ESC-finalen

 
Foto: Janne Danielsson/SVT.
 
Förra året var det Alcazar som fick äran, i år är det Mariette Hansson som får dela ut Sveriges poäng i Eurovisionsfinalen den 23 maj. Mariette deltog tidigare i år i Melodifestivalen med låten "Don't Stop Believing" som slutade trea i MF-finalen. Sedan dess har hon snickrat på sin kommande EP och den turné hon ska genomföra i sommar.
 
Till SVT säger Mariette att "Det brukar vara väldigt propert och trevligt. Kanske lite stelt och övertrevligt. Jag ska försöka att inte vara stel, även om jag kommer att vara nervös" och tillägger att "Jag blir nog ganska rak och bara för fram Sveriges röster. Det är en stor ära, ett hedersuppdrag". På frågan vad det värsta som kan hända svarar hon att "Jag vet inte ... Om signalen inte går fram så att jag är med i tv utan att veta det och sitter och äter en muffin, haha".
 
De fem senaste poängutdelarna för Sverige:
  • 2014: Alcazar
  • 2013: Yohio
  • 2012: Sarah Dawn Finer (som Lynda Woodruff)
  • 2011: Danny Saucedo
  • 2010: Eric Saade
 

Vem står värd om Australien vinner?

 
När nyheten om att Australien skulle komma att tävla i årets Eurovision kom i vintras blev det en chock för många - både glatt och ilsket. Många undrade varför men fick snart svaret att ESC är otroligt populärt i Australien och att de nu får medverka en gång - året då ESC firar 60 år. En fråga som kom fram var vad som skulle hända ifall att Australien vinner. Svaret är entydigt att ESC förläggs ej i Australien ifall att det sker, utan Australien får stå co-värd med ett annat tävlingsland i Europa 2016.
 
Något chockande blev det då när Christer Björkman i SVT:s "Inför ESC" i tisdags svarade att om Australien skulle vinna 2015 så kommer de stå värd med Tyskland. Uttalandet har väckt frågor så därför kontaktade ESCToday det tyska nationella TV-bolaget NDR och fick svaret att uppgiften om vilket land som går in som värdland vid en eventuell australisk seger avgörs först efter årets upplaga.
 

Årets ESC teckenspråkstolkas

 
För första gången någonsin kommer en Eurovision Song Contest att teckenspråkstolkas. Det gäller i år för samtliga låtar som tävlar i semifinalerna och i finalen, samt hela sändningarna i övrigt. Låtarna översätts till internationellt teckenspråk och de kommer att framföras av döva artister. Även programledarnas kommer att teckentolkas. För Sverige kommer teckenspråkstolkningen kunna ses via SVT Play.
 

Skynda att fynda biljetter till tävlingen

 
I skrivande stund finns det fortfarande biljetter kvar att köpa till de nio showerna under Eurovisionsveckan 18-23 maj. Hårdast biljetttryck är det till de tre direktsändningarna samt finalens genrep men även där finns det platser kvar. Köp dina biljetter på Oetickets.com - så här ser det ut just nu:
 
Reservation för eventuella förändringar & slutförsäljningar.
 
Semifinal 1
* Juryshow måndag 18 maj kl. 21:00 (juryerna röstar)
** Sittplats kategori A-D samt ståplatser finns kvar. Biljettpris varierar mellan 18-69 euro per biljett.
 
* Familjeshow tisdag 19 maj kl. 15:00
** Sittplats kategori A-D samt ståplatser finns kvar. Biljettpris varierar mellan 14-49 euro per biljett.
 
* Direktsändning tisdag 19 maj kl. 21:00
** Sittplats kategori B samt ståplats finns kvar. Biljettpris 99 euro per biljett.
 
 
Semifinal 2
* Juryshow onsdag 20 maj kl. 21:00 (juryerna röstar)
** Sittplats kategori A-D samt ståplatser finns kvar. Biljettpris varierar mellan 18-69 euro per biljett.
 
* Familjeshow torsdag 21 maj kl. 15:00
** Sittplats kategori A-D samt ståplatser finns kvar. Biljettpris varierar mellan 14-49 euro per biljett.
 
* Direktsändning torsdag 21 maj kl. 21:00
** Endast ståplatser finns kvar. Biljettpris 99 euro per biljett.
 
 
Finalen
* Juryshow fredag 22 maj kl. 21:00 (juryerna röstar)
** Endast ståplatser finns kvar. Biljettpris 79 euro per biljett.
 
* Familjeshow lördag 23 maj kl. 15:00
** Endast ståplatser finns kvar. Biljettpris 49 euro per biljett.
 
* Direktsändning lördag 23 maj kl. 21:00
** UTSÅLT!
 

Premiär för finlandssvenska "De Eurovisa"

 
Foto: Yle
 
I går sändes det första av fyra inför-ESC program “De Eurovisa“ i finlandssvenska YLE 5.
Programledare är Eva Frantz som tillsammans med olika panelmedlemmar bedömer årets 40 ESC-bidrag.
Det första avsnittet går att se på webben via denna länk.
 
Mycket nöje!
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?