Skottland röstar för självständighet idag

 
I 307 år har Skottland varit en del av Storbritannien. I dag kan det vara historia. 97 procent av skottarna, 4,2 miljoner, har röstregistrerat sig och går nu mot valurnorna för att rösta om Skottland ska bli självständigt eller fortsätta att vara en del av Storbritannien. Klockan 23 i kväll, svensk tid, stänger vallokalerna i Skottland och sent ikväll eller på tidig fredagsmorgon kommer ett definitivt besked.
 
Skottland har genom åren fått tävla som en del av Storbritannien, men på senare år har det funnits ett intresse hos det skottska partiet SNP för att Skottland ska få tävla som ett självständigt land i ESC. Enligt EBU har detta dock inte varit möjligt på grund av att BBC har ensamrätt på att tävla för Storbritannien som hel union. Men den omröstning som nu sker kan kanske ändra på saker och ting. Det skotska TV-bolaget SBS söker medlemskap i EBU för att Skottland ska få tävla. Skulle Skottland röstas som till en självständig stat skulle en möjlig ESC-debut ske år 2017.
 
Genom åren har några skotska deltagare representerat Storbritannien och vi på ESC-Panelen tänkte därför uppmärksamma just dessa en dag som denna.
 

Kenneth McKellar

 
Operatenoren Kenneth McKellar är född den 23 juni 1927. Han utbildade sig till operasångare på Royal College of Music. Under sin karriär gjorde han turnéer till USA och Kanada, men även till andra länder. Han har släppt ett antal musikalbum varav ett som spelades in på afrikaans inför en turné i Sydafrika i oktober 1970. Kenneth McKellar avled den 9 april 2010, 82 år gammal.
 
Hösten 1965 valdes McKellar ut av BBC att representera Storbritannien i ESC 1966. Det var dock tittarna som avgjorde vilken låt han skulle tävla med (genom poströstning) där det fanns fem bidrag att välja bland däribland bidraget "A Touch Of The Tartan". Det blev slutligen låten "A Man Without Love". I ESC-finalen slutade låten sedan på nionde plats, vilket var Storbritanniens dittills sämsta slutplacering. Först 1978 placerade sig ett bidrag sämre än så från Storbritannien.
 
Här nedan kan du lyssna på ESC-låten i helhetsversion.
 
 
 

Lulu

 
Föddes den 3 november 1948 som Marie McDonald McLaughlin Lawrie. Under sin artistkarriär har hon istället tagit namnet Lulu Kennedy-Cairns eller kort och gott Lulu. Hennes karriär har varit aktiv sedan 1960-talet och Lulu är nog mest känd för att ha sjungit låten "To Sir with Love" i filmen med samma namn samt att ha sjungit titellåten till James Bond-filmen Mannen med den gyllene pistolen år 1974.
 
Lulu har som artist både medverkat i TV-serier men har haft ett fokus kring Eurovision Song Contest. 1969 togs Lulu ut internt som artist och framförde sedan sex stycken bidrag, där låten "Boom Bang-a-Bang" vann. I Eurovision blev det sedan stor succé när låten vann - dock med tre andra vinnare också! Eftersom det inte fanns någon regel kring hur man nu skulle utse en vinnare valdes de samtliga fyra länderna till vinnare. Detta fick sedan de nordiska länderna och några till att hoppa av ESC till året därpå. Efter sin egen medverkan har hon vid några tillfällen dykt upp i andra ESC-sammanhang, men då enbart som programledare/bedömare.
 
Här är Lulus Eurovisionlåt:
 

Rikki

 
Rikki eller Richard Peebles som han egentligen heter är född 1956 i Glasgow i Skottland. År 1987 ställde han upp i Storbritanniens uttagning till ESC med den egenskrivna låten "Only The Light". I den nationella finalen segrade han med 112 poäng, tätt följd av tvåan Ann Turner som fick 101 poäng. I Eurovisionen gick det dock ganska dåligt för Rikki. Totalt sätt hamnade han på 13e plats av 22 tävlande, vilket var Storbritanniens dittills sämsta slutplacering. Det här ledde till att varken "Only The Light" eller Rikkis album som släpptes samma år blev någon större succé.
 
 

Scott Fitzgerald

 
Han är född som William McPhail den 28 april 1948 i Glasgow men använder Scott som artistnamn. Han hade sin största tid under 1970-talet och 1980-talet. Hans största framgång kom med låten "If I Had Words" med sångerskan Yvonne Keeley år 1978. Den nådde nr 3 i brittiska singellistan samma år och kom att bli en stor hit i Skandiavien, i Nederländerna, Belgien, Australien och Nya Zeeland. Scott kom år 1992 att återförenas med Keeley med låten "United We Stand".
 
År 1988 deltog Scott i Storbritanniens nationella uttagning till ESC samma år med låten "Go". För första gången kunde tittarna telefonrösta fram segraren vilket blev Scott. Låten skrevs av Julie Forsyth som också deltog i kören när bidraget framfördes i Eurovision Song Contest. Scott slutade sedan på andra plats i ESC, endast en poäng från Schweiz' Celine Dion som tog hem segern det året.
 
Här nedan kan du lyssna på ESC-låten i helhet:
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?