Semifinalens historia

Alla ESC-logotyper sedan 2004. Foto: EBU (OBS! Bilden är ett montage!)
 
I år är det 11 år sedan EBU införde semifinalssystemet i Eurovision Song Contest. I och med detta kan fler länder delta och en begränsning behöver egentligen inte ges. Nu under hösten kommer vi på ESC-Panelen att gå igenom år för år våra favoriter bland de som inte tog sig till final. Det kommer bli ett tävlingsmoment som vi berättar om några dagar. Här följer nu semifinalens historia.
 
Intresset för länder att delta Eurovision Song Contest har varit stort under en längre tid, inte minst sedan början av 1990-talet när Sovjetunionen och Jugoslavien föll och dess länder blev fria stater. EBU försökte länge hålla antalet tävlande länder kring 25 stycken per år, och då fick de länder som placerat sig sämst avstå minst ett år för att göra plats för andra länder osv. En semifinal infördes dock 1996 under ett försöksår där alla länder utom värdlandet (som var Norge) fick förkvala in till finalen. Detta slopades till 1997 och tidigare regler fortsatte att gälla.
 

Semifinalen införs

Innan omröstningen i finalen år 2003 började sade den då avgående Eurovisionchefen att från 2004 skulle en semifinal införas i tävlingen, vilket möjliggjorde att fler länder kunde delta. År 2003 tävlade hela 26 länder i finalen, vilket då var ett nytt rekord. När Turkiet fick arrangera tävlingen 2004 deltog hela 36 länder. Det som semifinalen innebar då var att alla länder som i finalen 2003 hade placerat sig på plats 1-10 samt de så kallade "Big Four"-länderna Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland blev direktkvalificerade till finalen. Resterande länder från som hade tävlat 2003 (och som ställde upp 2004) samt de nytillkomna år 2004 fick kvala i semin om 10 finalplatser. Om ett eller fler av "Big Four"-länderna hade kommit topp 10 fick den som hade blivit elva gå direkt till final, därefter tolvan osv.
 
Resultatet med att ha semifinal i tävlingen växte enormt på kort tid. År 2004 tävlade 22 länder i semin, året därpå 25 länder, år 2006 var det 23 länder i semin och 2007 hela 28 länder.
 

Semifinalen utökas

På grund av att nya röstningsmönster tillkommit i tävlingen utökades semifinalen med en till semifinal 2008. Detta innebar att alla länder som ville vara med och tävla utom "Big Four"-länderna och värdlandet får gå genom en av två semifinaler. I varje semifinal är det endast de länder som tävlar + två-tre extraröstande länder (direktkvalificerade länder) som får rösta. Länderna lottas till semifinalerna genom 5-6 röstningsgrupper (likt i sportens värld). På så sätt minskas röstningsmönstren och tävlingen jämnas ut mer.
 
Sedan 2008 har som mest 38 länder tävlat i semifinalerna, då uppdelade med 19 länder per semifinal. På senare år har antalet länder minskat något till att i år nå totalsiffran 31 länder. Hur framtiden ser ut med hur många länder som deltar återstår att se. Men det blir i alla fall även två semifinaler när ESC kommer till Wien i maj nästa år.
 
Totalt mellan åren 2004-2014 har 345 länder fått kvala i semifinaler och av dessa har 180 gått till final. Av de länder som sedan segrat i final är det 9 som har varit semifinalister och endast 2 direktkvalificerade.
 

ESC-Panelen firar semifinalens 11-årsjubileum!

 
I och med att det har gått så många år nu med detta system tänker vi i ESC-Panelen under hösten uppmärksamma detta på vårt egna sätt. Vi kommer ha artiklar där vi presenterar år för år vilka som var våra favoriter just de åren av de som inte gick vidare. Kanske att man ändå minns just den favoriten från det året, någon som helt enkelt borde ha gått vidare till finalen. Det kommer att bli en tävling där panelen ger individuella poäng och utser vinnare. Mer information kommer inom några dagar.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?