Nu öppnar antagningen till Melodifestivalen 2015

 
 
Idag den 1 september kl. 09:00 öppnar SVT antagningen till Melodifestivalen 2015. Vill du ta chansen att få möjlighet att delta har du fram till den 16 september kl. 08:59 på dig att ladda upp din/a låt/ar via Melodifestivalens hemsida.
 
Under sommaren har SVT haft locket på gällande hur många bidrag som ska tas ut till Melodifestivalen 2015. Enligt reglerna ska tävlingen bestå av "ett antal deltävlingar och en final". Denna mening har funnits med i regelverket i många år men tidigare år har det stått klart och tydligt att "32 bidrag tävlar". Blir det en förändring, det får vi se när SVT presenterar vilka städer som ska besökas i vår. Om det nu ens blir olika städer, vem vet...
 
Bortser man från detta så kommer antagningen att ske på följande sätt:
 
  1. Bidrag skickas in till SVT som ljudfiler på Melodifestivalens hemsida.
  2. Den 16 september stänger antagningen.
  3. SVT lyssnar igenom alla inkomna bidrag och tar ut ca 1000 stycken till urvalsjuryn.
  4. Urvalsjuryn väljer sedan ut sin halva (X bidrag) till startfältet.
  5. SVT kompletterar resterande halva (X bidrag) till startfältet.
  6. Artister väljs ut.
  7. SVT presenterar startfältet.
 

Regelverket

 
I juni publicerade SVT regelverket för Melodifestivalen 2015 som i sammanfattad form ser ut så här:
 
- Vem som helst utom SVT-anställda får skicka in bidrag till tävlingen.
 
- Utländska upphovsmän får också delta men då i kombination med minst 1 svensk upphovsman. Sista folkbokföringsdatum måste vara idag (läs 1 september 2014).
 
- Cirka 30 procent av startfältet kommer ges plats åt bidrag som framförs på svenska.
 
- Cirka 50 procent av startfältet ska ha bidrag med minst 1 kvinnlig upphovsman.
 
- Ett tävlingsbidrag måste vara minst 2 minuter långt men max 3 minuter långt.
 
- Endast nyskrivna och aldrig tidigare publicerade låtar tillåts vara med i tävlingen.
 
- Språkvalet är fritt, samma låt kan skickas in på olika versioner men SVT väljer då låtversion.
 
- Som tävlande artist måste man vara minst 16 år gammal (före maj 2015). Det finns ingen övre åldersgräns. Observera att det inte finns någon åldersgräns för låtskrivare.
 
- Max 8 personer per tävlingsbidrag tillåts vara på scenen vid framförandet och förinspelad körsång är tillåten. Det är också tillåtet att ha ett liveinstrument. Om vinnarbidraget innehåller hela eller delar av dessa kriterier måste bidraget kunna arrangeras om till ESC.
 
- Sveriges Television har all beslutsrätt gällande tävlingen, dess bidrag och artister och kan närsomhelst diskvalificera bidrag som bryter mot tävlingsreglerna.
 

Viktigt att tänka på

 
När du skickar in ditt/dina/era bidrag till Melodifestivalen är det viktigt att tänka på följande saker:
 
Vilken del av antagningen skickar jag bidraget till?
- Om du är en etablerad upphovsman som har haft musik utgiven sedan tidigare på exempelvis kommersiella skivbolag så ska du skicka bidraget/bidragen till Ordinarie tävling. Om du är etablerad upphovsman måste du kunna ange en så kallad ISRC-kod som anger detta. Om ni är flera upphovsmän till ett bidrag räcker det med att en av er är tidigare etablerad.
- Om du inte har haft musik utgiven sedan tidigare (syfte på kommersiell musik via sådana skivbolag) ska du skicka bidraget/bidragen till Allmänhetens tävling.
 
Godkänna reglerna
När du skickar in bidrag (oavsett kategori ovan) så måste du godkänna SVT:s regelverks samtliga sektioner. Observera också att du måste godkänna EBU:s regler för ESC 2015, vilket bl.a. innebär att ditt/dina bidrag får inte ha varit publicerade offentligt före idag (1 september).
 
Avslutningsvis, ett ord från Christer Björkman, som är Melodifestivalens producent:
 
"Vi är så stolta och glada över bronsplatsen i Eurovision Song Contest. Den känslan tar vi med oss i vårt arbete med Melodifestivalen 2015. Som vanligt efterlyser vi låtar på olika språk, i olika genrer och i olika stilar. Mångfald och variation är en viktig del av Melodifestivalen."
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?