Höstnytt vecka 40


Första riktiga veckan i oktober närmar sig och det är höst på allvar. Således dags för en ny koll på det senaste inför ESC och Melodifestivalen!
 

Vilka blir programledare för Melodifestivalen 2015?

 
Om bara två timmar presenterar SVT vilka som blir programledare. Från SVT:s sida har det varit locket på om detta och få tidningar har spekulerat i frågan. Det enda som SVT själva har sagt är att det blir mer än en programledare. Om detta sedan innebär en ny do, en trio eller kanske olika programledarpar som har förekommit förut är alltså upp till bevis om bara två timmar. ESC-Panelen återkommer förstås med en artikel om vilka det sedan blev.
 

Antagningar öppna till flera länder nu

 
Vi har tidigare berättat om de ESC-länder som nu planerar för fullt hur de ska välja ut artist och bidrag. Ett av dessa länder är Schweiz. Från nu den 29 september fram till den 27 oktober kl. 08:00 kan vem som helst ladda upp bidrag till TV-bolagen SRF/RTR:s uttagning. Därefter röstas 9 bidrag fram genom tittarröstning och juryröstning. Läs mer om denna uttagning i vår artikel här.
 
Under de kommande veckorna kommer Robban att ge sina tips på bra bidrag som finns i denna uttagning. Dessa kommer att publiceras här i Höstnytt, något att se fram emot för alla med andra ord! 
 

Italien och Österrike ger besked

 
På måndagen kom Italiens nationella TV-bolag RAI ut med nyheten att Italiens artist kommer att väljas ut genom den årliga San Remo-festivalen. Den artist som vinner San Remo-festivalen 2015 kommer att erbjudas att tävla för Italien i Wien (artisten har alltså rätt att tacka nej). Dock är det inte sagt hur låten ska väljas ut.
 
Österrike har nu också gett fler klara besked om hur deras uttagning ska gå till. Det blir fyra shower och artisterna ska väljas ut av en expertpanel, däribland artisterna Anna F. och Alex Deutsch ska medverka i. Anna F. kommer också fungera som artistcoach. Flera internationella låtskrivare, kompositörer och musikproducenter kommer att bjudas in, allt för att ORF ska kunna ta fram en artist och låt som håller internationell klass till ESC på hemmaplan. En final ska hållas i februari månad, det är ännu inte sagt när de övriga programmen ska sändas.
 

Nu blir det mycket ESC

 
Nu är det mer eller mindre höst och det innebär att ESC-säsongen drar igång på allvar. Före den 10 oktober kan anmälda ESC-länder dra tillbaka sin anmälan utan att få ekonomiskt straff. Om någon gör detta eller om det blir fler som kommer till kommer alltså följas upp nu. Hittills är det mellan 34-38 länder som har anmält deltagande. Egentligen återstår endast Albanien och San Marino i att officiellt bekräfta hur de vill göra. Det kommer också finnas med en hel del spekulationer i leken såsom vilka artister som ska få tävla i exempelvis Serbiens nationella final.
 

Junior ESC 2014: 16 tävlande, flera återvändare

 
Kroatien tackade nyligen nej till att delta i ESC 2015, men ställer upp i Junior ESC på Malta i november. Utöver Kroatiens återvändande gör även Bulgarien, Cypern och Serbien samma sak som Kroatien. Till detta kommer även Italien, Montenegro och Slovenien att göra debut i JESC. Totalt är nu 16 länder bekräftade, vilket är det största deltagandet sedan år 2007.
 
Nederländska TV-kanalen AVRO håller dessutom på att förbereda inför sin uttagning till 2015 års Junior ESC. Läs mer om detta här.
 

ESC-Panelens topplistor för utslagna semifinalländer

 
Under hösten kommer vi på ESC-Panelen att ranka de bidrag som inte gick vidare till finalen åren 2004-2014. Detta gör vi för att uppmärksamma att det nu har gått 11 år sedan EBU införde semifinalsystemet i ESC.
 
Varje söndag (med start igår, 28 september) publicerar vi en ny artikel om respektive år. Panelmedlemmarnas enskilda topplistor omvandlas sedan till poäng. Den som vi gemensamt ger högst totalpoäng till vinner det årets omgång. Därefter går vinnarna till en superfinal i december där vi korar den bästa av de som aldrig fick en chans till i en riktig ESC-final. Följ gärna denna tävling och kommentera gärna vilka som var dina favoriter av de som aldrig fick chansen att gå vidare.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?