Höstnytt vecka 39

 
Dags för en ny koll på det senaste inför ESC och Melodifestivalen!
 

Stora förändringar i Melodifestivalen

 
Efter tre månaders spekulationer har SVT äntligen gått ut med information om upplägget för Melodifestivalen 2015. Sammanfattat blir det en rad stora förändringar där de tre stora förändringarna är att det blir fyra färre bidrag i deltävlingarna, att två fler bidrag går vidare till final och att i finalen tävlar 12 bidrag om segern. Det blir således första gången på 18 år så många bidrag tävlar i en final. I stort sätt behåller annars tävlingen samma format som det har varit sedan 2002 (sex veckors tävlande blir det) och som tävlingen sedan har utvecklats de senaste åren. Däremot blir det nya röstningsregler. Begränsningar gäller att man får numera max rösta 20 gånger på en och samma låt per deltävling. Man kan alltså rösta på samtliga bidrag om man så vill men som mest 20 gånger.
 
Läs mer om förändringarna i vår artikel här.
 
Igår söndag meddelades det att Christel Tholse Willers tar över som chef för Melodifestivalen. Hon har tidigare arbetat med Melodifestivalen (mellan 2003 och 2008) och var dessutom kommunikationschef för ESC 2013 i Malmö.
 

Reaktioner på förändringarna

 
Förändringarna i Melodifestivalen mottogs med blandade reaktioner. Aftonbladets krönikör Markus Larsson beskrev sina reaktioner med bland annat följande:
 
"Det är inte så att man trillar ut genom fönstret, landar i baksätet på en raggarbil och ropar ”full gas till Kristianstad” av hänförd förvåning."samt "Det motsägelsefulla i denna lilla tonartshöjning – vad vore människan utan paradoxer? – är att finalen kommer innehålla tolv artister i stället för tio. Förut var det tio, nu är det tolv. Anledningen är att hela fyra artister – oj, oj, oj – från och med nästa år går vidare till final från Andra chansen."
 
Poplights krönikör Ludvig Alfredsson sade om vinst- och förlustchanserna med de nya reglerna:
 
"Om vi nu ska köra lite matematik och sånt: ställer du alltså upp nu i Melodifestivalen så har du slumpmässigt *nästan* 50/50-chans att ta dig till final. Eller ja, 43% chans. Du har mer än en 50/50-chans att hamna i topp 4. Likaså har du också 3,5% chans att vinna om slumpen avgjort, men nu ska vi ju inte vara så positiva och optimistiska. Se det istället som att du har 96,5% chans att förlora. Grattis."
 
ESC-Panelens skribent Hollac16 har tidigare under denna månad skrivit om varför SVT inte borde ha förändrat tävlingen. Läs gärna det inlägget här.
 

Hur många länder är med i ESC?

 
Deadline för tävlande länder att lämna in ansökan om att få delta i ESC nästa år har gått ut, men fortfarande har TV-bolagen chansen att dra sig ur och även lämna senare besked. Den 10 oktober stängs dock dörren att hoppa av utan att få ekonomiskt straff från EBU.
 
Hur många är då med nästa år? I skrivande stund varierar det från källa till källa hur många länder som egentligen ska vara med. Det finns dock just nu uppgifter som talar för att det blir någonstans mellan 34-39 länder som ska delta. Men då saknas riktiga bekräftelser för flera länder däribland Polen, Ungern och San Marino samt att flera länder är fortfarande osäkra på sitt deltagande. Det kommer därför vara en öppen diskussion fram till åtminstone 10 oktober, kanske längre än så beroende på när EBU släpper deltagarlistan.
 

Vilka länder har nationell uttagning?

 
Även om det är en öppen diskussion kring vilka länder som ska delta så finns det länder som det är 100% säkert ska delta i ESC i Wien nästa år. Bland följande vet vi också vilka länder som ska ha uttagning:
 
- Albanien anordnar Festivali i Këngës 53 som hålls i december. Det är inte helt bekräftat ännu, men det är troligen återigen den tävlingen som avgör Albaniens bidrag och artist.
 
- Cypern håller i en nationell uttagning med final i januari.
 
- Danmark kör Dansk Melodi Grand Prix med final den 7 februari.
 
- Estlands Eesti Laul har final den 21 februari.
 
- Finlands UMK får final i mars.
 
- Makedoniens Skopje Fest går nu först ut för ESC-säsongen med final redan den 13 november!
 
- Maltas uttagning körs med semifinal och final en vecka senare, den 21-22 november. Tävlingen hålls i samma arena som Junior ESC 2014 ska hållas i.
 
- Norge kör på Norsk Melodi Grand Prix. Datum ej fastställda.
 
- Schweiz nationella uttagning är redan igång med kanalernas uttagningar. Storfinalen går av stapeln den 31 januari.
 
- Sverige kör Melodifestivalen. Datum ej fastställda, men gissningsvis februari-mars.
 
- Tyskland kör på Unser Song Für Österreich den 5 mars.
 
- Värdlandet Österrike kommer också att hålla i en nationell uttagning med final i mars.
 
- Frankrike och Montenegro kör internval.
 
- Övriga länder har inte meddelat metodval för att välja ut artist och bidrag ännu.
 

Manusförändringar i ESC?

 
I helgen höll EBU i Eurovision Creative Days i Berlin, där EBU bjöd in till seminarier. Ett sådant var att bland annat diskutera kommentatorernas roll i ESC. Edward af Sillén från Sverige var en av de som fick berätta om sin roll som kommentator. Han menar på att det är viktigt att programledarna samarbetar med kommentatorerna i manuset så att de dels inte pratar i mun på varandra under sändningarna och att tv-tittarna därigenom inte missar viktig och spännande information. Andi Knoll, som har varit kommentator för österrikisk TV kunde tillägga att kommentatorerna situation har förändrats i och med sociala medier.
 

ESC-Panelens semifinalstävling

 
Nu inleder ESC-Panelen sin tävling där vi hyllar de länder som åkte ur semifinalerna åren 2004-2014. Vi kommer varje söndag fram till mitten av december publicera ett nytt år där vi ger historia om det årets tävling. Varje panelmedlem kommer sedan att ranka bidragen och ge poäng. Det land som sedan vinner varje års omgång går vidare till en superfinal i december där panelen korar den vi tyckt har varit allra bäst.
 

ESC-Panelen anno 2014-2015

 
Avslutningsvis ska vi presentera vilka som kommer sitta med i panelen från nu och framåt. Efter våren och sommaren har Jim valt att sluta i panelen. Vi tackar Jim för denna tid och önskar honom allt gott i framtiden.
 
Från nu kommer vi vara fem stycken i panelen: Erik, Felix, Haris, Hollac16 och Robban. I denna säsong kommer vi fokusera mer på de andra ESC-ländernas egna uttagningar med information, rankinglistor, betygsättning och kommentarer. Vi kommer finnas med hela vägen till Wien och även såklart efteråt. Kom gärna med feedback och kommentarer, det är alltid uppskattat.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?