ESC 2015: Info om några länders uttagningar

 
En del länder som har bekräftat deltagande i ESC 2015 har också gått ut med information om hur de ska välja artist och bidrag. ESC-Panelen har sedan i somras gått ut med information om vissa länders uttagningar. Här följer en sammanfattning av ytterligare länder som den senaste tiden har meddelat uttagningsform.
 

Estland: Eesti Laul 2015

 
Eesti Laul 2015 kommer att bestå av två semifinaler och en final. Semifinalerna hålls den 7:e och 14:e februari och finalen den 21:a februari i Tallinn. Totalt väljs 20 bidrag ut att tävla, där tio tävlar i respektive semifinal. De fem bidragen per semifinal som får flest röster går vidare till finalen.
 
Finalen är likt tidigare år uppdelad i två omgångar. Först framförs bidragen och de tre bäst placerade bidragen går till den andra omgången (förra året gick två bidrag vidare). Där görs en andra röstningsrunda som avgör vem som får tävla för Estland i Wien i maj nästa år.
 
Fram till den 1 december tar ERR (nationella TV-bolaget) emot bidrag till Eesti Laul. Senast den 5 december presenteras vilka 20 bidrag som ska tävla. På ERR:s hemsida kan man läsa om regelverket (på estniska) för tävlingen, en grundregel är dock att man måste vara estnisk medborgare eller bosatt i Estland för att få skicka in bidrag.
 

Island: Söngvakeppni Sjónvarpsins 2015

 
Söngvakeppni Sjóngvarpsins 2015 kommer att hållas i februari 2015. Det är inte ännu sagt om det blir deltävlingar innan finalen och i så fall hur många deltävlingar det blir. Mellan den 26 september och 20 oktober kan man skicka in bidrag till tävlingen. Därefter tar en urvalsjury över som får välja ut vilka bidrag som ska få tävla. En nyhet för året är att minst halva startfältet ska bestå av bidrag som har minst 1 kvinnlig upphovsman (precis som i svenska Melodifestivalen).
 
För att få både skicka in bidrag och tävla i den isländska uttagningen måste man vara isländsk medborgare (folkbokförd senast 1 september i år). Bidragsinskickningen sker enbart via uppladdning av ljudfiler på RÚV:s hemsida (nationella TV-bolaget) och man får som mest skicka in två bidrag. Dock kan man stå som andra upphovsman på fler bidrag än två. Samtliga tävlande bidrag måste framföras på isländska, men i finalomgången tillåts även framförande på andra språk. Vinnarlåten har rätt att översättas till annat språk vid tävlan i ESC. Mer information hittar du här.
 

Litauen: Eurovizijos

 
Eurovizijos kommer likt 2014 års uttagning att bestå av 8 shower och även det här året kommer artist respektive låt att väljas i separata program. I finalen kommer det därför troligen bli så att finalisterna får framföra samma bidrag men i olika versioner. Finalen kommer äga rum i Vilnius i slutet av februari 2015. Vem som helst i hela världen får skicka in bidrag, men för att få tävla som artist måste man vara litauisk medborgare. Inskicket av bidrag har dock inte öppnat ännu.
 
Formatet kring Eurovizijos användes som sagt redan i våras för att ta ut Litauens artist och bidrag till ESC 2014. På litauisk TV var formatet mycket populärt och det fick höga tittarsiffror.
 

Serbien: Nationell final

 
Serbien har nu bekräftat sitt deltagande i ESC 2015 och har sagt att det blir en nationell final som ska utse landets artist och bidrag. Totalt kommer 3 artister väljas ut som alla kommer få varsin låt komponerade av den serbiske kompositören Vladimir Graić. Han är mest känd för att år 2007 komponerade låten "Molitva", Serbiens första ESC-vinnarlåt (tillsammans med Saša Milošević Mare). I Eurovisionsammanhang har han också komponerat Sloveniens ESC-bidrag "Verjamem" år 2012 (tillsammans med gruppen Hari Mata Hari och Igor Pirkovič).
 
Hur själva uttagningen kommer att se ut i övrigt har inte sagts ännu. Det har heller inte meddelats sändningsdatum.
 

Tyskland: Unser Song Für Österreich

 
Unser Song Für Österreich kommer se ut på samma sätt som den gjorde till 2014 års tävling. Totalt väljs åtta akter ut att tävla. Av dessa består sju av så kallade etablerade artister samt ett allmänt wildcard. Själva storfinal av Unser Song Für Österreich hålls den 5 mars 2015 och det är TV-tittarna som röstar fram vinnaren. Barbara Schoneberg kommer att vara programledare.
 
Innan Unser Song Für Österreich äger rum ska wildcardet utses, vilket görs genom TV-programmet Clubkonzert den 19 februari 2015. I programmet tävlar 10 artister, vilka har blivit utvalda genom att intresserade oetablerade artister (både soloartister, duos, grupper, band etc.) kunde skicka in bidrag. Vinnaren av Clubkonzert får sedan gå vidare till Unser Song Für Österreich. Mer info om wildcardtävlingen finns här.
 

Vitryssland: Nationell final

 
Vitryska TV-kanalen BRTC har sagt att deras uttagning kommer att bestå av en nationell final. Hur denna kommer att se ut är inte sagt, däremot håller detaljer på att finslipas.
 

Österrike: Nationell uttagning

 
Värdlandet kommer att arrangera en nationell uttagning som kommer att bestå av ett antal shower. En final kommer att hållas i månadsskiftet februari/mars 2015. Inga sändningsdatum, regler eller övrig information har publicerats av ORF ännu. År 2014 utsågs vinnaren internt, men 2013 hölls den nationella finalen Österreich rockt den Song Contest som utsåg vinnaren.
 

Länder med internval

 
Både Frankrike och Montenegro kommer att välja artist och bidrag internt till ESC 2015. Det lär tillkomma fler länder som kommer att göra på samma sätt.
 

Tidigare artiklar

 
Här finns länkar till andra länders uttagningar som vi har skrivit om. Finaldatum anges inom parantes.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?