Antagningen till Schweiz ESC-plattform öppen

Sebalter representerade Schweiz i ESC 2014 med låten "Hunter of Stars". Foto: Merly Knörle/SRF.
 
Vid midnatt öppnade antagningen till att skicka in bidrag till Schweiz uttagning. Det handlar om den webbplattform som där vem som helst i världen kan publicera sina bidrag för TV-bolagen SRF:s och RTR:s räkningar. Sista datum att ladda upp bidrag är den 27 oktober kl 08:00.
 
Schweiz uttagning till ESC 2015 i Wien sker genom fyra olika TV-bolag (SRF, RTR, RTS och RSI), vilka alla representerar de nationella språken i Schweiz (franska, tyska, italienska och rätoromanska). De olika bolagen har rätt att välja ut olika antal bidrag till en gemensam nationell final, som hålls den 31 januari nästa år. 
 
Den tyska och rätoromanska uttagningen sker genom att vem som helst i världen kan ladda upp sina bidrag på via detta formulär. Bidragen kommer vartefter att publiceras på en webbplattform för allmän lyssning och bedömning. Sedan kommer röstning att avgöra vilka bidrag som går vidare i uttagningen. Robban här på ESC-Panelen kommer i de kommande veckornas höstnytt tipsa om bra låtar som läggs upp. Missa inte det!
 

Hur bidragen sedan tas ut

 
Mellan den 3:e och 17:e november kan sedan lyssnare rösta fram sina favoriter bland de uppladdade på webbplattformen. Som lyssnare får man max rösta fyra gånger. En expertjury får också rösta och därefter kombineras juryns och tittarnas röster. De 9 bidragen som har fått flest röster går därefter vidare i Schweiz uttagning till en gallringsrond. Från gallringsronden får SRF/RTR med sig 3 bidrag till den nationella finalen. 
 

Regelverk SRF/RTR

 
Här följer regelverket för uppladdningen av bidrag:
 
- Både soloartister, duos och grupper sökes till uttagningarna. Det som eftersöks är låtar med internationell standard. För att vara tävlande artist måste man vara minst 16 år gammal (före 1 maj 2015).
 
- Vem som helst får skicka in bidrag till uttagningen (man behöver således ej vara bosatt eller vara medborgare i Schweiz). Vid uppladdningen av bidrag måste man först registrera sig och i samband med detta godkänna att ens bidrag uppfyller EBU:s regelverk.
  
- Bidragen får aldrig tidigare ha varit offentligt publicerade och måste vara nyskrivna. Av EBU-regelskäl får de ej heller ha varit publicerade före 1 september i år.
 
- Ett bidrag måste vara minst 2 minuter långt men max 3 minuter långt.
 
- Språkvalet är valfritt men bidragen får inte innehålla några som helst politiska, kommersiella, religiösa, rasistiska eller våldsamma budskap.
 
- Det är arrangörerna som har slutordet att bestämma tävlingens utformning och regler. De har också rätt att diskvalificera bidrag som inte uppfyller kraven ovan. 
 

Resultat av 2014 

 
I finalen av nationella finalen Die Große Entscheidungsshow 2014 fick SRF/RTR med sig Yasmina Hunzingers "I Still Believe" (som blev tvåa), gruppen 3 for All med låten "Together Forever" (som blev trea) och Nino Colonnas "La luce del cuore" (som blev femma).
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?