Junior ESC 2014: Alla tävlingsbidrag är utsedda

 
På fredagskvällen presenterade Malta sitt bidrag och därmed har nu samtliga 16 tävlande länder i årets Junior Eurovision Song Contest presenterat artist och bidrag. Om nu mindre än en månad, närmare bestämt den 15 november, sänds årets upplaga av Junior ESC från Malta.
 
Junior Eurovision Song Contest 2014 är den tolfte anordnade Junior ESC-tävlingen i rad. Tävlingen kommer att äga rum på Malta i arenan MARSA (nära huvudstaden Valletta) där 16 länder ska tävla om segern. Så många tävlande länder har det inte varit sedan år 2007. Det är första gången som Malta får arrangera tävlingen men detta beror inte på att landet vann förra årets upplaga utan genom förfrågningar från EBU, där Malta var en av intressenterna. Moira Delia kommer vara programledare. Det är första gången som det bara är en programledare. Årets tävling har sloganen #together.
 
Av de 16 länderna som ska tävla är det tre stycken som gör debut: Italien, Montenegro och Slovenien, samt fyra länder som återkommer efter två eller fler års uppehåll: Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien. Resterande bekräftade länder medverkade även förra året och valde att återkomma även till detta år (däribland Sverige). Dock var det tre länder som tävlade förra året men som valde att inte återvända till i år: Azerbajdzjan, Makedonien och Moldavien.
 
Likt tidigare år kommer varje land använda sig av 50% telefonröstning och 50% tittarröstning som sedan kombineras och blir ett tredje resulat - vilket kommer att användas som landets slutgiltiga resultat. Däremot kommer bidragen inte längre att rankas från 1-15 (röstande landet får ej rösta på sig själva, därför endast 15 röstningsbara) utan landets telefonröster respektive juryröster kommer enbart noteras i topp 10, därefter slås poängen ihop och de 10 länderna med högst poäng får landets poäng på skalan 12 poäng till ettan, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7-1 poäng. Från början utdelas en 12-poängare till samtliga länder.
 

Tävlande länder

 
Här nedan syns tävlingsländerna och länkar till bidragen i videoformat. Observera att länderna står i bokstavsordning då startordningen tas fram först den 9 november.
 
 
Här nedan syns alla 16 låtar i en snabbversion:
 
 

Sammanfattat regelverk

 

- För att få representera ett land i Junior ESC måste man vara medborgare i det landet (i minst två års tid) samt vara som yngst 10 år och som äldst 15 år gammal.
 
- Ett tävlingsbidrag måste vara minst 2 min 45 sekunder långt - men max 3 min långt.
 
- Vem som helst får ha gjort text och musik (vuxna får alltså vara  inblandade i denna process).
 
- Tävlingsbidraget måste framföras på landets officiella språk. Dock tillåts fraser och titlar på andra språk (exempelvis engelska).
 

Övrigt

 
Det är inte känt vem eller vilka som ska kommentera sändningen från Sverige samt vem som ska utdela Sveriges poäng. Det är däremot känt att sändningen kommer att kunna ses i inte bara i tävlingsländerna utan också i Argentina, Australien, Costa Rica, Nya Zeeland, Norge, Storbritannien samt i USA.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?