Höstnytt vecka 43

 
Vi har nått oktobers andra hälft och detta innebär mer intensiva tider för ESC. Läs mer om detta i veckans Höstnytt!
 

Cyperns ESC-planer presenteras idag

 
Under måndagen kommer Cyperns nationella TV-bolag CyBC hålla en presskonferens gällande landets uttagning till ESC 2015. Det är sedan i somras känt att Cypern ska hålla i en större uttagning med hela tio liveshower (jämfört med de internval som gjordes 2012 och 2013, dock med delvis nationell final 2012). Det ska bli mycket intressant och se vad CyBC har för planer nu efter ett års vila från ESC. Vi återkommer naturligtvis med mer info om detta under dagen.
 

Biljettsläpp till Melodifestivalen 2015 på fredag

 
På fredag (den 24 oktober) kl. 09:00 släpps biljetterna till Melodifestivalens fyra deltävlingar, till Andra chansen och till finalen. Som vanligt hålls tre shower per stopp - först två genrep och sedan en direktsändning. Det ska alltså finnas möjlighet till att se Melodifestivalen på plats om man så vill. Biljetterna går att köpa via Livenation.se.
 
Melodifestivalen 2015 kommer att inleda sin turnering i Göteborg den 7 februari, följt av Malmö den 14 februari, Östersund den 21 februari och Örebro den 28 februari. Andra chansen hålls i Helsingborg den 7 mars och finalen hålls i Stockholm den 14 mars.
 

Nya datum för andra evenemang i Wiener Stadthalle

 
Sedan det blev klart att Wien skulle bli värdstad och att arenan Wiener Stadthalle skulle få bli värdarena har en omfördelning av tidigare inplanerade evenemang skett. Det handlar bland annat om en hästshow, en konsert och magishow som nu har fått nya datum. Om man har bokat biljett till några evenemang i Wiener Stadthalle under april-maj 2015 ska man kolla här ifall biljetten/erna fortfarande är giltiga eller behöver bytas ut.
 
För Eurovision är det så att ORF kommer att få tillgång till värdarenan den 7 april nästa år och sedan under sju veckor framåt. Under den tiden kommer arenan göras ESC-klar med att scenen byggs upp, publikplatser ordnas till, ljus- och ljud med mera. Preliminärt drar de första scenrepetitionerna igång måndagen den 11 maj och veckan därpå är ESC-veckan igång med genrep och direktsändningarna för semifinalerna, resultatshower och slutligen finalen den 23 maj där en segrare ska koras.
 

Azerbajdzjan anordnar nationell uttagning

 
Ictimai TV (Azerbajdzjans nationella TV-bolag) kommer att välja ut artist och bidrag genom en nationell uttagning. Ictimai har dock inte sagt något ännu om hur omfattande uttagningen ska bli eller om artist och bidrag ska väljas gemensamt eller separat. Till ESC 2014 valdes artisten ut genom talangprogrammet Böyük Səhnə medan låten valdes internt. Mer info om Azerbajdzjans uttagning följer således.
 

Slovenien väljer via EMA 2015

 
Sloveniens nationella TV-bolag RTVSLO kommer även till 2015 att använda sig av sin nationella tävling EMA för att bestämma artist och bidrag. Dock har inga tävlingsdatum släppts ännu så vi vet inte om det bara blir en nationell final eller om det blir en större uttagning. Reglerna för EMA 2015 släpps i november.
 

The Common Linnets kammar hem guld

 
I ESC 2014 hamnade den nederländska duon The Common Linnets på en hedrande andraplats med låten "Calm After The Storm" efter Conchita Wurst. Detta var Nederländernas bästa placering sedan deras vinst år 1975 (att det ska behöva gå 39 år mellan sådana tillfällen...). I vilket fall fortsätter succén för duon (som numera frontas av Ilse DeLange och JB Meijers, i ESC var det Ilse DeLange och Waylon) som har kammat guld i Tyskland för ESC-singeln och albumet med samma titel.
 
ESC-Panelen säger stort grattis och hoppas på en fortsatt lika fin karriär. Här nedan kan du se ESC-framträdandet av "Calm After The Storm":
 
 
 
Men det är inte bara guld i Tyskland, utan duon har också vunnit priset EBBA Awards (European Border Breakers Award) - utmärkelser som prisar de bästa nya pop-, rock- och dansgrupperna i Europa som har gjort stor framgång. Följande grupper har fått utmärkelsen:
  • Hozier (Irland)
  • Indila (Frankrike)
  • Klangkarussell (Österrike)
  • Melanie De Biasio (Belgien)
  • Milky Chance (Tyskland)
  • MØ (Danmark)
  • The Common Linnets (Nederländerna)
  • Todd Terje (Norge)
  • Tove Lo (Sverige)

 

Eurovisionsrekorden blir till bok

 
Under vårens upplaga av ESC frontade Danmark fram olika intressanta rekord som har skett i ESC genom åren. Några av de rekord som uppmärksammades var längsta sångton, flest 'la' i samma låt och högsta hårfrisyren. I april nästa år kommer en bok att ges ut med Eurovisionrekord (The Official Eurovision Song Contest Records) skriven av John Kennedy O’Connor (presenterade San Marinos poäng i ESC-finalen 2013). Genom titeln på bokens framsida går det att se något om vad som finns med i den (winners, losers, host nations, all-time records etc.)
 

Tarmo Leinatamm död

 
Foto: Albert Truuväärt.
 
År 2008 tävlade gruppen Kreisiraadio för Estland med låten "Leto Svet". De slutade då näst sist i sin semifinal och gick inte vidare till finalen. Tyvärr har det nu rapporterats att en av gruppens medlemar, Tarmo Leinatamm, har avlidit endast 57 år gammal efter att ha drabbats av cancer. 
 
Tarmo Leinatamm föddes den 2 september 1957 i den estniska staden Keila och han kom att ha flera olika yrken såsom komiker, underhållare och politiker, men arbetade också som körledare och dirigent och hade hand om flera stora produktioner på teaterscenen.
Under 1990-talet hann han med att vara konstnärlig ledare för Estlands Nationalopera och chef för Tallinns filharmoniska orkester. Inom ESC var han också dirigent åt Estlands bidrag år 1996 ("Kaelakee hääl") och 1997 ("Keelatud maa"). Mellan åren 2003-2007 och från 2011 fram till sin död var han parlamentsledamot i det estniska parlamentet. 2008 deltog han som tidigare nämnt i gruppen Kreisiraadios ESC-framträdande.
 
Tarmo Leinatamm avled den 14 oktober.
 

Robbans favoriter i Schweiz webbuttagning

 
 
Schweiz tyskspråkiga tv-bolag SRF sätter på hösten upp en webbuttagning inför varje nytt ESC-år där artister från såväl Schweiz som övriga länder är välkomna att ladda upp sina bidrag. Kvaliteten på låtarna kan skifta från rent avskyvärt till hysteriskt bra musik. Klicka här för att läsa mer om denna uttagning eller klicka dig vidare till plattformen direkt här.
 
Robban här på ESC-Panelen kommer i de kommande veckornas höstnytt tipsa om bra låtar som läggs upp. 
 
I skrivande stund är det just nu totalt 75 godkända bidrag som är uppladdade på plattformen. Vissa av bidragen är borttagna p.ga de bryter mot SRF's regler på något sätt. 
 
Robbans tredje personliga topplista ser ut på följande vis:
 
Robban's Topplista - Vecka 43
 
1. Morena Altieri - "Con te" (Schweiz)
2. Michael James Down - "Boom!" (Storbritannien)
3. Corinne Mend "Annie Get Your Gun" (Schweiz)
4. Kitty Brucknell "Yearning" (Storbritannien)
5. Kaya "In and out of love" (Malta)
6. Thierry Condor "Open Heart Surgery" (Schweiz)
7. von Plutonic (feat. Luke Girvan) "Will It Feel Like Forever" (Storbritannien)
8. Kate "When the good die young" (Schweiz)
9. Flo & Raf "Tiny star" (Schweiz)
10. Stefan Krakowski "Paradise" (Sverige)
 
 
Nordirländske Michael James Down är en låtskrivare/sångare som deltagit flitigt i de olika nationella uttagningar de senaste åren som upphovsman tillsammans med andra låtskrivare. B.la ligger han bakom "Meðal Andanna" från Islands ESC-uttagning 2013 med Birgitta Haukdal, "I need a hero" med Samantha Tina (2:a plats Lettland 2013), "Runaways" - Boris Covali (2:a plats Moldavien 2013). Han deltog även ifjol i SRF's plattform med låten "It's not impossible" där han sjöng bidraget själv. Låten tog sig inte vidare till "Expert-Check".
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?