Lettland ändrar uttagningsformat för att lyckas bättre i ESC

Gruppen Aarzemnieki representerade Lettland i ESC 2014. Foto: Linda Rutule.
 
Lettland har haft en tuff tid i Eurovision och har sedan sin seger år 2002 endast slutat topp tio i final en gång, nämligen år 2005. Landet gick förvisso till final via semifinalerna mellan 2005-2008 (2006 var de direktkvalificerade), men sedan år 2009 har landet varje år missat finalplats - det har bland annat inneburit hela tre sistaplatser i semifinalerna. Därför satsar nu det nationella TV-bolaget LTV på en helt ny uttagningsform med förhoppningen att Lettland ska nå ESC-toppen!
 
Den tidigare uttagningsformen Eirodziesma/Dziesma, som har använts årligen sedan år 2000, slopas och ersätts med den nya uttagningsformen Supernova. Denna uttagning kommer att bestå av tre semifinaler och en final, där resultatet koras genom 50% tittarröstning och 50% juryröstning. Semifinalerna hålls den 2:a, 8:e och 15:e februari medan finalen hålls den 22:a februari 2015.
 

Upplägg

 
Vem som helst i Europa får skicka in bidrag till Supernova och det inkluderas även artister och musikgrupper med som högst sex stycken bandmedlemmar. Vill du skicka in ett bidrag så gör du det via programmets hemsida (här finns också regelverket att ladda ned som word-dokument). Deadline att lämna in bidrag är satt till den 10:e december 2014.
 
En jury som kommer att bestå av musikbranschfolk från Lettland, men även från andra länder, kommer att avgöra vilka bidrag som ska få tävla. Denna jury tar vid den 10 december och meddelar vilka bidrag som ska få tävla den 5 januari 2015. Därefter sker olika auditions för 30 uttagna artister (med tillhörande låtar) där sedan 10 artister går vidare till semifinalerna. Dessa tio tävlar med varsin låt genom hela uttagningen.
 
I den första semifinalen kommer de 10 bidragen att framföras, men ingen röstas ut. Först i den andra semifinalen sker utröstning där två artister får lämna tävlingen och i den tredje semifinalen får ytterligare två artister lämna tävlingen. I finalen kommer enbart fyra artister finnas kvar som får tävla om segern.
 
Finalen kommer sedan vara uppdelad i två omgångar: först en omgång där jury och tittarna får rösta tillsammans, där de två bidragen med flest röster går till en andra omgång. I den andra omgången är det enbart tittarna som bestämmer resultatet. Vinnaren representerar Lettland i ESC 2015 i Wien.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?