Julkalendern: Lucka 9

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 9 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1978 och 1979.
 
 
 

1978: Springtime

Fror: eurovision-austria.com
 
Även detta år är det ett band, eller en kvartett i det här fallet, som representerar landet i fråga, alltså Österrike. Bandet bestod av  Norbert Niedermayer, Walter Markel, Gerhard Markel and Erwin Broswimmer, och en del av bandet, närmare sagt Norbert Niedermayer har vi ju sett tidigare både i julkalendern och i Eurovisionen. Han har representerat Österrike i bandet Milestones, som uppträdde för Österrikes räkning 1972.
 
22 april 1978 i Paris utspelade sig den 23 upplagan av den ärofyllda tävlingen Eurovision Song Contest. 20 stycken länder uppträdde under kvällen, och Österrike uppträdde som näst sisit, just före Sverige och "Det blir alltid värre framåt natten". Österrike representerades då av bandet Springtime, och låten "Mrs. Caroline Robinson". Låten och Österrike placerade sig på en femtonde plats med 14 poäng.
 
Efter tävlingen hände det inte så mycket med bandet. Före och under Eurovisionsåret gave de sammanlagt ut fem stycken album, men efter tävlingen har det bara varit tyst på bandfronten.
 
Såhär lät låten då de uppträdde i tävlingen:
Låten har en text av Norbert Niedermayer, Gerhard Markel, Walter Markel och musik komponerad av  Walter Markel, Gerhard Markel
 
 

1979: Christina Simon

Foto: eurovision-austria.com 
 
Christina Simon, eller Christina Ganahl som hon hette vid födsel, föddes 4 oktober 1945. Under 1970-talet var hon det nya, fräscha namnet på Wiens musikscener, och inte kunde hon heller hålla sig borta ifrån tv-program och -serier. År 1977 flyttade hon med sin kommande man, musikern Peter Wolf till USA, men kom flera gånger tillbaka till Wien och Österrike över lag  för ett flertal olika gästspel vid till exempel Wiens stadsteater.
 
1979 valdes hon ut av ORF, det nationella TV-bolaget i Österrike, att representera Österrike i Eurovision Song Contest. 19 bidrag hördes under den kvällen, och Österrikes Christina Simon framförde sin låt "Heute in Jerusalem" som 18:e. I slutresultatet kunde vi skåda att Österrike placerade sig på en delad sista plats med fem poäng, tillsammans med Belgien.
 
Förrutom den singeln hon gav ut i Eurovisions-sammanhanget, så har hon gett ut fyra stycken andra singlar, men något helt solo-album släpptes aldrig av den artisten. Samma år som Eurovision Song Contest gifte hon sig med sin man Peter Wolf i Kalifornien. Tillsammans producerade de ett flertal album tillsammans med andra artister.
 
Här kan du skåda in framträdandet från Eurovisionskvällen:
Musiken till låten är gjord av maken Peter Wolf, och texten är skriven av André Heller
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?